Read It Forward

Apropo de lepse, ca tot nu raspund la ele, hehe… (sorry, madelin), dar iata o idee care mi s-a parut frumoasa.

Jackie Binks este una dintre cele doua profesoare pe care le am la Centru (ce fel suna!!!, parca as fi la orfelinat…) ma rog… acum doua zile trec pe la posta cu gand sa trimit acasa un colet cu lucruri, care nici nu-mi foloseau, nici nu voiam sa le arunc (treaba care m-a costat cam mult, echivalentul unui dus-intors Mallorca, plus o noapte stat acolo). In fine, sa nu ne plangem…

Ei bine, pentru ca tot aveam drum la posta, Jackie m-a rugat sa-i trimit si ei o carte prin posta unei femei din clubul sau de lectura.

am auzit prima data de clubul de lectura de la Mrs Rose, gazda mea, si pentru ca nu parea sa fie un schimb de carti romanesc, am bombardat-o cu intrebarile: e club exclusivist? numai pentru intelectuali sau numai pentru femei? sunt un fel de casnice plictisite sau foste eleve eminente la Universitate? cati ani au cititorii acestui club? se discuta numai despre carti? si cum isi aleg cartile? nu se ivesc certuri pe comentarii? nu se incing contraziceri? e un fel de Friday night women out? si barbatii ce fac intre timp? ei nu citesc? sau au altfel de cluburi??? si tot asa si tot asa…

sunt peste 500 de cluburi de lectura in UK, unele functioneaza prin posta ca grupul dnei Binks, altele se tin in fiecare luna, acasa la cineva, prin rotatie. fiecare astfel de grup e unic, are o istorie comuna si-si gaseste propriul fel de a comunica, interactiona sau schimba pareri, de a-si construi nucleul de lectura, de a-l transmite mai departe. un fel de aventura a cititului.

Jackie Binks mi-a spus ca de 14 ani face treaba asta si ca de fiecare data e emotionata cand trebuie sa deschida coletul cu urmatoarea carte de citit, caci niciodata nu stie ce va fi. deci: ea si inca 11 persoane isi trimit carti prin posta spre citit. astfel au la dispozitie o luna in care sa-si scrie comentariile despre cartea primita (si citita, fireste) sau sa faca o scurta recenzie despre ea in agenda cartii, care este trimisa odata cu cartea. timp de un an 12 carti se rotesc in circuit inchis, iar la sfarsitul anului (depinde in ce luna ai inceput jocul) iti primesti cartea pe care ai pus-o in circuit cu 11 comentarii diferite de la cei 11 parteneri de lectura. Jackie mi-a mai spus ca nu i-a vazut niciodata pe prietenii ei de club, fiindca sunt din toate colturile lumii si toti sunt oameni ocupati, asa ca nu se pot strange intr-un loc anume, dar isi pot face timp sa citeasca, scrie si trimite recenziile mai departe. astfel se comunica prin carti si prin agendele cartilor.

Una dintre reguli este sa termini cartea de citit intr-o luna, sa nu rupi lantul de lectura. o alta regula este sa nu alegi o carte despre care se tot vorbeste in comunicatele de presa sau vreun hit comercial gen Harry Potter sau Codul lui daVinci, tocmai ca sa eviti riscul de a fi puse in circuit trei carti asemenea. zau, nu mai are farmec, se intelege de la sine de ce.

intotdeauna vei avea o singura persoana careia ii vei trimite cartea ta si o alta de la care vei primi: x trimite lui y si y mai departe lui z. inainte de a citi noua carte primita e decizia ta daca vrei sa citesti scurtele recenzii ale ante-cititorilor tai, sau preferi s-o citesti fara influente externe. indiferent insa de ce anume se intampla, nu trebuie sa jignesti cartea pe care ai primit-o la citit, chiar daca nu-ti place nici stilul, nici autorul, fiindca cineva din grupul tau o iubeste (de-aia a si ales-o pentru toti ceilalti), asa ca ai grija cum iti alegi cuvintele in mini-recenzia ta, astfel incat sa nu ranesti vreun partener de-al tau de club. pana la urma ideea finala si cea mai importanta este sa te delectezi si sa dai placerea lecturii mai departe…

