Ploaie în luna lui Istanbul

58766128_2240339432948801_3658856148104118272_nDe data asta am prins ploaie și booking razna. De 4 ani de cînd îmi planific rezervările pe booking nu am pățit-o niciodată. Acum însă, de două ori am rămas fără camere în aceeași zi. Desigur, aici intervine și factorul uman. Așa că Istanbulul de data asta a rămas neterminat. O senzație de ”vreau să-mi fac din nou bagajele, deși încă nu am ajuns înapoi acasă.”

Între autobuzele în care sunt însoțitor de grup simt nevoia să fug de una singură sau cu 3-4 prieteni pe care să-i bag în belele. Faptul că idiotul ăla de la Ferhat ne-a anulat camerele de capul lui a fost bine pînă la urmă, că nu știu din ce motiv am ajuns la 8 dimineața în Istanbul, nu la 4, în pîntecul nopții cînd ar fi trebuit.

Iată pe unde am fost tura asta scurtă:

93b750abed1e0abb118c64a6e115fa1bBazarul de mirodenii – de unde mi-am luat vreo cinci feluri de ceaiuri (cel de mere nelipsit), un amestec de pus în ciorbele pe care le face mama, ceva de înzdrăvenit o salata (o fi adevărat, nu știu, văd eu mîine cînd am de gînd să-l folosesc – dacă apuc să scriu despre Grecia, înseamnă că n-am murit)

Undeva pe o stradă plină de patiserii și foetaje în orașul celor un milion de feluri de baclavale, am dat la colț (unde sunt poziționați cei mai tari afaceriști – chestie de vad) am dat peste baclavăria care primise premiul pentru cele mai gustoase dulciuri. Își săpaseră premiul în piatră, atît erau de mîndri de munca lor. Adevărul e că erau al dracului de delicioase și chiar nu te puteai sătura de ele. Așa că am luat și eu 5 minuni (am vrut să văd cît sunt de diferite de cele ale mamei sau ale Cristinei), 3 künefe și 3 kataifuri în formă de conuri. Dar, așa cum am zis și în altă parte, baclavaua cu ciocolată și fistic m-a dat pe spate. Am crezut că leșin de plăcere. Ce dietă, ce siluetă! Bine, că după aia am mers 16 km în ziua aceea cu 3 făcălețe în mînă de mărimi diferite și 6 cutii de rahat, pe o ploaie londoneză, asta a fost altă poveste.

Scurtă a fost și trecerea cu feribotul din Eminönü spre Taksim, ca să luăm un taxi spre Cevahir Mall – unde nu mă va mai prinde nimeni niciodată, nici dacă m-ar plăti. Dar toată experiența a meritat pentru drumul pînă acolo cu un nebun de șofer de taxi care făcea cinci lucruri în același timp (vorbea cu alt șofer de taxi, că se întîlniseră și ei ca oamenii în trafic. Au deschis geamurile (ați observat că taximetriștii din Istanbul merg cu toate geamurile deschide?) și se întrebau de sănătate peste capetele clienților siderați. Cred și eu că-i preocupă atît sănătatea la cît le vîjîia toată ziua vîntul în freză. Ăsta al nostru fuma, întorcea capul cu corp cu tot să vorbească cu noi, fetele care stăteam în spate. Elena leșina de rîs că nu înțelegea nimic, probabil îi suna numai pîcîrie și mîcîrie și sictir în ureche. Omul se băga în seamă de fiecare dată cînd ziceam eu ”normal” – repeta și el după mine ”normal, normal, herșey normal”, dar totuși întorcea capul cam des spre noi și ne spunea printre dinții lui îngălbeniți de tutun că suntem cei mai mari nebuni, în timp ce noi țipam la el să stea măcar cu mîinile pe volan pentru că oamenii începuseră să se arunce deja pe capota lui). Lasă că n-au nimic, zicea el cu un calm nepămîntean, în timp ce eu treceam prin atacuri de apoplexie și crize de nervi, în timp ce Elena încă mai avea mirosul de hamsi proaspăt în nări și din care n-a mai apucat să mănînce deloc.

istanbul uskudar on a rainy dayCine a găsit hotelul Erguvan din Sultanahmet să-i dea Dumnezeu sănătate. Am trecut pe lîngă el cu o zi înainte și am crezut că e o croitorie pentru că avea aliniate trei capete de mașini de croitorie marca Zinger și Neumann. După atîtea ploi și frig, aveam nevoie de o cameră frumoasă și călduroasă, în care să-mi trag sufletul împreună cu alte minuni și kataifuri luate la pachet.

Ultima seară pe malul Bosforului în primul restaurant pe care l-am găsit cu geamuri mari, transparente, prin care puteam vedea coborînd înserarea în mare, mi-a alinat regretul că nu am ajuns pe Insula Fecioarei și că n-am văzut palatul Dolmabahce nici de data asta.

Data viitoare.

 

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.