Thanks for the memories, Atena!

4deb96f47df0c9d65cfc1890f84c9b73
Atena, zeița protectoare a orașului

Atena va rămîne pentru noi (cei 13 desprinși din grupul care mergea către insula Aegina și sfîntul Nectarie) un act de rebeliune îndreptățită. Asta nu înseamnă că eram mai puțin religioși decît alții. Sau mai mult. Nu are absolut nici o legătură. Iar din 13 doar 6 eram musulmani, din care două gagici erau căsătorite cu ortodocși (deși unul din ei putem spune că e ateu), una din cele 2 fiind chiar eu, ba mai mult decît atît eram singura care făcuse pelerinajul catolic spre Santiago de Compostela. Asta o dau ca explicație pentru cei care au vrut să minimalizeze dorința noastră de a explora un oraș în care ne-am plimbat de multe ori cu gîndul, cu mult înainte de a păși chiar pe pămînt grecesc.

În copilărie, ”Legendele Olimpului” a fost cartea mea de căpătîi. Am început-o într-o vacanță de vară la 3 dimineața că nu puteam să dorm din cauza căldurii (și a țînțarilor) și pînă am terminat clasa a șasea o citisem deja de 12 ori. Știam toți zeii și eroii, fără nici o ezitare. Bineînțeles, Atena era preferata mea, nu pentru că era neapărat înțeleaptă (deși inteligența e o trăsătură pe care am admirat-o mereu), cît pentru faptul că era războinică (și asociam înțelepciunea plus lupta cu dreptatea). Așa că decizia mea a fost luată rapid, atunci cînd a trebuit să aleg între insula Aegina și Atena, singurul oraș cu nume de zeiță. Nu e nici o tragedie dacă nu ajung la sfîntul Nectarie, nici măcar nu auzisem de el pînă acum vreo doi ani (la coafor), așa că…

În plus, am această conștiență a timpului care trece foarte repede, trăiesc hulpav și pe muchie de cuțit, simt că ne terminăm rapid cu toții, nu știu ce mă așteaptă dincolo, așa că…

athens-food-bougatsa-coffee
Ceva foarte bun, și pufos și crocant.

Deci, suntem în Atena și intrăm din zona portului în oraș să mîncăm ceva. Grupul de 13 se împarte în două, 7 cu 6. Destinația e Acropole, dar pînă acolo mai e. Am bifat în sfîrșit un souvlaki bun. Pe insulă, mîncarea lasă de dorit. Între 12.00 și 15.00 dai cu tunul și nu dai de greci. Dar aici, orașul e plin de oameni care aleargă încolo și încoace, la fiecare colț sunt plăcintării cu mult lăudatele cocăreli, peste tot gelaterii, polițiști care știu engleză, studenți care cîntă pe străzi la chitară sau ukulele, ca în orice oraș turistic ce se respectă, florari îmbrăcați colorat și doamne ieșite la plimbare. E un soare puternic și noi vagabondăm pe străduțe cu telefoanele deschise pe google maps.

20190503_163020
Iris, the Explorer

Luăm metroul și coborîm în Monastiraki și mergem în sus pe strada pietonală, trecem de Plaka, facem pauză într-un parc, hrănim porumbei, mîncăm înghețată și mult fistic, ne dăm în leagăne, fotografiem statui și grafitti, scotocim prin talcioc, cumpărăm suveniruri pentru cei dragi de acasă, care se bucură pentru noi. Obosim, dar e o oboseală plăcută, nu ne zorește nimeni din urmă și singurul lucru pe care dorim să-l facem după ce coborîm de pe Acropole e să ne așezăm la o terasă, sub o umbrelă, să bem ceva rece și să contemplăm lumea. Platon ar fi mîndru de noi.

În timp ce așteptam să vină grupul de la Aegina, s-a lăsat noaptea peste toate plimbările noastre. Ne-am retras într-un pavilion după ce grupul de 13 s-a reîntregit cu totul, chiar lîngă terasa unde s-au filmat ultimele scene din ”My Life in Ruins” (sau ”Sejur cu peripeții”, cum a fost tradus la noi, film pe care aveam să-l pun spre vizionare în ultima seară petrecută pe Evia – dar deocamdată nu ajunsesem acolo). Am stat la povești pînă cînd s-au aprins luminile de la Acropole și s-au înălțat sunetele trompetistului orașului.

A fost zi care m-a/ ne-a încărcat energetic. Merită să-ți cumperi un bilet să vezi pe îndelete lumea care se grăbește frenetic să ajungă la vestigiile istorice ale Atenei.

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.