Cărțile lunii iunie

IMG_20150702_103435Dacă e vară e Agatha Christie și alte cărți polițiste.

  1. Vînătoarea de crime (Dead Man`s Folly cum a apărut cu titlul în original) – cu un sfîrșit prea tras de păr, cum sunt unele ale scriitoarei cînd probabil se cam sătura de propriile ei suciri de situație și mai trîntea niște sfîrșituri halucinante)
  2. Pisica printre porumbei (Cat Among Pigeons) – care mi-a amintit de liceul de fete pe care l-am terminat și mi-a stîrnit niște nostalgii de adolescentă fără adolescență.

Un autor bun pe care l-am descoperit din întîmplare. Liza Marklund – specializată pe best selleruri polițiste suedeze, din care se desprinde personajul Annika Bergson, o jurnalistă de investigații care o ia uneori cu deducția înaintea polițiștilor. Am citit primele două (3. Studio 69 (vol. 1) și 4. Prime Time – crimă pe un platou de filmare, ce poate fi mai minunat? – vol. 3) din seria Annika Bergson și m-a prins. E o tipă furtunoasă căreia îi place onestitatea și care are mereu replicile pregătite pentru cei care încalcă deontologia de ziarist și de la care poți învăța multe despre meseria asta numai urmărind-o cum își conduce investigațiile. Va trebui să urc în pod pentru vol. 2 Explozii în Stockholm, pe care am urcat-o neștiind ce comoară de personaj am la dispoziție.

Lectură ușoară de vară. Mi-au plăcut dintotdeauna cărțile de crime and mistery, dar n-am citit ca niciodată atît de multe ca în ultimii doi ani.

Ceva ce e mai mult de factură literară este 5. Ploaia înainte să cadă a lui Jonathan Coe – o carte construită din explicația unor poze dintr-un album foto.  Și de-aici, se declanșează niște amintiri care devin un roman. Amintiri pline și ele de suspans și care ascund secrete și minciuni, ca-n orice poveste de familie. Un roman grav – l-am citit cel mai greu dintre toate.

Mai greu chiar decît 6. La marginea realității – munca de cercetare de-o viață a lui Colin Andrews. Un om care a căutat toată viața dovezi că suntem vizitați de extratereștri și uneori chiar a găsit. Apoi toată această căutare a explicabilului din fenomenele paranormale nu are cum să nu te fascineze. Actorul Dan Akroyd car citise cartea spunea despre ea că “dintre toate lecturile și cercetările mele de-a lungul vieții, nu am întîlnit niciodată o prezentare mai comprehensivă, logică și echilibrată a fenomenelor supranormale. ”

11224583_971412082923624_4242174532252129471_nDin seria Dezvoltare personală 7. Puterea intenției a lui Wayne W. Dyer cu dr. în față. Sfaturi pe care le știi deja, dar nu strică să le reactualizezi mereu, ca de pildă: practicați meditația și tăcerea sau puneți-vă gîndurile în acord cu faptele, astfel încît să nu fiți nevoit ca una să ziceți și alta să faceți. Partea mișto, în legătură să zicem cu sfatul 2 din cele 100 pe care le citești și la care meditezi un pic, este că atunci cînd aliniezi gînduri, fapte, cuvinte la ceea ce ești tu cu adevărat, atunci îi vezi și mai bine pe cei care nu fac asta. Știi că sunt prin jurul tău și că nu vor rezista prea mult.

Și am încheiat lejer cu o broșură de epigrame scrise de Dan Căpruciu și traduse de Guner Akmolla în turcă. Mă distrează epigramele, dacă mai sunt și traduse în turcă… delir!

Și pentru că am pauză de la emisiune, tot din motive de anotimp, s-ar putea să citesc mai mult vara asta, cărțile citite să le pun iar în cutii, să le urc în pod, pînă-ntr-o zi cînd îmi voi amenaja biblioteca, acea idee de cărămizi fierbinți la care tot visez din 2005.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.