Cărțile lunii martie

10897881_377072252453531_8751222407905960008_nÎn martie am cam lenevit cu lectura de cărți. Au fost pregătiri de bagaje în schimb, veniri și plecări, început sfios de jogging. Ca lecturi am avut:
1. Noaptea Scorpion – a Iuliei Pană – versuri, poeme, stări de spirit, trăiri și imagini puternice
2. Călătoria inimii. Calea iubirii conștiente – a lui John Welwood (primită de la Mayra) – iubirea văzută din mai multe prespective: iubirea ca dans pe muchie de cuțit (“să trăiești în tensiune e cea mai bună atmosferă posibilă pentru creativitatea de vîrf”, spunea părintele William McNamara – o situație cu care nu mai sunt demult de acord), iubirea între doi războinici, iubirea cale de cunoaștere, îndrăgostirea și toate celelalte ce țin de eros și thanatos (Slăvesc ceea ce e cu adevărat viu, ce tînjește să moară arzînd – Goethe) plus frîngerea inimii ca o cale de a o deschide.
3. Și acea bălărie sinistră Albă-ca-zăpada a lui Donald Barthelme, recomandată de Cărtărescu în prefață. Am avut răbdare totuși s-o citesc cap-coadă să-mi dau seama care e treaba cu post-moderniștii. Mda, ce să zic. Treaba cu post-modernismul e ca ProTv cu Las Fierbinți și Tanti Florica la un loc. Un umor ceva mai scremut, care se vrea intelectual și care crede că reprezintă latura satirică a societății. O porcărie, nu vă apucați de ea, decît dacă vreți să vă spargeți în figuri c-ați citit ceva ce nu va pricepe nimeni de ce-a fost scris și vreți o aură de erou postmodernist.

O lună slabă. Mda.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.