Topkapı și Süleymanie

sala de audiente
Sala de audiențe din Topkapi (foto: Ioana Cîrneanu)

De data asta, ne-am cazat cu toții în Silivri, la 80 de km de Istanbul, într-un hotel de 5 stele fără internet, chestie care pînă la urmă a fost bună. Îți dai seama că ești în sevraj cînd realizezi că nu mai poți face altceva decît poze cu telefonul tău bengos. Cum Turcia nu este în UE, ciuciu date mobile. Dar trece o zi și te obișnuiești fără. După cîteva zile îți dai seama că ”mamă, cîte am făcut într-o zi!” Roamingul nu mi-l activasem din simplul motiv că nu am vrut să fiu deranjată de nimeni din țară.

Cum n-ai făcut nimic dacă nu te pierzi puțin prin Istanbul, primul lucru pe care trebuie să-l înveți într-un oraș ca acesta, unic în felul lui, dar minunat în toate cele 1001 de feluri din care 999 sunt nedescoperite încă, este să fii vigilent. Să fii în priză și să nu cedezi foarte repede tentațiilor, să nu te lași cotropit de mirosuri, culori, gălăgie, să nu fii ademenit de zîmbete, vorbe mieroase și mărfurile cu care te îmbie comercianții decît după ce te-ai așezat pe o terasă și ai cerut un ceai de mere (the best). Mai întîi privește-i, studiază-i și pe urmă intră în jocul lor. Dar despre Marele Bazar și negoț în altă însemnare.

În Topkapi îmi place să mă duc țintă în camera (sau mai degrabă grădina) de audiențe. E o zonă retrasă, în care turiștii nu prea intră, nu știu de ce, poate o confundă cu o curte interioară mai mică. Dar e o zonă unde nu te simți împins de gloată să mergi mai departe. Nu sunt exponate, nici chestii de văzut care să țină de istorie. Poate de-aia nu se înghesuie nimeni. Dar e locul de unde pot vedea Bosforul și dincolo de el, fără să mă împingă coreenii că vor să facă poze.

28276402_1649057011808704_7749094323274037504_n
Moscheea Suleymanie

În moscheea Süleymanie trec printre mormintele lui Süleyman (magnificul, cuceritorul, legiuitorul) și Hürem (frumoasa sultană, fostă sclavă rusoaică ortodoxă pe numele Roxalana, convertită la Islam, cunoscută mai ales din cauza intrigilor ei și a puterii pe care o avea asupra sultanului) și mă opresc cîteva clipe în grădinița de flori dintre ele. Mă gîndesc la acest sultan care era în stare să omoare 1000 de oameni, apoi să vină să-i compună o poezie lui Hürem, apoi trec mai departe, mă duc spre mormîntul lui Sinan. Admir munca arhitectului Sinan, cel mai prolific arhitect din toate timpurile, de aceea îi caut de fiecare dată mormîntul. Un om care a muncit pînă în ultima zi a vieții lui, adică pînă la 99 de ani. Aproape 500 de proiecte îi poartă numele. A construit clădiri, poduri, fîntîni, moschei, palate, arene, hanuri și mausoleuri, a ridicat clădiri la Mecca ce pot adăposti mii de pelerini, a reconstruit zidurile Ierusalimului, iar Istanbulul este orașul care a beneficiat cel mai mult de pasiunea lui Sinan pentru arhitectură.

mormantul lui suleyman
Mormîntul lui Suleyman Magnificul

Construcția celei mai mari moschei din Süleymanie, ridicată în cinstea protectorului său, a durat doar 7 ani. Nu e doar un simplu lăcaș de închinare, este o minune a arhitecturii urbane, cea mai înaltă construcție din oraș la acea vreme. Dacă realizăm că a fost construită la jumătatea anilor 1500, ne putem da seama de dimensiunea incompetenței celor care nu sunt în stare să acopere o groapă. O vedem pe cel de-al treilea deal al celor șapte dealuri ale Istanbulului. Sinan nu numai că a coordonat lucrările, dar a și pus mîna să le arate cioplitorilor de piatră cum se procedează. Mormîntul lui Sinan e unul modest, din marmură, încadrat în zidul grădinii locuinței sale.

Pe una din cupole scrie: ”Dumnezeu este lumina cerurilor și a pămîntului. Lumină asupra luminii! Dumnezeu călăuzește”.

Nu e de mirare că moscheea Süleymanie e un loc sacru. Nu numai că s-au spus mii de rugăciuni și s-au auzit de mii de ori chemările muezzinilor la rugăciune, dar a fost și este în continuare un loc unde se face educație religioasă. Chiar și pe cei mai puțin religioși îi atinge energia rămasă între aceste ziduri și cupole. Și, desigur, nu ai cum să nu treci pe acolo și să nu te odihnești cîteva clipe în iarbă sau să admiri priveliștea care îți este oferită de pe meterezele moscheii.

2 Comments

  1. Ca sa ai atitea neveste trebuie sa fii potent, nu gluma..Bine, atunci erau alte vremuri, dar, oricum, corpul uman era acelasi..Mai, e foarte interesanta calatoria ta prin lumea aceea, dar cum simti ca au fost vremurile alea, adica cit adevar si legenda exista in toate? E fascinanta tzara, oamenii, dar e altceva, e alta civilizatzie, e un fost imperiu devenit republica, civilizata rapid de Ataturk, desi, sincer, eu tot cred ca si ei, ca si noi, au o mare intirziere istorica, pentru ca uite, se pare ca o noua dictatura apare sub Erdogan..Sau, cel putin, asa se vede din afara..

    Like

    1. Femeile din Harem, daca la asta te referi, nu erau pentru plăcerile sultanului. Daca ajungea una in patul lui era fericită. Oricum, dupa ce a intrat Hurem in scenă, n-a mai avut niciuna acces. Cît despre cum îi văd eu, cam sunt obișnuită cu obiceiurile și tradițiile și limba lor, sunt un fel de a doua casă a mea. m-aș fi bucurat să fie prima, zău. în unele privințe mi-ar fi fost mai simplu. în rest, ar trebui să trăiesc cel puțin un an acolo, zi de zi, ca să-mi dau seama cu adevărat cum simt ei istoria de acum, cît sunt de mîndri de trecut și cît de derutați sunt de rapiditatea cu care se întîmplă lucrurile. i-a ferit un pic faptul că nu sunt în UE. nici n-au ținut neapărat să aparțină de Europa, că altfel, dacă își doresc ceva, nu le stă nimic în cale. cred. mai multe nu știu despre asta. intru și eu cu sfială pe teritoriul ăsta.

      Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.