Previziuni

the-adventure-continuesObserv o tendință (normală, de altfel) a angajatorilor în căutare de profesioniști pe care să-i plătească bine decît să se mai complice cu amatori care le strică afacerile și le gonesc clienții. Pe de altă parte, observ o tendință (normală și aceasta, de altfel) a profesioniștilor de a nu se mai complica aiurea cu prețuri mici, cu angajatori neserioși sau parteneri așijderea. Neserioși sau ”lasă-mă să te las”, de o parte și de alta, lucrurile se vor echilibra. Și la un moment dat, sper să existe respectul de breaslă și din partea unora, și din partea celorlalți.

Nu știu dacă chestia asta va fi valabilă la constructori, zidari, faianțari sau instalatori. Cred că va trebui să importăm din afară, eventual de la bulgari,  o mînă de meseriași pentru proiecte mai complexe, că aici nu vom scăpa de alde Dorel așa de repede.

Însă… vom scăpa de multe televiziuni. Pur și simplu nu vor mai face față. Cele cît de cît ok se vor consolida pe piață, iar astealalte care se zbat între Voma Tv și Pușcăria Tv vor sucomba pe limba lor. Foștii angajați vor pleca în Anglia sau Norvegia pe post de au pair sau infirmieri, ducînd cu ei dorul camerelor de luat vederi în spatele cărora toți ceilalți făceau bășcălie de ei. Știi cum se zice, de la televiziunile locale nu ieși la pensie, dar nici nu ajungi vedetă. Eventual, ajungi prin diferite comitete și comisii sau încerci să deschizi singur trusturi de presă, fără absolut nici o șansă de a deveni Daily News. În era internetului, nu mai are nimeni ambiția asta. Dar la un moment dat cineva o va avea.

italiaVom scăpa și de multe edituri. Vor ieși singure de pe piață, presupun însă că mulți distribuitori de carte (și-așa neserioși de ani de zile) se vor duce și ei dracului. Librăriile vor lua calea cinematografelor, dacă n-au luat-o deja. În Medgidia, de exemplu, un oraș cultural, cum se auto-denumește, ba municipiu chiar, nu există nici o librărie. E o papetărie în care găsești cîteva cărți înghesuite într-o vitrină, de ți se face milă de ele, nu mai mult de 40 de titluri, n-o putem numi librărie, evident.

Dar Medgidia nu mai are de mai bine de 10 ani nici cinematograf. Stăm bine la capitolul lansări de carte, dar ăsta nu e meritul orașului.

Cît despre mine, prevăd o călătorie la Florența în aprilie (mă rog, biletele-s luate, nu e chiar previziune) și mult de lucru pînă atunci. Foarte mult de lucru. Așa c-o să mă arunc în cafea, în sport și tăcere. Dar pînă la urmă, și scrisul e un răspuns la tot ce se întîmplă. Cîndva, nu foarte demult, pentru mine chiar era.

1 Comment

  1. Împarte judecând drept:

    În data de 13 februarie 2016, 21:34, Zullys Words a scris:

    > zully posted: “Observ o tendință (normală, de altfel) a angajatorilor în > căutare de profesioniști pe care să-i plătească bine decît să se mai > complice cu amatori care le strică afacerile și le gonesc clienții. Pe de > altă parte, observ o tendință (normală și aceasta, de ” >

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.