Despre învățămînt și grile

12321661_1028522727215109_5603081733919885431_nDacă am fi insistat ca profesorii noștri să trăiască după acele standarde morale pentru care s-au pregătit, în loc să-i privim cum pleacă dezamăgiți dintr-un învățămînt care nu le mai împlinește așteptările, n-am mai fi transformat națiunea asta într-o imitație jalnică a ceea ce a fost ea cîndva. În loc să evoluăm (pentru că aveam toate datele necesare) am involuat. De ce ? Pentru că nu ne-am respectat profesorii. Nerespectîndu-ne profesorii, cam cum credeți că s-a răsfrînt asta în educația copiilor?

Pe mine nu mă miră că profesorii pleacă dintr-un sistem, modern la suprafață, dar cu ustensile ruginite, în care nimeni nu mai are chef să investească. Mă miră că se întorc. Sunt cazuri rare tot mai rare, dar se întîmplă.

Lumea noastră a luat-o razna (și cînd zic razna e de-ajuns să te uiți cine a devenit autoritate în țara asta – numai oameni iresponsabili, neglijenți, tupeiști și fanfaroni) din cauza felului în care toși ne-am raportat la școală, în general. Cel mai bine vezi asta în felul în care autoritățile tratează oamenii (cu astfel de fanfaroni, nici nu e de mirare). Îi tratează pe oameni ca pe niște vite, ca pe niște numere, ca pe niște hai să fie, că merge și așa.

Ministerul Educației este o autoritate. Inspectoratele Școlare fac parte din această autoritate, da? Dacă aș fi lucrat acolo, după ce s-a întâmplat miercurea trecută pe data 12 octombrie, mi-ar fi fost jenă să spun că lucrez acolo, așa cum unor directori care au participat la concurs le-a fost jenă de felicitările pe care le-au primit pentru testele grilă pe care le-au avut de completat.

Mai întîi însă vreau să vă spun că treaba asta cu testele grilă este cea mai mare stupizenie pe care a inventat-o cineva. Poți găsi teste grilă în orice revistă gen Cosmopolitan, Elle, Unica, you name it, nicio revistă fără test grilă cu subiecte Ce fel de persoană ești în pat? Cum te înțelegi cu iubitul? Care e coeficientul tău de inteligență în funcție de numărul de la pantofi? Niște teste făcute cu scopul de a te relaxa în tren, cînd de obicei apuci să citești o astfel de revistă, că doar nu sunt făcute să-ți fracturezi mintea sau să crezi în rezultatele lor. Așa și cu testele grilă de la concursurile de admitere sau și mai serioase, cele de directori de școală, să zicem.

cosmo
sursă foto: makyaj.com

În ultima vreme, de vreo cîțiva ani încoace, Ministerul Educației se joacă de-a Cosmopolitanul cu învățămîntul românesc, semn că ”mințile deștepte” de pe-acolo confundă modernitatea cu entertainmentul, ori se ocupă de soarta educației doar în pauza de cafele, altfel nu există nicio explicație.

Vrei să intri la facultate? Test grilă.

Vrei să dai un concurs de ghid turistic? Test grilă. (știu că doar ce l-am dat, dar dacă mă întreabă cineva cum conduc un grup de turiști va trebui să apelez la cunoștințele și experiența mea de călător, nu la ce zice un manual)

Vrei să dai un concurs de director de școală? Test grilă.

Vrei să fii asistent medical? Test grilă.

Vrei să dai un concurs de director la orice instituție pe care totuși trebuie să o conduci într-un anumit fel? Ați ghicit. Test grilă.

Altfel, dacă nu sunt teste grilă, e mai complicat pentru evaluatori. Ar putea avea surpriza ca cei evaluați să fie mai deștepți decît permite legea și atunci ce naiba facem? Ce să facem cu ăștia care sunt mai deștepți decît permite legea, cînd sunt atîția proști mai proști decît permite legea? Pe unde îi băgăm pe ăștia? Avem nevoie de proști în orice sistem, ca sistemul să fie funcțional.

Iar dacă nu știați există chiar sfaturi de a lua un examen tip test grilă fără a învăța.

Mai jos aveți cîteva din întrebările care s-au dat pentru ocuparea posturilor de directori în școli.

Un trofeu de sport este întotdeauna …?

  1. A) un suvenir
  2. B) greu
  3. C) valoros
  4. D) o recunoaștere
  5. E) din aur

Pantofii întotdeauna au…?

  1. A) piele
  2. B) șireturi
  3. C) tălpi
  4. D) rezematoare de picior
  5. E) tocuri

Fiecare ziar are …?

A)fotografii

B) titluri

C) reclame

D) scrisori către editor

E) suplimente

Fiecare râu are ….

A) pești

B) poduri

C) nave

D) praguri

E) pantă de curgere

Și dacă vreți să vedeți toate întrebările intrați aici.

Asta îmi aduce aminte de o tipesă căreia i-am dat un test acum ceva vreme (voia să fie și ea reporter sau ceva pe acolo) și am întrebat-o familia de cuvinte a lui ”carte”, fără să-i dau variante de răspuns că m-am gîndit că nu are nevoie, totuși. Răspunsul ei a fost ”Familia de cuvinte a cuvîntului ”carte” este: ilustrații, poze, copertă”.

Iar noi vrem dezvoltarea societății. Vrem ridicarea nivelului conștienței colective. Vrem să se termine cu șarada. Vrem tehnocrați (altă specie de robocopi sau ce-or fi ăia că nu se vede nimic), vrem să se termine cu pilele și relațiile și subcultura și oameni lipsiți de orice elementar bun simț.

gorjeanul-ro
sursă foto: Gorjeanul.ro

Așteptați voi mult și bine că Ministerul Educației nu vrea asta.

Dacă aș fi concurat ca director de școală, m-aș fi simțit umilită să mi se dea astfel de întrebări pe care le poate face oricine, în tren, ca să treacă timpul. Și sunt convinsă că mulți chiar s-au simțit umiliți, chiar le-au stat în gît felicitările colegilor pentru că un astfel de test nu zice nimic nici despre cunoștințele tale, nici despre ce poți face ca manager de școală.

Ministerul Educației și ISJ-urile din subordine sunt totuși niște autorități formate din profesori, foști și viitori profesori. În inspectorate nu stai prea mult, 3 sau 4 ani, cît se schimbă guvernul, după aia te întorci la catedră, deci am putea spune că acești profesori-inspectori sau ce sunt, acționează în bătaia de joc și în detrimentul colegilor lor.

Ce te faci, inspectore, cînd după ce nu mai ești inspector aterizezi într-o școală a cărei directoare știe din ce sunt formați pantofii și pune mai mult preț pe pantofii ei, decît pe nevoile tale ca profesor? Pentru că ai permis ca așa ceva să existe în școli. Și nu mă deranjează că o femeie ar trebui să aibă cunoștințe despre pantofi, ziare sau rîuri, dar să nu fie astea noțiunile de bază în conducerea unei școli. Cam cum ar fi așa să știi că ai fi putut să faci ceva pentru colegii tăi și nu ai făcut? Mă gîndesc și eu că măcar ar fi decent să-ți imaginezi vreun răspuns (care nu există în nici un text grilă), dacă nu ești în stare să-ți dai demisia.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.