Autobuzul 3. Detalii picante.

poza cu blur
Ansamblul folcloric Perla de la Școala Populară de Artă Ciprian Porumbescu din Cernăuți, împreună cu grupul nostru și profesorii care se ocupă de ei. foto: Școala Populară de Artă ”Ciprian Porumbescu”, Cernăuți

În momentul de față am lista finală cu numele celor care au fost în minibuzul cu care am plecat. Nu am știut sigur cine merge pînă nu am pornit din Medgidia, pentru că chiar și în noaptea plecării, lista s-a schimbat.

Iată-i pe cei care au știut de la început ce vor să facă și nu și-au schimbat hotărîrea, nici nu cred că au regretat-o: domnul profesor si scriitor Constantin Miu, Mihaela și Viorica (în al căror cuvînt am avut încredere, chiar dacă ne-am cunoscut în altă excursie și alte amintiri în comun nu aveam cu ele – dar avem acum cu duiumul), Julien Ceku, Mihai, pe care nu-l cunoștea nimeni și venea prin Cosmin Ștefănescu, care n-a mai putut să vină, Geo Gheorghiu, care a primit propunere în lidl, în timp ce făceam cumpărăturile, zis da pe loc și pe urmă ne-am îndreptat fiecare spre alte rafturi să ne facem piața, Cristina Belu, care mi-a zis tot așa, pe stradă, în fața școlii unde ea profesează, iar Iris e elevă, Ioana Cîrneanu, care de fapt, trebuia să fie ghid într-un alt autocar care ar fi trebuit să facă acest periplu și nu l-a mai făcut (pentru că nici acolo nu s-au strîns destui oameni să satisfacă financiar agenția) și Beatrice, cu care demult ne tot vorbeam să mergem într-o călătorie împreună. Unii s-au adunat cu voia întîmplării.

  1. Luminița Vlădescu, care voia să vină, dar nu avea pașaport și și l-a scos cu o zi înainte de plecare – pe ea, ca și călător, nu am luat-o în considerare, știind că se poate întîmpla orice în ultima clipă și nu mai poate veni. De aceea nici nu m-am mirat cînd m-a întrebat vineri seara: ”dar cîte zile e excursia? Cîte zile voi fi plecată de acasă?”
  2. Roxana cu fetele ei, care veneau doar dacă venea Luminița, chestie care m-a făcut să o împing de la spate pe Luminița să-și facă pașaportul.
  3. Dragoș care s-a hotărît în ultima clipă că merge și el.
20190202_111428
Nu știam de unde aveam atîtea vînătăi…

Alții, care m-au anunțat în diferite etape de organizare ale excursiei că nu mai vin, mi-au îngreunat munca de organizare a excursiei. Astfel că, în loc să mergem cu un autocar ca lumea, tot împuținîndu-ne, am fost trimiși cu un minibuz și transportați ca niște saci de cartofi, printre care se mai aflau și niște cutii de cărți și dulciuri pentru copii (să trăiești, nea Feuzi, un adevărat Sultan!) și cu cel mai prost șofer (numai printr-un noroc chior ne aflăm fiecare pe la casele noastre și postăm acum poze și impresii pe FB). Doamnele bibliotecare Narcis și Neucis au îngroșat rîndurile noastre pentru că, într-o disperare și furie de cauză, i-am trimis un mesaj primarului Valentin Vrabie, cerînd să delege trei oameni în excursia asta, ca reprezentanți ai administrației sau ai culturii din municipiu. Narcis și Neucis s-au mobilizat cu o zi jumătate înainte de plecare. Și cum nu s-a găsit a treia persoană în ditamai primăria, care să fie disponibilă și să mai aibă și pașaport, am băgat-o pe Cristina în grupul de la primărie, dar și ea pe jumătate, că apucase să-și dea tichetele de călătorie. Toți ceilalți, cu excepția mea, pe post de însoțitor de grup, și-au plătit excursia, exact așa cum era în ofertă. Specific asta, ca să elimin orice discuție pe seama sponsorizărilor. Voi vorbi mai încolo și despre ele, că văd că-i rod pe unii pantofii de sponsorizările noastre, pe cei care nu au fost în excursie și au impresia că ar fi trebuit să plecăm în misiune mîncînd aer și consumînd eter. Pe urmă, nu aveți decît să trimiteți toate organele pe capul nostru să ne verifice. Vă stăm la dispoziție.

