Concluzii după 5 călătorii diferite în prima jumătate de an

baraj vidraru1
Dintr-o altă călătorie. Popas la Barajul Vidraru. (foto: Dragoș Socaciu)

Una organizată de mine și echipa din Cernăuți (prea frumoasă)

A doua în interes de cărți (Italia, Bologna – prea motivantă)

A treia cu grupul de la Alma Tours (Bulgaria, Nisipurile de Aur  – prea amuzantă)

A cincea cu prietenii (Istanbul – prea scurtă)

A șasea ca însoțitor de grup (Grecia – prea dezorganizată)

Universul are moduri neașteptate de a-ți vorbi. De aceea, cînd am realizat după o jumătate de oră că mi-am uitat cremele naturale (negociate la sînge) și telefonul pe o terasă din Paralia Katerini, într-un vad turistic-comercial cu 1000% șanse să nu mai găsesc nimic, m-am revoltat și mi-am zis: ”nu, nu se poate să fiu așa de ghinionistă. Ar fi prea mult și prea de tot.” M-am dus țintă înapoi știind că le voi găsi pentru că AȘA VREAU EU și pentru că în tot noianul de minciuni și ponegriri și răutăți care se spuseseră, cineva mai presus decît noi trebuia să pună lucrurile în ordine. Le-am găsit tot acolo, neclintite, ca și cum mă așteptau ca o confirmare că e bine așa cum sunt și că nu degeaba mai eliberez uneori dragonul din mine.

Constatări:

  1. M-am săturat de cei care cred că-mi fac mie un bine, fără să mă cunoască măcar. Sau, mai grav, au aroganța că mă cunosc. Și pe urmă încep să sară cu gura că mi-au făcut un bine. Să nu te miri dacă primești un pumn în bot. Ia și de la mine un ”bine” să-ți treacă. Cum e? Așa funcționez, iar dacă nu-ți convine, mai bine stai departe de mine că nu sufăr după prietenii false. Am avut destule și am curățat demult podul ăla.
  2. Oricît ai picta sau desena cu scheme logice pentru cineva, cînd e prost, e degeaba. Și uite, că acum îmi amintesc o altă frustrare de-a mea, căreia i-am pus cruce în stilul meu caracteristic. Motivul pentru care nu am rămas în învățămînt e simplu: nu aveam voie să las corigenți. Am trecut printr-o perioadă cînd nimeni nu părea să înțeleagă de ce nu toată lumea trebuie să fie școlarizată mai mult decît îi este potențialul. Mulți trebuiau lăsați la vatră și puși la treburi fizice pentru ridicarea sănătoasă a citadelei. E periculos să crezi că un analfabet va funcționa vreodată, mai ales cînd are responsabilitatea unor vieți omenești. E periculos ca tu, societate democratică sau cum naiba te-oi numi, să lași un analfabet să cîștige bani și să mai și decidă chestiuni legate de confortul tău fizic și psihic. Nu-i pasă. Drept pentru care las învățămîntul pe seama celor care suportă gîndul acesta.
  3. Și așa cum se întîmplă în orice călătorie de orice fel, anumitor prietenii li se strînge șurubul, altele plesnesc. E modul cel mai natural de a cunoaște rapid o persoană.  Dar mai ales pe tine. Nu avem timp de pierdut, nu?

Decizii scurte și rapide:

  1. Am rupt legătura cu agenția care nu are niciodată un transportator ca lumea. Ba se strică mașinile în vamă, ba îmi trimite șoferi-vînzători de bomboane, ba șoferi care mint că nu știu să folosească google maps. O singură dată a fost bine, dar atunci am avut un grup de smardoaice care s-au bătut cu gecile în autocar. A fost o ruptură de comun acord, fără zbateri prea mari. Oricum, ultimul șofer a vărsat tot, și-ăla un alt loial. Leșini de rîs cu amatorii ăștia. Situația în care am fost pusă nu o pot ei pricepe, dar nici eu nu voi mai da ocazia să se mai repete vreodată.
  2. Keep calm, keep the distance and follow your instinct.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.