Expertologii

Să trăiești iarna în România anului 2012 e deprimant, dar depresia e un lux pe care nu ni-l permitem, așa că mergem mai departe căutînd soluții de plecat din țară. Am trimis săptămîna asta Cv-uri în Anglia ca atașat de presă, ca profesor de franceză, ca secretar de redacție într-o editură, ca reporter și mai urmează, am diplome și experiență pentru fiecare domeniu în parte și mă pot sprijini la o adică pe adaptabilitatea mea și pe creativitate. Am primit răspunsuri de la două slujbe deja, și mai urmează… 

Între timp, pînă mă hotăresc eu care dintre ele mă coafează mai bine ca salariu, ca beneficii și ca timp, și, bineînțeles, ca dislocare cu tot cu familionu de popîndăi continui traducerile la Lale și articolele pe ici-pe colo. Printre altele observ că trăiesc într-o lume de expertologi, toți sunt pricepuți în de toate, relațiile reușite nu mai au niciun secret, majoritatea se pricepe la ele, la sex nu mai pomenim, dacă-i cauți în chiloți toți sunt cei mai mari armăsari și romantici pe deasupra, dar nush cum naiba stau prost la capitolul logică, de parcă sexul ar exclude cerebelul din hîrjoneală. Pe urmă, toți sunt fashion designeri, toți le au cu moda, dar n-au fost în viața lor la o prezentare de modă și nu mă refer aici la miss Boboc sau la orele pe care le pierde cineva în față la Fashion TV, zic doar că n-au cusut un nasture căzut, n-au ales un material pentru rochia de absolvire. Deci, ce să mai, toți le au cu trotineta, cu gastronomia, cu croitoria, cu ce vitamine trebuie să bagi în corp, ce să bei cînd ți-e frig, ce să bei cînd ți-e cald, cum să-ți tragi un blog, cum să fii cît mai nesuferit ca să-ți permiți mai apoi să fii drăgăstos, am citit tot felul de articole bășite săptămîna asta că mi-am spus că trebuie să devin și eu expertă în ceva, că nu se mai poate.

Am mai observat că toată lumea e capsată pe Bianca Drăgușan, drept e că dacă nu scrii despre ea, nici n-ai dracu trafic pe amărîtul tău de blog de habarnist lipsit de idei și neapărat tre să treci acolo la tag numele ei, ca atunci cînd o caută lumea pe ea să dea de tine și părerile tale ieftine de sărăntoc fomist care vrea să facă și el trafic. E ceva cam așa, nu ne place Bianca, dar dă bine la portofoliul de ziarist, de blogăr sau de ghost writer s-o înjuri și s-o faci albie de porci, dar nu ești în stare să-i iei un interviu pe bune, nici măcar o poză nu ești în stare să-i faci. Poți să fii mai ipocrit de atît? Și bineînțeles că toți scriu același lucru, că e barbie girl, că e siliconată, că n-are minte, că… etc… și care naiba e problema? cică devine model pentru fetițele lor de 2 ani. băi, cum poți să fii așa de prost?păi ridicați atunci în slăvi o obeză nesiliconată pe principiul naturel, care-și scarpină flocăreala în public și-și deranjează lățeii și apoi își bagă ghearele între dinți ca să-și scoată de-acolo restul de copan și faceți-o model pentru fiicele voastre. orice fetiță pînă-n zece ani are ca model cea mai frumoasă păpușă din colecția ei, pe urmă, în funcție de ce citește, de cum este educată – și ăsta e rolul în primul rînd al părinților – pe unde este plimbată, și nu părăsită în fața televizorului, despre ce și cum vorbești cu copilul tău asta contează, ce activități ai cu el în comun etc. nu mai dați vina pe femeile pe care nu le puteți avea niciodată nici dacă, încercați să vă convingeți voi, nici măcar nu le visați.

get a life, man! Fă o labă and chill out!