Înainte de asta însă am sunat pe toți cunoscuții mei, încercînd să iau cît mai multă lume, atîta cît pot umple un autocar mare. Am trimis inclusiv mesaje și mailuri la primarii care se bat cu pumnii în piept prin campanii că sprijină educația și sunt români verzi. În afară de primarul de la Peștera, care a trimis linkul cu programul excursiei învățătoarelor din școală, care s-au înscris și s-au dezînscris din diverse motive (de pașaport, în general), ceilalți din jurul Medgidiei au fost surzi și nu au răspuns la mesaje, pe motive de durere la bască, alt motiv plauzibil nu există. Abia aștept să-i văd cum mișcă în front în campania ce se apropie, să vedeți cum se vor rostogoli de români ce sunt și cum mai susțin ei educația și învățămîntul.

Primarul din Năvodari, barem, are acolo o șefă de bibliotecă, pe dna Gabriela Roșca, și un voluntar, Latif Atip, care de ani de zile obțin premii de voluntari ai anului cutare și cutare, și două învățătoare, Iulia Heroiu și Victoria Suditu, care ar fi meritat și ele o excursie pe urmele lui Eminescu, le-am menționat numele în dorința mea de a le lua cu mine (că nici nu poți să te duci cu oricine acolo), dar nu s-a sinchisit nici măcar din bun simț să răspundă la vreun mesaj.

Pentru ce mai aveți mailuri, telefoane și facebookuri? Să strîngeți like-uri la mutrele voastre? Nu mă surprinde oricum nimic, vă știu de pe vremea cînd făceam caravana LTV, abia reușeați să bălmăjiți ceva despre administrația orașelor și comunelor voastre.

poze blur 2
Autobuzul 3 la Universitatea din Cernăuți foto: Natalia Demciucena

Despre Medgidia voi vorbi separat. Deși din grupul nostru, pînă la urmă am fost doar 9 reprezentanți, orașul s-a mobilizat extraordinar. De la doctorii care au cumpărat cărți noi pînă la cei care au ne-au adus și cărți mai puțin noi, poate mai facem o tură peste 2-3 luni să le ducem și pe cele care nu au mai încăput în tiribomba cu care am plecat. Acești 9 oameni au reușit să stingă certurile din oraș, măcar pentru o vreme (sau chiar dacă sunt și au mai fost și vor mai fi, ele nu au mai contat în misiunea de trimitere în Chișinău și apoi în Cernăuți, cel puțin pentru noi). Pentru asta, am o surpriză pentru întreaga Medgidie, dar le pun și eu pe rînd, în funcție de timp.

Unii chiar nu au putut veni. Știu asta. La fel și ceilalți, ce să mai zicem, dacă nu au apucat să urce în autobuz, e evident că n-au putut. Rămîne pe data viitoare. Va fi mai cald, veți avea și pașapoarte. Acum sunt și alții care pot povesti ce au simțit, dacă așa ceva poate fi descris în cuvinte, dar măcar nu mai sunt singura.

Oricine va încerca să submineze sau să găsească nod în papură acestei acțiuni, să se gîndească de două ori înainte de a o face. De asta depinde ideea de românism pe care o au în ei și tot de asta depinde și ce mesaj transmit românilor din Ucraina. Pentru mine e simplu, am alte călătorii de planificat și am anduranță la multe, dar pentru voi va fi mai greu. Cum-necum, tot voi vedea lumea, pentru că asta îmi doresc să fac. Cum-necum, tot voi ține legătura cu cei pe care i-am cunoscut și rezonat în călătoriile mele. Nu mă mai doare demult sufletul dacă vreunuia nu-i convine mutra mea și felul meu de a fi, n-are decît să facă un pas la o parte și să nu ne mai salutăm. Big deal!

Cum-necum însă, copiii din Bănceni vor fi bine, are cine să aibă grijă de ei. Cum-necum, elevii de la Școala de Artă din Cernăuți vor merge mai departe, atît timp cît au profesori ca Iuri Levcic, Natalia Demciucena, profesoară de pictură la secția naivă, Anna Apetrachioae – directoarea școlii populare și profesor de vocal, Ana Gostiuk – profesor vocal, Mihai Elisavetei – profesor pictură și cioplit în lemn, desenatorul tuturor portretelor din sală, sau Mihaela Lupu, profesor la secția de limba română și teatru popular, sau Nicolae Hacman, artist emerit al Ucrainei, dirijorul orchestrei școlii populare MUGURELUL. Cum-necum, vor fi pe scenele lumii și vor duce mai departe portul popular românesc, puritatea spiritelor lor, dîrzenia, ambițiile de a fi oameni de nădejde, români adevărați și cetățeni ai lumii.

Cum-necum, unele lucruri se vor întîmpla cu certitudine. Iar altele nu.

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.