Cum poți enerva un artist

f7b71f8a330254ed1f438659d1b84a5cDe fiecare dată cînd îmi spun ”gata, s-a mai terminat cu o ieșire în public, cu o corvoadă domestică, cu o călătorie de nevoie sau de complezență, iar acum e momentul să mă așez la masa de lucru”, sună telefonul, apare un mail, mă cheamă cineva undeva, dar doar așa la chestii care să mă deranjeze și atît. Fie o comemorare a unuia care a murit demult și nu mai dă doi bani pe comemorarea lui și care poate deja e reîncarnat în a cincea lui viață, fie la o lectură publică ce se termină cu ”mulțumim pentru participare”, fie să iau cuvîntul în fața unui public pe care-l doare în cur de cultură. Știu asta că le văd mutrele. Lumea de acolo ar vrea să fie oriunde în altă parte decît în sala aia. Am talentul de a citi pe chipurile oamenilor și, sincer, îi înțeleg. Ce nu înțeleg este de ce se chinuie alții să aducă la un loc niște oameni care nu vor să fie acolo, including pe mine, doar ca să mai bifeze un eveniment și să se mintă atît că fac ceva deosebit.

Nu, nu faceți. Nu știți să faceți ceva deosebit. Dacă ați ști, altfel ar sta lucrurile. Dacă ați ști cum se fac treburile astea, dacă motivația v-ar fi sinceră, cei invitați acolo ar pleca mulțumiți. Nu zic ”fericiți”, ci mulțumiți și cu niște amintiri plăcute. Măcar atît.

Așa că îmi scriu și eu nemulțumirea aici (după aproximativ 10 ani de evenimente culturale), pentru că în vremea cînd aveam mai mult timp pentru mine și scriam (chiar și pe blog), viața mea era mult mai liniștită și cîștigam timp. Iar pentru că nu vreau să pierd timpul prețios al altora, într-o lume grăbită care dacă nu dă like, fără să citească ce zice omul, nu există, o să spun cît se poate de succint.

– există oameni care chiar se simt bine acasă, mai ales cînd cumpără cărți mai des decît apucă să citească.

– există femei (muuuulte) care chiar își fac probleme cu ce se îmbracă, cum se coafează, cu ce se încalță, ce poșetă își asortează la gene, sprîncene și unghii. Nu fac parte din acest gen, dar cînd văd pozele de pe la astfel de evenimente și lecturi publice ținute de obicei pe cele mai incomode și mai pitice scaune și arăt ca un sac de cartofi strîns cu sfoară, chiar e un deranj enorm să-mi fac probleme de felul cum arăt și cum mă îmbrac și mai ales cum pozez. Pentru că nu-i așa? Se găsesc mereu binevoitori care vor să te pună undeva, pe un wall, în cele mai naspa arătări și poziții și strîmbături ale tale. Pentru că te respectă. Fază la care nu poți să-i bagi în pizda mă-sii pentru că ești scriitoare, chipurile, și trebuie să vorbești frumos și intelectual cu toată lumea. Ei bine, n-o să mai vedeți chestia asta de la mine, dar într-o zi, promit că voi face un filmuleț în care voi aduna cele mai nașpa poze, ca să vă simțiți cu adevărat bine.

fd4e7a44e87907fe1536ad4169bd97d8– există artiști care chiar nu vor să fie lăudați în public. Știu foarte bine cum stă treaba cu laudele și nu li se urcă la cap decît celor începători, nu celor mătrășiți și trecuți prin toate furcile caudine ca mine. Dar să știți că apreciază mai mult dacă li se cumpără lucrările. (zic artiști pentru că mă refer și la pictori, desenatori, compozitori, regizori, cîntăreți etc.) Credeți-mă pe cuvînt cînd vă spun că-i enervează la maxim să veniți să cereți să vi se facă o poză cu ei ca să vă dați mari că îi cunoașteți. Sunt lucruri pe care ei nu le pot controla, nici nu vă pot refuza ca să nu începeți apoi să-i faceți aroganți pe unde nimeriți, asta fiind, desigur, o altă dovadă de ”apreciere”.

Cam atît pentru azi, am scris deja prea mult. Dar am schimbat foaia. M-am făcut și roșie-portocalie în cap. Am văzut că treaba asta se potrivește cu noua etapă din viața mea. Azi-noapte la o nuntă în familie, după ce i s-a rupt filmul unui văr care stătea lîngă mine, a avut dintr-o dată o tresărire cînd m-a văzut. ”tu de unde-ai mai apărut?” m-a întrebat cu ochii cît cepele, încercînd să priceapă prin aburii băuturii cine sunt. ”Din iad”, i-am zis scurt.

Restul a devenit amintire. Cu filmări și, evident, alte poze.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.