Flight 27 – București-Bologna

Once upon a timeDe data asta am plecat cu un scop precis. Aveam stand la Bologna și ”Căpșunile”, desenate de Costin Călimoceanu, erau pe rafturile editurii Nomina, publisher: Alexandru Vîlceanu, ”editorașul” din povestirile de pe blog, dintr-un alt aprilie 2008. Eu eram scriitorașa de atunci, evident. Mi-e suficient să apăs pe rubrica ”Flights of my life” și toată perioada aceea îmi explodează în față cu mirosurile, discuțiile și plimbările de-atunci. Pentru cele 2 persoane din viața mea, interesate de evoluția oamenilor, le recomand să facă același lucru. Blogul e oricum pentru Iris să-l aibă la răsfoit cînd și-o dori să-și cunoască mama, pe unde a umblat și ce-a făcut.

Partea frumoasă e că unele lucruri nu s-au schimbat, tot cu legitimația de la sindicatul jurnaliștilor am intrat la Centrul de Presă de acolo. Mai bine nu mai intram, că am ieșit de acolo cu telefonul blocat. În afară de povestea cu telefonul, Tîrgul de anul ăsta de la Bologna a fost cel mai bun pentru mine. Am revăzut o fostă colegă din prima mea redacție sinistră unde ne-am împletit împreună destinele literare. După 15 ani, am stat de vorbă la o țigară despre boli, despre copii, despre călătorii și despre unde ne-a mai purtat viața pașii. Ne-am întrebat de cunoștințe comune și mi-am amintit despre lucruri pe care le credeam uitate. Oricum, era de parcă totul se întîmplase ieri, deși fiecare dintre noi pun pariu că mai trecuse prin 7 alte vieți și sute de experiențe mai bune sau mai rele. A fost o întîlnire plăcută pentru mine. Ela a fost mereu un om muncitor și fin lingvist. Și tot așa a rămas.

work
Work until your signature becomes an autograph

M-a întrebat la un moment dat cineva: de ce te tot duci la tîrgurile astea? Pare că mă duc des, eu care n-am mai călcat într-un tîrg internațional de 11 ani și, de fapt, cel de la Bologna e singurul la care am fost vreodată (e drept de trei ori pînă acum, including this one). E chiar puțin pentru cît de serioasă sunt eu cu literatura. Ar fi trebuit să sar din avion în avion și să urmăresc toate tîrgurile internaționale, dar în fine… Întrebarea e totuși bună și o să răspund într-o zi la ea, dar nu persoanei care mi-a pus-o. Oricum n-ar înțelege, iar în ultima vreme miros rapid dacă are rost să-mi mai răcesc gura de pomană sau nu.

Am trecut cu bine peste zborul 27, un avion plin de intelectuali. Ruptă de ceva vreme de viața literară bucureșteană, nu am recunoscut nicio față. Sunt și mai convinsă că nimeni pe mine, chestie care îmi place și mă amuză. Nobody gives a shit. Lucru nederanjant, mai ales că cei de la care ai pretenții te-au obișnuit deja cu asta. O libertate mai mare nu există. Te sui în avion și peste două ore ești într-un loc unde te poți pierde în mulțime.

Bologna este oricum un orășel foarte tranzitat, dar în perioada tîrgului de literatură pentru copii e și mai și, așa că ești doar o figură într-o mulțime. E o mare minune să te întîlnești cu cineva din țara ta, cu care ai mai și lucrat și te-ai înțeles bine acum 15 ani sau cu care ai mai călătorit acum 10 ani la același tîrg. Vrînd-nevrînd îți faci un remembering și un feedback de 10-15 ani. Ce puteai să faci și n-ai făcut și cum te-a furat viața. Speri ca măcar alții să fie fericiți și să facă ce le place. Dar nu prea cred, trecem toți unii pe lîngă alții înotînd într-o mare de frustrări și nostalgii. Pendulăm între ce-am fost și ce puteam fi, dacă… (puneți voi aici vinovatul de serviciu.)

M-a trezit din gînduri un nene de lîngă mine, politicos și chelios, care s-a apucat să aplaude furtunos la aterizarea în Bologna, un entuziasm care s-a stins repede, pentru că, undeva, la zeci de scaune distanță mai în spate, s-a auzit ecoul slab al unei alte perechi de palme care i-a răspuns timid. Am vrut eu să-i spun cheliosului de lîngă mine, ”nu te mai agita, e un avion de intelectuali apretați”, dar deja se prinsese. Mi-a părut rău pentru el, era nedumerit și sigur s-a simțit ca oaia rătăcită printre lupi sau ca nuca în perete.

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.