Acestea fiind zise, am reluat lucrul la Mala Hierba, pe care o ”lăsasem în părăsire, ca pe o șoaptă de iubire”, vorba cîntecului. Măcar noi nu tapăm articolele și nu înjurăm pe nimeni, iar cea care scrie despre fashion a fost pe cat-walkuri și știe cu ce se mănîncă, să nu mai spun că din umbră ne bate la cap maică-mea dacă o luăm razna cu ceva, care e croitoreasă de zeci de ani, iar poveștile noastre sînt despre oameni normali. Avem și o new-born fan page, dacă vă place ce-am lucrat acolo dați un like de milă, ca să nu avem impresia că scriem în zadar. Nu știu exact la ce folosesc aceste fan page-uri, probabil că sînt bune pentru și mai responsabilizarea conținutului, să dăm fond formei sau cam așa ceva. Mie-mi place și cuvîntul feedback, chiar dacă dinozaurii limbii române vor să moară-n arhaisme și se stropșesc de fiecare dată la introducerea unui cuvînt nou în limba de baștină, de parcă limba asta n-ar fi un fenomen viu, supus tuturor vicisitudinilor schimbării.

deci v-așteptăm și colo și colo, peste tot. here an article, there an article, everywhere some articles, mai ceva ca-n ferma lui McDougall.

a bientot et au revoir!  

15 Comments

  1. Scuze ca intervin, insa trebuie sa existe si altceva intre Barbie siliconata si obeza care-si scobeste copanul din dinti. Barbie siliconata apare ceva mai tarziu de zece ani, iar compania Mattel cunoaste bine acest lucru. Pana la zece ani e Barbie Rapunzel. Mai sunt si Barbie-balerina, Barbie-Cenusareasa… etc. E pe principiul “mica printesa”.

    Eu zic ca extremele nu-s bune. Nici Barbie siliconata, nici obeza. Si siliconul, si obezitatea denota o lipsa acuta de sanatate, si – dupa cum s-a mai constatat – notiunea de frumusete e instinctiv legata de sanatate.

    O sa treci si tu prin faza Barbie-printesa. Nu stiu cum e mai bine. Grecii o aveau si pe Afrodita, dar si pe Atena. In fine, il aveau si pe Eros, si Barbie-siliconata se leaga mai mult de Eros decat de Afrodita… As zice ca legat de jucarii si programe TV parintii ar trebui sa se ghideze dupa indicativele obligatorii (3+, -3, 14 etc.) In definitiv o firma e obligata sa scoata pe piata produse pentru toate gusturile. Folosirea lor trebuie facuta diferentiat.

    Like

  2. @ Mihai, mersi de link, o sa intru in dimineata asta sa vedem despre ce e vorba. 🙂

    @Liviu, am exagerat pentru ca s-a exagerat.bineinteles ca exista femei misto nici asa, nici asa, dar categoria de mijloc nu prea e bagata in seama, sint prea normale asta e problema lor. si… nimeni nu mai vrea sa fie normal in ziua de azi, nu? tii minte discutia despre normalitate, da? unii o traiesc si nu li se pare un capat de lume, altii se oripileaza la ideea de a fi normal, cauta neobisnuitul cu orice pret, cazind in grotesc. cit despre fii-mea, eu personal o sa-i cumpar cea mai frumoasa papusa din oras, cu conditia sa citeasca legendele olimpului inainte, si nici nu-mi fac probleme ca atunci cnd va fi mare va sti ce fel de model sa-si aleaga in viata.

    Like

  3. daca tot ai scris despre faptul ca-ti plac cuvintele nou aparute in vocabularul nostru, poate inca n-ai ajuns sa citesti acest banc:

    despre femeia de serviciu corporatista

    Dupa ce da cu mopul, se opreste intr-un colt al camerei si asteapta. Trece un CEO:
    – Ce asteptati?
    – Feedback, maica, feedback!

    🙂

    Naspa sa traiesti intr-o lume plina de expertologi, siliconate si obeze….
    Si sa-ti si pierzi timpul comentand in urma lor …

    Poate fetitei tale o sa-i placa sa fie patinatoare, mai stii!?!
    Si-apoi sa devina o vestita antrenoare

    Like

  4. n-am zis ca-mi plac, ideea este ca sint inevitabile aparitiile neologismelor in limba. nu vad nimic rau in acest banc, adica ce, o femeie de serviciu n-are voie sa aiba nevoie de feedback? bancu mi se pare discriminatoriu… am intilnit femei de serviciu mai oameni decit niste SEO, carora daca le-ai fi luat puterea din miini ar fi murit in mizerie.

