Weekend la Balchik

12336133_10153967189827668_1359803392_nCîteva zile la Balchik e tot ce voiam în extra-sezon.

Reluăm călătoriile cu ceva soft, aproape de noi, să ne intrăm în mînă, după o pauză de 5 ani.  Balchik era o dorință mai veche, nu musai, dar era pe-acolo, dintr-o vreme îndepărtată, de cînd voiam să văd/să simt locurile unde Diana Slavu, personajul din “Pînza de păianjen”, cartea Cellei Serghi, își trăise iubirea pentru pictorul Petre Barbu. Știam c-o să ajung într-o zi să mă plimb pe celebrele pontoane, dar nu știam cînd.

În orice caz, am făcut-o și pe asta. Un weekend după două luni de traduceri, în care am fost țintuită în casă de deadline-uri, ce nu s-au terminat, dar cel puțin s-au mai rărit, astfel încît am putut fugi 3 zile și 2 nopți. Am prins o vreme frumoasă și liniștea de care aveam nevoie și pe care n-am mai întîlnit-o de vreo 7 ani, de cînd am stat vreo 5 zile în Lira, satul de pescari din Spania, la doar 50-60 de km de Finisterre, capătul călătoriei mele de pe Camino. O liniște din aceea în care să cazi adînc ca și cum ai cădea în sinele tău pe care-l tot ignori pentru că nu mai e timp de el, săracu…

nu ne-am activat roomingurile, n-am fost de găsit, nici nu știu dacă avea cineva de gînd să ne caute, dar acum, scriind însemnarea asta în așteptarea răsăritului și după 5 episoade de House of Cards abia aștept să ajung acasă, să-mi strîng Irisul în brațe și să-mi reiau treburile de unde le-am lăsat.

Am stat la Mistral, un hotel pe care-l recomand și un restaurant mult mai bun decît Korona cea overestimated. Ori poate am prins noi la ei o zi proastă, ori poate suntem prea pretențioși. Și totuși ieri am insistat. La 10.00 cînd era deschiderea ne-am dus să luăm micul dejun să nu cumva, doamne ferește, să ratăm obiectivul principal al Balchikului, deși singurul motiv pentru care cineva ar trebui să vină aici e doar liniștea.
Tipa de la bucătărie ne-a spus că servitorii n-au ajuns și că va trebui să mai așteptăm. Cît? Nu știa. Am înțeles că prin servitori o fi vrînd să spună chelnerii sau barmanii.

Am plecat spre Nisipurile de Aur, niște dîmburi de nisip pustii acum. Dar așa-mi place… să văd stațiunile despuiate de kitsch, vînzoleală, mirosuri care acoperă mirosul mării, tarabe, magazine, terase și baruri închise. Totul pustiu, părăsit, în așteptare… deși nu m-ar fi deranjat dacă, din întîmplare, s-ar fi ridicat de undeva un abur, o aromă de cafea. Era deja 11.00 și noi nu mîncasem nimic.

noiAm mers mai departe la Varna, fără să căutăm nimic în mod special, doar așa, de dragul călătoriei și tot dîndu-ne check-in-uri pe unde mai poposeam. Desigur, ne-am postat și mîncărurile pe FB, de zici că eram în pregătirea unei emisiuni culinare, chestie care sunt convinsă că i-a secat la ficați pe unii. Nu stau să explic acum cît de multe poți afla despre un popor prin felul în care vine în întîmpinarea musafirilor lui – nu știu dacă cititorii ar aprecia asta – de parcă mi-ar și păsa, în fine, ideea este că cineva care nu apreciază o servire bună și o masă bună nu cred că va fi vreodată o gazdă bună.

Am ajuns și-ntr-un Carrefour la un moment dat. N-am văzut unul mai chel de cînd n-am văzut un Auchan mai chel în International City – Dubai, unde, pentru că era cel mai aproape de casă – pînă cînd am descoperit ceva și mai aproape – ne făceam cumpărăturile de-acolo acum 5 ani pe vremea asta și pe măsură ce treceau săptămînile, rafturile se goleau, iar pachetele de biscuiți de pe rafturi se împuținau. Mergeam încăpățînați acolo și așteptam ziua cînd o să ni se spună că s-a închis. Probabil că și acest Carrefour avea aceeași soartă.

