Balchik 2 – Pe urmele Reginei Maria

20190310_130335Unele femei, cînd vine criza vîrstei de mijloc (deși nu știm niciodată cînd este aceea) se apucă de călătorit, altele își iau amanți, iar altele își construiesc grădini și castele. Balcicul este legat spiritual de numele reginei Maria, această femeie care a fost, după părerea mea și a multor altora, cel mai bun ambasador al României.

În 1925, regina Maria a început construcția ultimului și celui mai exotic dintre locurile ei de refugiu din țară (pe atunci Balcicul aparținea României și se afla în partea Dobrogei pe care bulgarii au fost obligați să o cedeze românilor la sfîrșitul Primului Război Mondial. Regina fusese dusă acolo prima dată de un grup de pictori care stabiliseră o colonie de artiști pe una din laturile golfului albastru. De cealaltă parte a golfului era o așezare săracă de turci și tătari, o aglomerare de căsuțe portocalii, galbene și verzi, cocoțate într-un echilibru precar pe stîncile calcaroase. Regina s-a îndrăgostit pe loc de ruinele unei mori, cu un plop uriaș aplecat deasupra apei și a convins un vechi prieten să-i vîndă terenul. O regiune de vis, în paragină, cel mai luminos loc verde pe arida coastă dobrogeană, o oază romantică pe care să-ți construiești o fantezie.

20190310_133303
Vedere din firida de sub crucea de pe mormîntul gol al Mariei. Regina este înmormîntată la Curtea de Argeș. Pentru o vreme însă, pînă în 2015, inima ei a fost îngropată în grădinile din Balchik.

”Căsuța mea ciudată pe malul Mării Negre îmi va da ocazia să-mi las imaginația să zboare. Mica ciudățenie pe care o voi numi Tenha-Yuva – ”Cuibul solitar” – pentru că toate numele de aici sunt turcești. Recunosc că aceste colțișoare armonioase, la care voi adăuga grădini, fac parte din criza vîrstei de mijloc.” La vremea aceea, regina cîștiga binișor de pe urma scrisului, suficient, de fapt, pentru a-și construi și mobila întregul proiect.

A comandat ca Tenha-Yuva să fie construită à la turque, cu ziduri albe și groase și cu puține încăperi. Alături de dormitor se afla o scară circulară, periculos de îngustă, care ducea la un minaret și la o harpă eoliană. Harpa răspîndea un clinchet vesel peste grădinile care ascundeau căsuțe pentru oaspeți și pentru slujitorii reginei. Un amestec romantic de cascade ascunse, trepte de piatră și bazine, grădinile de la Tenha-Yuva erau ticsite de arbori bătrîni și tufe bogate, cărări șerpuitoare și trepte care se prăvăleau peste zidurile scunde pînă jos spre mare.

regina
Regina Maria în portul popular românesc, pe care l-a iubit atît de mult. (foto: printerest)

Balcicul sau Balchikul avea să fie refugiul favorit al reginei. Era cuibul elegant, dar și primitiv (în dormitor umblau șoricei) unde-și putea cultiva pasiunea pentru crini și trandafiri, nemțișori și nalbe, departe de pretențiile vieții oficiale. Sosea aici cînd înfloreau primele flori ale primăverii și revenea ca să vadă ultimii trandafiri ai toamnei. Era foarte necăjită dacă vreo obligație oficială o reținea în oraș în plin sezon al florilor.

Am ajuns iar într-un week-end, unde am prins vremea suficient de frumoasă să ne plimbăm prin Varna, Nisipurile de Aur și la întoarcere prin grădinile reginei. Despre Balchik am mai scris aici, acum 3 ani și un pic, cînd ne-a venit ideea să mergem în plină iarnă. Atunci ne-am cazat la hotel Mistral, acum la Pliska (cu grupul al cărui însoțitor am fost – unul din cele mai bune grupuri de turiști avute vreodată din recenta mea carieră de ghid).

20190310_133100
O placă în memoria lui Jules Jeannin, cel care a ajutat-o să proiecteze și să realizeze grădinile reginei Maria.

Nu mor după bulgari și cînd mă gîndesc ce războaie sîngeroase și pline de ură s-au purtat acum un secol mi se pare surprinzător să văd bulgari pregătind spectacole pentru români și primindu-i (mai bine sau mai rău) la all inclusiv-urile lor. Mi se par oameni aspri, butucănoși și inflexibili. Nu pentru ei mă duc și dacă ajung în Bulgaria o fac pentru Balchikul cu mirosul lui inconfundabil de stridii de mare și alge sărate și pentru o plimbare prin grădinile reginei Maria.

Deja mi-am rezervat următoarea dată într-o perioadă cînd acestea sunt înflorite.

 

(bibliografie: Hannah Pakula, ”Ultima romantică – biografia reginei Maria”)

 

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.