in Anglia, micile grupuri intre vecine cultivate devin un fel de “seara cea mai placuta din luna”. aseara gazda mea, Mrs rose, mi-a imprumutat din biblioteca ei o carte (“The Reading Groups Book” – Jenny Hartley) in care se vorbea despre acest fenomen, ca iar venise la cina despre cluburile de lectura, ca pretext de fapt de a incuraja oamenii sa citeasca. este explicat aici pe indelete intreg fenomenul, dar cred c-ati prins deja ideea. la sfarsitul cartii exista si un top al autorilor alesi, pe primul loc fiind Louis de Berniere, cu Margaret Atwood pe locul 5 si Jane Austen pe locul 24 si tot asa (dar asta se intampla in 1999), ca in 2001 zadie Smith sa treaca deja pe locul 1, iar Isabel Allende pe locul 10.

eu cred ca este una dintre cele mai superbe idei pe care le-am auzit in ultimul timp. imi place mai mult felul in care functioneaza grupul lui Jackie, fiindca altfel ar trebui sa stau acasa, in orasul meu, si sa organizez serate de vineri o data pe luna, ceea ce, hm… e cam imposibil. dar asa, prin posta, la halul in care am de gand sa calatoresc urmatorii ani, as putea sa trimit de oriunde cartea pe care o am in grija.

se baga cineva in clubul meu? dar cititi cu atentie ce-am scris mai sus. se cere seriozitate 😀

23 Comments

  1. mnu.. cind ma trezesc dimineatsa mi’e destul de clar ca nu s’a sqimbat nimic la sexu meu, de ce?! ezista dubii?! acu la faza cu cluburile io nu ma bag.. nush ce’i aia seriozitate plus ca imediat im fumez iarba de seara si apoi sa vad de gasesc drumu sa ma bag in pat. aloha!!

    Like

  2. oaga: din cauza durerilor de cap am plecat, parca n-ai sti… dar, ma rog, probabil ca va trebui sa ma intorc intr-o zi, sper sa te gasesc pe undeva sa infulecam amandoua o pizza.

    vodky: exista, normal! ai zis mai jos ca esti “sfasiata”, probabil ca ti se trage de la iarba… schimba iarba, ca cine stie cum aterizezi sub pat, daca acum doua zile erai sfasiata, de-am crezut ca ti-a umblat vreo fantoma prin comentarii…

    dar nu va imbulziti asa cu totii la citit prin posta…

    Like

  3. eh.. eram si io or incercam sa fiu pe’o unda cu gagica ce se plingea de nush ce. mai tine cineva minte de ce secanduri era vorba? aaa.. mda. sa vina vinatorii de fantome sa ma ridice la cer! :)) clubu cititorilor prin posta no mola

    Like

  4. Zully, ne mai trebuie 9 nebuni. Singura mea problema inainte de a intra intr-un asemenea club ar fi sa-mi promit solemn mie insami ca nu o sa rup cercul (stii tu, n-am avut timp sa cetesc, nu era deschis la posta, d’astea).

    Like

  5. auzi, da’ un club de traducere, in care sa trimit si io cuiva prin posta sa traduca ce n-am io timp sa traduc sau n-am chef ca m-am saturat si viata-i scurta si mai bine mi-o petrec intr-un club de citit, ia zi, un club d-ala n-ai la-ndemina?
    😀

    Like

  6. n-am, vidale, dar ce nu putem inventa un alt esec??? inca nu te-ai lasat vad bine, esti perseverenta, ori iti place, ori esti masochista… ca mine as putea spune… au trecut cinci luni jumate de la ultima mea traducere si inca mai numar. iti da seama cate carti as fi citit pana acum in loc sa ma enervez???

    madelin: ba ne mai trebuie doar 3, ca ceilalti si-au exprimat adeziunea prin alte mijloace… si-am zis ca trebuie oameni seriosi. adica numai moartea ar putea fi iertata, ceva de genul: “dumnezeu sa-l odihneasca pe cutare ca n-a mai apucat sa-mi trimita cartea. si nici s-o citeasca.” ca deh, nu suntem vesnici, dar puteam avea ceva bun simt… deci??

    vodky, lasa ma, ca s-o gasi vreun suflet caritabil sa te vanezesi pe tine, sa vezi pe urma in ce belele te mai bagi… da, fa-mi totusi un pustiu de bine si ramai barbat, ca asa iti sta bine… adica numai asa…

    Like

  7. mie se pare foarte misto, eu cu schimb de carti&stuff nu prea am socializat, nu ma incanta.Insa asta, despre care am mai citit/auzit si de la prieteni din U.S., suna chiar misto 🙂
    m’as bag 🙂 in rest, salutari din toamna bucuresteana si enjoy England si pentru mine.Hugz!

