Flight 31 – București – Moscova – Ulan Bator

20190808_035248Destinația Mongolia – mai exact iurtele nomade – un program organizat de Jinfotours România în colaborare cu Amicus Travel Agency din Mongolia. Am avut un grup super mișto, toți călători experimentați. Mai întîi însă voi spune că sunt mai multe categorii de călători experimentați.

  1. Ghizii care rezistă la orice și se descurcă oriunde, sunt curioși, tenace și te bagă în priză. Rămîn ghizi chiar dacă se retrag din activitate. Hello, Mihaela!
  2. Călătorii care pregătesc cărți de turism, sau au scris cărți de turism sau călătorii, sau cercetează o zonă despre care vor să scrie. Am avut un cuplu (72 si 82 de ani) care trecuse prin 140 de țări și deja aveau alte 3 sau 4 călătorii de făcut pînă la finalul anului.
  3. Călătorii care s-ar duce și în iad, numai să fie expuși la orice aventură (un domn de 77 de ani), rezistenți și aceștia la orice și foarte toleranți, buni să-i iei în brațe și să fugi cu ei în lume oricînd. Nu pățesc nimic nici dacă se lovesc la cap de 4 ori pe zi, atunci cînd se apleacă să iasă din corturi, dar îmi stă mie inima în loc să nu mă întorc cu capete crăpate acasă. Pînă la finalul călătoriei afli că nu suportă nedreptatea, sunt revoltați cînd se întîmplă ceva aiurea și te sprijină în acțiunile împotriva omenirii. E valabil și pentru cei de la punctele 1,2 si 5.
  4. Călătorii care pleacă doar să bifeze o destinație, așa cum sunt unii bărbați care bifează femei pe răboj. Nu-i interesează unde merg, n-au treabă ei cu cultura poporului respectiv, nu testează nimic, nu se aventurează în nimic. Practic, oriunde s-ar duce pentru ei va fi la fel.
  5. Călătorii care preferă să pună bani deoparte și să vadă lumea decît să-și cumpere șase case pe care să și le umple cu mii de fleacuri. Sunt pregătiți, se documentează înainte despre destinațiile dorite, vin cu expresii învățate din limba țării de destinație și-i impresionează pe toți localnicii cînd încep să vorbească în limba lor. Jos pălăria pentru că am văzut niște reacții de bucurie atît de mari și de sincere la mongoli atunci cînd Violeta noastră a folosit aceste expresii încît am decis să-i urmez exemplul. Cu excepția Mongoliei, nu prea a fost cazul la mine, dar sunt cîteva limbi care nu se leagă de mine, mongola e una dintre ele.
20190806_171640
Natasha, frumoasa noastră ghidă mongolă cu nume rusesc, mereu pe telefoane pentru rezervări în iurte sau pentru rezervări de mese

Am avut parte de acești călători și așa a început aventura mongoleză. Lin, frumos, cu oameni inteligenți, plimbați deja prin toate țările lumii, cu avioane care ne-au creat tot confortul unei călătorii cît mai ușoare, cu un transfer de la aeroport la hotel la fel de confortabil și cu bucuria de a descoperi Mongolia în toate cotloanele ei, sau, mă rog, cît ne permitea timpul. Dacă ne-a dat peste cap fusul orar (eram cu cinci ore înaintea României) nu s-a simțit în prima zi, pentru că eram prea curioși. Așa că după întîlnirea cu Natasha, ghidul nostru din Mongolia de la Amicus Travel Agency, care i-a liniștit pe neliniștiți că sunt drumuri în Mongolia, sunt și toalete curate și nici nu se mănîncă direct din blide cu mîinile, decît dacă mergi în grupuri neorganizate și nimerești pe la vreun păstor pe-acasă, toată lumea s-a răspîndit în camerele de hotel pentru odihnă, dușuri și dat telefoane acasă. Aveam o zi întreagă la dispoziție să descoperim Ulan Batorul, capitala Mongoliei, și să ne încărcăm bateriile pentru a doua zi cînd începea periplul nostru nomad, de care nimeni nu avea nici cea mai mică idee ce înseamnă, iar vreo doi nici nu știau că vom dormi în iurte (corturile acelea mari pe care le-ați văzut în pozele de pe FB și pe care le vedeți și acum aici).

Scriu la o distanță de o săptămînă de cele întîmplate și am avantajul că știu cum s-a încheiat întreaga aventură. Acum, cînd mă gîndesc retrospectiv, a fost mai bine decît ne așteptam și parcă-mi pare rău că nu a fost atît de groaznic precum erau poveștile celor cîțiva călători români care au avut curajul sau nebunia să ajungă în țara care a fost cîndva cel mai mare imperiu din lume și care a ajuns atît de necunoscută acum.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.