Revoluția Curcubeu

iris pe treptele curcubeu
Cu Iris în Istanbul, în zona pieței Taksim

Dacă ajungeți prin Istanbul, în districtele Cihangir sau Findikli, veți da de niște trepte colorate. Turiștii nu se pot stăpîni și vor face poze acolo. Bineînțeles că am făcut și eu, cam a treia oară cînd ne-au sărit în ochi. Iris s-a bucurat cel mai mult de ele și așa e normal la vîrsta ei. Știe că numele ei, Iris, vine de la o zeiță greacă, fecioara cu aripi de aur care prevestește curcubeul, fiica titanului Taumante (bătrînul mărilor) și a Electrei, o nimfă oceanică. Dar mai știe că e și numele unei flori, dar și lumina ochilor mei.

Așa că e lesne de înțeles că de fiecare dată cînd vede un curcubeu e fericită.

Dar ce e cu Revoluția Curcubeu din Istanbul?

Cum Istanbulul are dealuri abrupte și casele, magazinele, prăvăliile și chiar hotelurile sunt ridicate pe aceste dealuri. Ca să ajungi pînă sus în deal, evident că primăria a construit și trepte. În 2013, un inginer forestier pensionat, pe nume Hüseyin Cetinel și-a petrecut 4 zile colorînd niște scări de o culoare ternă, impersonală, într-o explozie de culori ale curcubeului. A cheltuit în jur de 500 lire pe vopsele și culori și a ieșit ce vedeți în poză. Nimeni nu s-a așteptat la asta, dar tuturor le-a plăcut la nebunie. Și vestea s-a răspîndit în oraș pînă a ajuns la primărie. Pensionarul a declarat că a vrut doar ca lumea să se bucure și să zîmbească. Din păcate însă, peste noapte, angajații din primărie au fost trimiși să revopsească scările-curcubeu în culorile terne dinainte.

rainbow twiterAsta i-a supărat atît de mult pe turcii din Istanbul că au vopsit din nou scările în toate culorile curcubeului. Mai mult decît atît, o mînă de voluntari s-a apucat să mai vopsească și altele. Găsiți povestea pe twitterul turcului Kerem Tekinalp, într-un status din 31 august 2013. ”Nu credeți că e mult mai frumos așa?” se întreabă Kerem.

 

Povestea apare și în presa turcă. Inițiativa oamenilor e lăudată și sprijinită de presă. Astfel, primăria cedează și lasă scările în pace. Istanbulul înregistrează o victorie și de-atunci oricine vede o scară-curcubeu, zîmbește, se înveselește, face poze și merge mai departe.

Și avem și un filmuleț pe youtube. Versurile din cîntec spun: ”Să se termine cu lupta, să se răspîndească pacea”, iar îndemnul de final de clip este: ”Să colorăm griul pînă se sfîrșește!”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.