    Like

  8. pai sa zic si eu doua vorbe. ma gandeam la ceva asemanator dar pe net. asemanator dar nu chiar. nu conteaza. m-as baga in grupul tau zully fara indoiala, chestia naspa e ca sunt prea selectiv la citit si vreau ca doar eu sa-mi aleg cartile. e si chestie de maturitate de cititor, sunt prea batran si prea necitit ca sa citesc altceva decat cred eu ca e important pt mine. egoist stiu, asta e… acu’ mai e o chestie. citesc cam 2-3 carti pe luna. deci as putea sa sacrific una pt grupul tau… so, if you’re short one person, count me in. but only if. ah si da, tre sa fie doar in romana, ca altfel e prea mare efortul sa citesc in engleza, spaniola sau franceza. mai sunt si comod pe deasupra. 🙂 see?
    ah si intrebare: si daca unul se hotaraste sa iasa din grup? ce se intampla?
    vezi deja ma gandesc sa ies :-). mai bine nu te-ncurci cu d-astia… 🙂

    Like

  9. cristina, avem! iti dau un semn miercuri pe mail…

    condeierule, adica tu crezi ca cei care s-au strans pana cum, dupa cum ii stiu eu pe multi, au timp de pierdut cu de-alde sandrabrownisme sau mai stiu eu ce femei creepy care n-au mai iesit din propriile lor clisee de cand s-au nascut in mijlocul refturilor librariilor? dac esti comod, noi ce sa-ti facem? sa citim in locul tau nu putem. prea multe hestii, domle… zi ca nu vrei si intelegem : D.

    tuvia: pai te-ai baga sau te bagi? lasa ca vb pe mail, de fapt… detalii pe miercuri, stau prost cu timpul si eu.

    Like

  10. chica mala, ce te-ai suparat! dar daca io nu vreau sa citesc cortazar ca poate nu imi place, o sa fiu cam obligat, sau un altul sa zicem gunther grass. poate eu nu ii simt pe astia si nu ii citesc. de-aia da!, mai bine nu ma bag. da si tu acu’ sa zici de sandrabrownisme, chiar asa, mai zully, atata crezi tu ca te respect pe tine si pe prietenii tai? na ca acu’ ma aprind eu :-). succes! o sa te tin la curent cu un alt proiect, care seamana intr-un fel. mai pe la anul…

    Like

  11. nu esti, domle, obligat la nimic, ca nu suntem in comunism. daca nu-ti place cortazar, scrii in notebook: “imi pare rau, nu-l inghit pe cortazar”, dar trimiti cartea mai departe. si ne zici si de ce nu-l inghita mata pe cortazar, poate ne bagi mintile in cap, sau cine stie, ne deschizi mai tare apetitul. asta era ideea. cat despre proiecte, in asa ceva nu ma mai bag, pentru o vreme cel putin. n-auzi ca vreau sa calatoresc pana imi iese pe nas???

    bya, te-am luat sub aripa. sau e fapt cred ca tu pe mine. incepem in decembrie. pana atunci, cumparati-va cadourile e craciun de pe acum, ca-s mai ieftine.

    Like

  12. madelin, iti raspund aici. tu nu ai fost prea decisa cu clubul acesta, sau asa mi s-a parut mie (?), daca am inteles gresit imi pare al naibii de rau, fiindca noi ne trimitem cartile saptamina aceasta, miercuri. lista deja era facuta, intre timp au renuntat trei, au mai aparut doi, apoi am vrut sa facem o chestie bilingva, nu a iesit nici aceea, in sfirsit, nu stiu de ce-ti mai explic cum s-a intimplat totul. ideea este ca acest club se porneste miercuri si sper sa fie ceva frumos. imi pare inca o data rau ca nu te-am luat in calcul, chiar nu stiu de ce. o sa verific azi corespondenta cu tine ca sa-mi dau seama ce s-a intimplat.

    Like

  13. buna,

    cautam o informatie despre emisiunea citeste si da mai departe si ma bucur ca intamplarea face sa fi dat peste tine, ma numesc anca rozor, traiesc in londra si daca clubul de carte mai e activ as vrea sa ma alatur daca ma primiti.
    multumesc

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.