    Iris sa se faca ce-o vrea ea. mai e pina acolo. eu doar o sa am grija sa-i dau instrumentele necesare ca sa aleaga cit mai bine.

    pupam Leoaica glumeata.

    Like

  5. Wow, legendele Olimpului – papusi – drum in viata, de la A la B 🙂 Mai intai apar papusile, care-i plac Anei, Marcelei si Mirelei. Daca Ana nu prea citeste (da’ e cea mai cool, desteapta foc, ca face pian-balet-pictura-chitara) e mai greu sa-l impui pe nenea Alex. Mitru. Ii dai tu instrumentele necesare, dar tu esti mama, si Ana e mai cool…

    Cat despre normalitate… e de discutat. Normalitatea unui scriitor difera de normalitatea unui inginer sau normalitatea unui tehnoredactor. Insa deocamdata nu tu vei da tonul normalitatii. Ai vreo 7-8 ani de vrie, cu multe suprize. Din ce am citit inteleg ca esti o fire ceva mai… categorica, si ai o fetita… hm, interesanta combinatie. Girl versus girl. Pacat ca nu e ca-n romane, sa dau pagina si sa aflu ce se mai intampla 🙂

    Glumeam, nu te speria. Va fii muuult mai greu! Dar palpitant. Toti trecem prin asta. Pentru mine expertologia se opreste la 8 ani. Pana acolo as avea povesti de spus, mai incolo… de vazut si de facut 🙂

    Like

  6. eh, vrajeala, atita va plingeti ca aveti copii. nu spun ca e usor, dar nu mai faceti atita caz de treaba asta, ca ana, ca marcela, ca petronela. de ani de zile, toti care au fete ameninta. mai intii asa, jumatate pe ton superior, jumatate pe ton atotstiutor cu “lasa ca n-ai copii, nu stii cum e”, pe urma au inceput cu “lasa ca ai fata, vezi tu pe dracu”…

    important este modelul pe care-l respecta cel mai mult. nu ana, marcela, petronela. vor fi si gagicile astea in viata oricui, dar asa cum vin asa vor trece. pai numai eu cite ane, marcele si petronele am avut… unde sunt gagicile astea? pai de obicei n-aveau prea multe in cap decit barbati, fuste si cum sa birfeasca pe unii sau pe altii sau cum sa fie cit mai rele cu semenii lor.

    ori la stilul in care avem de gind sa calatorim noi (asta e un fapt sigur) n-o sa apuce ea sa se ataseze de cele mai cool gagici in town. in fine, astea-s vorbe, viitorul nu se stie ce ne rezerva, oricum nu suna bine deloc in romania. aici nu se poate numi viitor, e o moarte lenta, curata… si de fapt cam asta voiam sa spun in toata postarea asta, si cele care vor urma probabil… sa plece toata lumea, sa ramina doar EI.

    Like

  7. pe mine m-a amuzat f.tare ce-ai scris!
    iti spun si de ce: cind erau copiii mici,fiica-mea era interesata de masinutele lui fra-su,nici nu se uita la papusa,(ca avea si ea una ! )
    asa ca de sarbatori trebuia sa luam doua masinute,doi robotei…si tot asa,dar nu papusi,ca era vai de soarta lor!
    si pe urma,pune-te pe demontat,toata casa era plina de rotite,arcuri si chestii”tehnice”!
    asta i-a prins f.bine ,mai tirziu,cind le instala calculatoarele si programele colegelor de munca,(speriate de ..un stecher sau o priza) desi stii f,bine ca ea a absolvit…filologia!
    de ce le-or da toti parintii ,fetelor,papusi???
    masinutele ce au?
    io ma gindesc ca e bine sa le dai copiilor jucarii diferite,nu doar… “traditionale” pentru fete sau baieti

    ( ieri a fost ziua fiica-mii si mi-am amintit copilaria si adolescenta si…greu,nene,greu dar si frumos tare!)

    Like

  8. Z, nu spun nu, si e clar ca pe termen lung lucrurile se regleza. Insa exista si deraieri (multe), si sunt cam nasoale. Cat despre calatorii, nu-s ce sa zic, copii au nevoie de mai multa stabilitate decat adultii. Nici asa, fara prieteni. Caz concret: baietel cu doi ani de scoala aici, plecat in afara. Dor teribil de vechii colegi, dar nici acolo nu-i este permis sa se ataseze, pentru ca va pleca in alta parte.

