Cronica unui divorţ anunţat

6.30 dimineaţa. Deschid televizorul. Nu ştiu ce s-a întîmplat ieri prin ţară şi trebuie să-mi pregătesc subiectul pentru noaptea aceasta. Ieri mi-am pierdut 3 ore pe scaunul dentistului, vreo 2 pe navetă, nu mai pun la socoteală drumul de întoarcere acasă, dar în fine, ideea e că am văzut şi auzit ceva el fugitivo, chestii care oricum nu aveau cum să-mi reţină atenţia:

1. Năstase face iar închisoare (nu mă interesează pentru că era firesc să facă închisoare, aşa cum e firesc ca noi să nu uităm ce-a făcut el pt România – adică nimic!)

şi

2. Bianca divorţează (who cares?)

6.45. inflamaţie la maxim în emisiunile de divertisment de proastă calitate. Urmăresc 10 min dintr-o reluare la Măruţă. Mi se pare doar mie că succesul unei emisiuni are legătură cu carisma prezentatorului? Dacă-i aşa, noi n-avem emisiuni de succes, nu cunosc nici un prezentator român care să aibă acel bun gust, bun simţ şi acea carismă care, indiferent de subiectul abordat, să te facă să vrei să vezi emisiunea. Şi nu vorbesc de crainicele de la ştiri. Glume proaste, invitaţi care nu spun nimic, dar sunt convinşi că deţin adevărul absolut şi prosteală pe faţă. Asta nu are nimic de-a face cu carisma.

Uite ce nu înţeleg mulţi producători şi realizatori de emisiuni: că în funcţie de calitatea invitaţilor poţi arăta şi tu mai deştept. Ba există riscul ca chiar să te deştepţi. Un invitat ca Guţă, dau un exemplu la întîmplare – cred că e toată lumea de acord cu mine că Guţă e un analfabet, ca dovadă şi viaţa lui praf, presărată de duşmani, amante şi fiice pe care le bate – , ei bine, unu de-ăsta n-are cum să-ţi coafeze ţie imaginea în vreun fel. Pe bune, chiar nu ai puţin respect faţă de slujba ta şi faţă de propria-ţi persoană astfel încît să vrei să cobori înadins nivelul culturii şi al inteligenţei tale, să te insulţi singur/ă, şi încă zilnic, căutîndu-le în coarne unor neputincioşi?

Nu c-aş avea prea multe aşteptări de la Măruţă (nu cred că ar fi în stare să intervieveze pe cineva care ar avea ceva cu adevărat interesant de spus, omul are probleme cu concentrarea şi atenţia). Zice el în reluarea de azi dimineaţă: „să vedeţi reacţia Andreei Marin, cînd i-am lăsat o barză în curte” şi ochii ăia lui mici şi apropiaţi îi joacă în cap ca două bile lovite de dambla şi o spune cu zîmbetul lui de hienă, ca şi cum ar trebui să ne aşteptăm la o glumă bună. Fireşte că gluma este una dintre cele mai odioase, dar îţi trebuie puţină minte ca să pricepi asta. O barză nasoală din baloane, un corespondent idiot (că nu-l pot numi altfel din moment ce acceptă asemenea „corespondenţe”) care vorbea cu barza, înainte de a apărea femeia în faţa propriei case şi o echipă întreagă (cameraman, şofer, producător etc.) care aştepta să se întoarcă Andreea Marin de la cabinetul de înfrumuseţare ca să vadă toţi cu ochii beliţi de atîta stat degeaba şi cu saliva uscată în colţurile gurii cum reacţionează diva/zîna la vederea acelei berze.

Vă daţi seama că ăştia toţi chiar au fost excitaţi de faptul că le-a trecut prin ţeastă o astfel de idee stupidă? Şi deşi era evident că gestul în sine era cretin şi că femeia a fost clar enervată după ce toată ziua a fost întrebată de alţi idioţi „cînd va face copii”, de parcă ar fi asta treaba cuiva, ei bine, Măruţă o dădea întruna că Andreea a fost amuzată. Nu ştiu, măi, ori eşti chior, ori eşti puţin sub Guţă.

7.00 încep ştirile la protv. Breaking shit: Bianca divorţează de Victor. Ea divorţa de Victor dinainte de a se căsători cu el, aşa că… ce atîta mirare! Cîţiva proşti au pus pariu că nu va divorţa, acum aceeaşi proşti care se simt păcăliţi vor să-şi scoată pîrleala pentru că au făcut greşeala să creadă în această căsnicie. Ce să zic, foarte important pentru ţară că cea mai cunoscută Barbie Girl dîmboviţeană a fraierit un prezentator de la meteo, care nu s-a remarcat şi ăla prin nimic altceva decît că s-a însurat cu asta şi-acum şi-a luat-o în freză. 2 săptămîni iar au ce mînca televiziunile, or s-o lăbărească pe acest subiect pînă cînd uităm, chipurile, de toate problemele. O lume de mincinoşi şi impotenţi spiritual cu IQ sub pămînt srl. Cu cît sunt mai loaze cu atît scade şi nivelul de inteligenţă al populaţiei, la aşa gaşcă de bîrfitori care cred ei c-au descoperit gaura de la macaroană aşteptările sunt şi ele sub zero. Discuţiile de la colţul blocului în care nişte spărgători de seminţe îşi dădeau cu părerea s-au mutat în platou. Numai că acum ăştia nu mai sunt îmbrăcaţi în trening şi adidaşi, ci poartă papion sau accesorii de la magazinele cu fiţe şi bocanci fără şireturi cu limba scoasă pe dinafară.

8.21. Antena 3. O văd pe Gabriela Firea mai albă la păr ca niciodată (la mişto, nu c-ar fi îmbătrînit), pusă la patru ace şi un bold şi aterizată în camera deputaţilor sau în parlament, pentru mine tot un drac. Iar s-a băgat în politică. No comment. Poetă, jurnalist, prezentator, purtător de cuvînt, senator PSD. Toate la feminin.

8.32 România TV. Din seria „Maimuţica cu cercei”. Bahmuţanca – operaţie neobişnuită. Pentru că ăsteia îi plac cercei mari (adică tălăngile) i s-a rupt lobul urechii. Nu ştim dacă lobul stîng sau cel drept, nu contează. Un lob. După ce face o operaţie de reconstrucţie a bietului lob maltratat, continuă să umble cu cercei-talangă şi iar i se rupe un lob. Nu ştim dacă tot ăla sau celălalt. Ştirea e incompletă. Uite că eu chiar voiam să ştiu dacă i s-a rupt de două ori acelaşi lob sau ambii au fost afectaţi.

9.01. Mă duc să-mi fac cafeaua de lucru. Nu s-a întîmplat nimic important pentru România nici azi.

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.