43 and Happy Birthday!

18739627_1370823046298295_3875519667771655521_nDacă aș locui în Icaria, o insuliță din Marea Egee, Grecia, pentru locuitorii de acolo, cei mai longevivi de pe planetă – media de vîrstă fiind 65 – aș fi o tinerică. Dar nu locuiesc în Icaria. Partea frumoasă cu vîrsta este că lucrurile se simplifică tot mai mult, iei decizii mult mai rapid (oricum, nu stăteam prea mult pe gînduri nici înainte, cînd era să fac ceva), ”miroși” imediat oamenii care nu sunt sinceri și te desprinzi și mai rapid de eventualele încurcături. Abia aștept să ajung la 70 de ani, cu aceeași cîțiva prieteni care mi-au rămas prin jur, altfel, ce farmec ar mai avea?

La 40 a fost Florența. La 41 – o operație dificilă, în urmă căreia începi să-ți numeri binecuvîntările din viață. La 42 – începi să nu-ți mai aduci aminte ce te-a necăjit, îți sufleci mînecile, ridici gardul dorit din spatele casei și ești mulțumit că ești încă pe aici să-ți vezi copilul crescînd. La 43 a fost, în mod neașteptat, un spectacol la care ai contribuit și tu un pic, încă înainte de a prinde contur.

57133873_2143631862398482_5752489556276412416_n
Alma, Sara, Iris și actorul Emil Mitrache (care a dat viață rolului de Trol) – foto: Senia Resul

E vorba de ”Frozen, Regatul înghețat” – singurul proiect care a mers ca uns din punctul meu de vedere (dacă nu pun la socoteală faptul că chiar cînd eram mai abitir în focurile creației mi-am vărsat cafeaua pe laptop), nu și din punctul de vedere al producătorilor, desigur. Numai ei știu prin ce-au trecut să-l vadă pe scenă, așa cum și-au dorit, să închege legăturile dintre o echipă de actori (un lucru foarte greu de făcut) și să aducă în fața spectatorilor ceva cu care să te mîndrești. Văzusem spectacolul și la premiera lui de-acum 3 ani, dar diferența e de la cer la pămînt. Spectacolele sunt și ele ca vinul sau ca prieteniile. Pe măsură ce se învechesc sunt din ce în ce mai bune.

Așa că am luat gașca de copii (Iris, Alma, Sara, Eda și Mert) și ne-am dus la spectacol. Sala plină de copii, fetițele adevărate fane Elsa și Ana, îmbrăcate în rochițe Elsa și Ana, iar cînd s-au pornit actorii să cînte, am auzit în spatele meu un cor de voci dulci acompaniindu-le.

I-am admirat în rolurile de pe scena Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”, în pielea personajelor atît de îndrăgite de copii, pe actorii Emil Mitrache, Adi Câmpurean, Hany Derbas, Sabrina Diacov, Adina Răducan, Diana Iorgu, Gabriela Marin, Gabi Ciocan, Maria Magdalena Pisaltu, Daniel Bitescu, Doru Ben, Ionela Andreea Buzatu și trupa de dans care ne-a fermecat cu coregrafia. A fost o premieră pentru Constanța și pentru un spectacol de teatru românesc, pentru că s-a folosit tehnică de proiecție high- tech 3D virtual reality background, combinată cu efecte de lumină și sunet. Producătorii spectacolului: Ion Nicolau și Elena Nicolau.

E totuși o chestie foarte mișto să faci parte din crearea unui spectacol. Nu mi-am dat seama de asta cînd scriam scenariul care, oricum, așa cum e și firesc, suferă modificări de replici de la reprezentație la reprezentație. Deși nu-ți mai aparține, ai amintirea acelui timp cînd nu existau toate astea, dar tu îți imaginai cum ar putea fi. Iar asta nu va dispărea niciodată.

721385fa25d0fe0fc266df467e78de76
Ce mai cumpăr cînd sunt în toane bune: zile frumoase, cinste cui le trăiește.

După Tîrgul de la Bologna și reprezentația de aseară de la Frozen, am poftă iar să mai scriu ceva nou. Nu am apucat să scriu despre Zborul 28, cel de întoarcere din Bologna, poate o s-o fac totuși înainte de Festivalul Lalelelor din Istanbul.

Am rămas cu o cameră rezervată și o promisiune ca cineva să o ocupe pentru o nouă escapadă de capul nostru pe străzile pline de culori și lalele. Uneori, nu e pentru cine se pregătește, e pentru cine se nimerește. Și asta e ceva cît se poate de adevărat, mai ales într-o călătorie.

Hai să-mi trăiesc și cît mai mult să călătoresc!

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.