    Cat despre frate si sora – heh, cunosc, la mine e la fel 🙂 – domnisoarele devin baietoase. Nu-i rau pentru o fata.

    Like

  9. Pe mine “post”-ul nu m-a amuzat, dar Liviu da. Adică de ce s-ar exclude Legendele şi Ana? Ca şi cum o fată inteligentă nu poate să citească bine-merci cu un ochi la Ana de la care să fure cochetaria si atat. Revenind la post, ce naiba, iar plecaţi? Credeam, speram că ne daţi o şansă, că încercaţi să îngroşam rândurile populaţiei normale cu speranţa ca s-o normaliza şi ţara asta. Nu ştiu de ce nu plecam si noi, că doar în fiecare zi sufăr pentru lipsa simţului estetic pe care lumea civilizată pune atâta preţ.
    Şi să ştii că iarna e foarte bună, cu zăpada ei care a acoperit toate grădinile neîngrijite şi toate peturile aruncate peste tot.
    Am fugit, ca peste 2 ore mă trezesc iar 🙂

    Like

  10. Daca Ana o prinde cu lectura lui Mitru o face tocilara. Cine naiba isi mai pierde orele de Cartoon Network citind? De ce te-ai lupta cu o mare de litere cand Hanna Montana e mai simplu de privit? Profii citesc, ca da, e meseria lor, si ne dau sa citim pentru ca au raca pe noi. Pai si la Hanna Montana is litere. Si daca o iei mai pe bune astia din carti prea scapa robinetul de ies fraze kilometrice. La Hanna Montana e mai simplu:
    -Ce mai faci?
    -Bine. Și tu?
    -Și eu bine.
    Clar, scurt si la obiect. Ce tre sa descrii pe zeci de pagini tot felul de trairi, cand totul se poate rezovla cu doua-trei cuvinte? De unde atata timp, cand poti sa faci karate, balet sau mai stiu eu ce, si tre sa-ti ramana timp si de un desen animat, si de un Mall… Pai numai plimbatul prin Mall te oboseste, ce sa mai citesti! Uite, parintii Claudiei au citit toata viata, si Claudia n-are blugi HM, n-are farduri, n-are tableta, n-are nimic. E proasta. Ia sa se joace in alta parte!

    Like

  11. @Jester, multumesc de invitatie. o sa studiez forumul si poate vin cu o propunere.

    @Chateau: alergi, alergi noptile la patut? 🙂 sa-ti traiasca bebelusul!!! pai ce sa facem, mai stam, mai plecam, suntem cu fundu in doua luntre si citeva constante.

    @Liviu, sorry, eu ii dau dreptate Liviei. Tu crezi ca astea care se uita la hanna montana sint proaste. habar n-am cine e hanna montana dar daca se imbraca misto, cu gust, n-are decit sa devina model pentru astea mai mici. daca ana o prinde cu lectura lu mitru n-are decit s-o faca tocilara, ca eu n-o pregatesc pe fii-mea pentru parerile unei habarniste. lasa, domne, ca e timp pentru toate. acu abia schimbam pampersi, noi sa fim sanatosi…

    Like

  12. Tu la schimbat pampersi, eu nu mai sunt… 🙂

    Nu sunt proaste, sunt cool. Proaste sunt cele care nu se uita la HM. Alea care stau cu nasu-n carte. Si nu e vorba doar de o habarnista. Habarnista e lider de grupa. E sefa. Cine nu intra-n gratiile ei nu prea exista. Poate ca tie, ca adult, nu ti se pare important, dar izolarea poate avea si efecte secundare. Un copil care merge la scoala cu sila de a se impotrivi fara vlaga unei noi avalanse de jigniri isi cam pierde cheful de viata. Probabil ca la varsta ta n-ai simtit palme peste ceafa din partea colegelor ori soapte de genul ‘uite-o si p-aia!’.

    Si ce solutie ai? Faci ca trenu-n gara la sedintele cu parintii sa nu-ti mai terorizeze copilul? Pai nu ti-l terorizeaza, ti-l lasa-n pace. Atat de in pace incat prinde mucegai in coltul clasei.

    Habarnisti, da’ multi!

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.