Transnistria – o țară cît o zi

64653554_610252216132103_7508764617766600704_n
Avertisment pe un zid al cetății Tighina din Transnistria

Transnistria este un stat nerecunoscut care a fost, practic, smuls din Moldova, care Moldovă, la rîndul ei, a fost smulsă din România. Ca orice stat, Transnistria are propriul guvern, parlament, poliție, curs valutar, servicii poștale și punct de frontieră. Iată o ciudățenie, cei mai mulți dintre locuitorii Transnistriei mai au cîte o cetățenie: moldoveană, rusă sau ucraineană.

Cu punctul acesta de frontieră ne-au speriat toți povestitorii și comentatorii sportivi, iar eu la rîndul meu, pe turiștii din grup. Iată cum.

Mai întîi însă să spun că Transnistria a avut o lungă și complicată istorie cu Rusia. Deși mulți cred că statul acesta s-a format după căderea comunismului, de fapt, originile lui sunt din 1924 și a fost creat ca să împrăștie propaganda comunistă și ideile care veneau din URSS și Ucraina în Basarabia, cu țintă spre România.

În 1940, sub presiunea războiului și pentru că nu a avut sprijin (promis) nici din Franța, nici din Anglia (cele două mari puteri trădătoare care cum își vedeau sacii în căruță, cum întorceau spatele) România pierde Basarabia și Moldova, fiind nevoită să le cedeze Rusiei. Republica Populară Moldova rămîne parte a Rusiei pînă în 1991, an în care își declară independența, cu acordul Rusiei, evident, și devine Moldova modernă de azi care vrea sau nu vrea să se reunească cu România (discuțiile durează de 29 de ani și cred că și-au pierdut din intensitate). Spre deosebire de moldoveni, transnistrienii (cu puternice legături rusești) nu vor să aparțină de România.

În ziua de azi, Transnistria este singura țară din lume care are pe steagul ei secera și ciocanul, iar asta o vezi de cum oprești în vamă să treci la ei. Punctele de frontieră sunt controlate de trupe rusești, iar una din bazele lor militare se află chiar la Tiraspol. După ce și-au declarat și ei independența față de Republica Moldova, au sperat că vor fi parte din Rusia. Nu s-a întîmplat asta, iar după căderea definitivă a blocului comunist, Transnistria a devenit un stat blocat între Moldova și Ucraina. Totuși are străzi de 10 ori mai bune decît cele ale moldovenilor și asta se simte imediat cum treci granița.

64319743_838727766512077_733283172355145728_n
Singura dovadă că am fost în Transnistria (hîrtiuța am păstrat-o ca pe ochii din cap, s-o predau la întoarcere la vamă, altfel rămîneam lost in Transnistria)

Cu vama e așa. Se află la aproximativ două ore de Chișinău, la Bender. Depinde ce mașină ai și cît de rezistentă este la gropile și craterele de pe drumul care duce spre Transnistria. Nu e nimic complicat la vama cu Transnistria cu excepția faptului că dacă nu vorbești rusă sau ucraineană (ceea ce, bineînțeles, nu vorbesc), vai, ce să zic, va trebui să dai din mîini sau să parlești englezo-rusa. Băi, dar noi am avut așa baftă că am dat de un transnistrian care vorbea română. Pe pașaport nu primești ștampilă, dar vei primi o hîrtiuță pe care trebuie să o păstrezi că o lași înapoi la întoarcere și asta e tot. Conform guvernului moldovean, nu ai părăsit Moldova, deci nu va ști nimeni că ai fost în Transnistria.

Mie-mi plac poveștile de groază, dar cred că ceea ce consideră unii riscant, nu are același efect la mine. Una din poveștile de groază e că străinii sunt reținuți ore în șir în vamă din tot felul de motive absurde. 20 de minute au durat formalitățile. Și chiar și așa unii din grup s-au enervat, că ce? că ce înseamnă asta? Mă bucur că n-au trecut prin experiența altora care au stat 8 ore în vama de la Edirne anul trecut în august, că dacă 20 de minute li s-a părut mult, după 8 ore îi dezlipeam de pe asfalt în plină criză de apoplexie.

Pentru rapiditatea cu care s-au mișcat îi iubesc pe transnistrieni. Totuși, țineți minte că dacă îi enervați, s-ar putea ca situația să se schimbe și nu sunt ambasade în Transnistria, iar cei de la Chișinău nu vor interveni pentru tine să te salveze. Așa că am preferat să sperii lumea pe principiul ”paza bună trece primedia rea”, că nu aveam chef de glume din senin despre ruși și caschetele lor uriașe, mai ales că nu știi care din transnistrieni înțelege la perfecție româna.

Să vă mai spun că la întoarcere vama a durat doar 5 minute? Iar transnistrianul rus, după ce dracu știe ce ne-a zis, ne-a făcut semn să ne cărăm, iar noi nici c-am mai stat pe gînduri. Aveam niște gropi de luat sub roți și trebuia să încheiem programul pe ziua de azi pînă în ora 21.00, cel tîrziu.

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.