Pe drum mi s-au rupt ochelarii, mi s-au deșirat mărgelele, iar la Korona (runda a doua, că nu ne-am lăsat) mi-am uitat șalul și, deși mi-am dat seama imediat cum am ajuns la hotel, n-am mai avut chef să mă-ntorc după el, semn că povestea cu Balchikul nu s-a terminat.

La Korona acum. Pesemne că are o reputație. Am înțeles și povestea cu fosta bucătăriei a vilei Regina Maria, cum să nu mănînci într-un loc unde se serveau mîncăruri de regină? Numai că supa cremă de ciuperci de-acolo n-o va bate în veci pe cea de la casa Jianu din Medgidia. La Korona am primit una sleită, știți, ca atunci cînd ți se încălzește mîncarea la un cuptor cu microunde pe jumătate stricat. Iar felul doi o frigăruie fără sare și piper și un piure împărțit în patru, ca patru gogoloaie de rahat gălbui, de către un chelner care căsca întruna. Să dea dracii în recenziile de pe net. Nimic nu mă enervează mai tare decît o mîncare trîntită în farfurie. E ca și cum m-ai goni din casa ta, să nu te aștepți apoi să mă mai întorc vreodată. Stimabilul domn Socaciu a avut mai mult noroc, dar nici el n-a căzut pe spate. Hai să zicem totuși că suntem noi prea pretențioși și că i-am prins într-o perioadă prea aglomerată, deși era pustiu prin jur, nici vîntul nu sufla. Cu toate astea am mai așteptat vreo 15 minute nota de plată, probabil servitorul adormise cu capul în vreo farfurie.

trotuarDesigur, dacă voiai să fumezi trebuia să te cari afară. Unde naiba o să ajungă lumea asta cu atîtea interdicții și exagerări? Nu-ți mai rămîne decît să stai și să te crucești de-atîta ipocrizie.

În orice caz, asta nu ne-a stricat seara. Nu suntem genul care să ne rostogolim și să facem scandal pentru o porție nefericită de mîncare sau să aruncăm cu monede după personal, cum am văzut că practică unii, cu care apoi nici n-am mai vrut să ies ever la o masă (asta e altă discuție care ar merita ceva mai multă atenție altădată). Pur și simplu n-o să mai calcăm pe-acolo și gata. Așa că am luat-o la plimbare ușor pe faleză, sporovăind de-alea noastre. Nu eram prea departe de casă, dar totuși eram atît de departe de cum eram noi doi acum 5 ani.

Am ajuns la Mistral unde am comandat a 4-a lavazza pe ziua aceea și, în sfîrșit, am putut fuma liniștiți în lobby-ul mare în care am ascultat un playlist de pe vremea lui “Nothing is gonna change my love for you” a lui Glen Medeiros, numai bine să ne amintim de copilăria sau adolescența noastră.

Mistral – nota 9 (dacă ne dădeau o cameră cu ușile mai puțin lovite – semne ale unei istorii de amor violente) primea 10

Restaurant Francis Drake – restaurantul hotelului – nota 10 (cu personalul discret, umbre care nu te deranjează, dar știi că sunt acolo dacă ai nevoie de ceva).

Balconul spre mare pe care ne-am fumat țigările și-am urmărit bărcile pescarilor plecînd și venind către apusuri și răsărituri – nota 20. 

Și-acum vă las, c-aștept ultimul răsărit de la Balchik.

5 Comments

 1. Pana una alta, ati vazut celebrul Balcic,
  locsorul reginelor de altadata…
  Cred ca plimbarea pe ponton
  face toate clipele:)
  S-a dus anul, printeso! La zi de sarbatoare, iti doresc tot
  ce-ti doresti si tu! Craciun cald, colindat frumos, langa cei
  apropiati sufletului!
  Cu drag, vechii prieteni

  Liked by 1 person

  1. Multumesc de urari, Nuclearrr! Mi-au mers la suflet, ca de obicei! Cu drag si eu, sa ne gaseasca noul an mai inspirati si mai porniti in cautari si rasfoiri de spirit!

   Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.