Luni, după zece zile de protest– ”ne-ntîlnim la revoluție?”

am lăsat baltă urmărirea protestelor și m-am apucat de corectura Legendelor Apelor, care va fi trimisă în tipografie la sfârșitul lunii. Va apărea în America, pentru românii din diaspora, cu o copertă nouă. De cărțile publicate până la apariția Legendelor, nu-și mai amintește nimeni în afară de mine și de cei care le-au cumpărat, fiindcă au apărut fără numele autorului pe copertă. Mi s-a spus că sunt turcoaică și că numele meu nu va vinde bine, așa că de ce să mă mai agit măcar să urmăresc protestele astea. Țara asta n-a făcut nimic pentru mine, mă-ntorc însă mereu cu fața spre ea pentru că am prietenii și familia și casa aici. Ce am construit în timp, cărămidă cu cărămidă, carte cu carte, nu datorez nimănui, nici unui sistem, și probabil că de-aici încolo tot așa va fi.

 

aud voci sprințare că unde sunt intelectualii, de ce nu ridică steagurile, de ce nu vin să înghețe și ei acolo, unde le e solidaritatea, de ce stau pe FB și tot așa? sunt câțiva, au fost acolo, dar nu prea i-a văzut lumea, televiziunile nu fac rating cu intelectualii, nu așa au zis de fiecare dată cînd au avut o durere de rostit, acum plîng după vocile lor? nu s-a șters pe jos cu intelectualii ani la rîndul pînă cînd li s-a făcut jenă să mai spună că sînt intelectuali?

ei bine, intelectualii și-au făcut bloguri să scrie despre cărți, fiindcă în ziare și reviste n-au mai avut loc, li s-au tăiat paginile, li s-au scos paragrafele atunci cînd vorbeau despre lucruri dureroase întîmplate în cultura românească, nu i-a băgat nimeni în seamă cînd patronii-editori și-au bătut joc de ei și nu i-au plătit, cînd chiar guvernanții și-au râs de ei și le-au tăiat salariile, au distrus școlile, le-au tăiat posturile, în schimb au ridicat de trei ori mai multe biserici și catedrale întru îndobitocirea populației, nu i-a păsat nimănui cînd traducătorii culturii, acești recreatori de artă, n-au fost plătiți, nu s-a sesizat nici o televiziune să le facă dreptate, sau măcar să atragă atenția asupra furturilor și nedreptăților, și vocile lor au tăcut, s-au retras în carapace, și-au văzut de treburile lor riscante, au plecat să traducă în alte țări pentru un pumn de recunoaștere, nu de dolari, trăind drama dezrădăcinării. au fost ignorați de judecători atunci cînd au vrut să-și facă dreptate, au fost jecmăniți de avocați, futuți și răsfutuți de care cum s-a trezit cu fața la cearșaf sau cu orgasmul pe jumătate.

chiar eu vorbesc acum la persoana a 3-a plural despre ei, despre intelectuali, deși fac parte din rîndul lor, chiar dacă am scris și am publicat mai mult despre sex în ultimii ani, că asta se vindea, că asta cerea piața, să fii miștocar, să fii neserios, și-n neseriozitatea asta să mai faci și educație, sau cel puțin asta am încercat. că și sexul își are rolul lui în educație, mai ales și numai atunci cînd nu distruge căsnicii, nu provoacă la dezmăț, nu ia în brațe curvele, nu zice că e o ok să-ți părăsești copiii pentru alte femei sau pentru alți bărbați, nu saltă în slăvi toate paparudele siliconate în căutare de făcători cu zdrîmba mică și contul baban întru compensare. mi-am asumat munca mea lejer, fără să-mi fie rușine, crezînd în ceea ce scriu, mi-am făcut propria mea revistă online, cu alți nebuni care nu aveau loc în sisteme, și-am încercat să aducem puțină lumină în viața celor cîțiva cititori, fără să urmărim traficul, ci doar informarea despre cum să pleci, despre ce să vezi, despre de ce anume să te ferești atunci cînd ești în lume, și din cînd în cînd am experimentat amuzamentul, hazul de necaz, i-am dat dracu pe toți cei care ne-au încurcat, le-am întors spatele tuturor celor care ne-au încălcat principiile, chiar și prieteni care dădeau din gură că sunt virtuoși și cădeau la primul test al vieții.

intelectualii au fost acolo, printre voi, tot timpul. v-ați pișat pe ei cînd ați vrut, cum ați vrut, de cîte ori ați vrut. ei v-au privit în ochi și și-au văzut de treburile lor cum au putut, unii și-au găsit dosuri de pupat ca să le meargă bine, alții au zbierat pe bloguri, prin reviste, deghizați în fel și chip, luptîndu-se cu viața de zi cu zi, plătind impozite pe contractele lor care n-au fost respectate niciodată. NICIODATĂ! – contracte care nu le-au asigurat nici un CAS, nici o pensie, nici un căcat! despre cît am lătrat eu despre toate astea stau mărturie toate articolele mele, blogul ăsta, modul meu de viață, toată munca mea. sunt sigură că asemenea mie au procedat și alții.

să mai latru acum după ce o tot fac din 2006 încoace, ca să amintesc doar ultimii ani cînd am tras semnale de alarmă că dacă se va continua în halul ăsta vă va muri spiritul? căutați în arhiva mea sau arhivele mele și veți vedea. am avut parte de apelative ca impostoare, nebună, revoltată, teribilistă, cînd am avut ceva expunere ați șters pe jos și cu mine etc.

păi dragilor și dragelor de la tv, nu v-ați adresat voi viermilor și ciumpalacilor, nu cumva chiar termenul de ciumpalac a intrat în vocabularul națiunii – ca o insultă – prin intermedul dlui Badea, nu ați făcut voi emisiuni întru scandalizarea și îndobitocirea oamenilor, nu ați săltat voi toate curvele la rang de zîne, toate paparudele, toți pulifricii și toate scursurile, le-ați mai dat și bani pentru asta. chemați-i pe ei în piață cu extensiile lor de păr sau de sulă să vă dea jos președintele, chemați-o pe zăvoranca și pe pepe cu toți fanii lor, sîntem siguri că vor umple 5 piețe, chemați-o pe moculeasca, pe tanti mama lu zăvo, pe mitoșeru, unde-i oana roman să-și cheme fanii? unde-i ioana popescu să vă mobilizeze mulțimile? unde-i tonciu și sînzi să vă aducă trafic? trafic înseamnă popor, nu? unde-i avocata poporului să-și cheme clienții satisfăcuți? unde-i madam Tatoiu să-și cheme tot Oriflame-u?

plingea domnul badea aseară că sînt puțini români pe străzi. păi dacă aveți atîta rating de ce nu sunteți capabili, dragi oameni de televiziune, să mobilizați și intelectualii? nu pentru că ei n-au existat pînă acum pentru voi?

***

vă rog să mă scuzați deci, mă întorc la corecturile mele. la Legendele apelor, poate citindu-le li se va face românilor din afara țării dor de România și se vor întoarce acasă, dacă nu, măcar voi povesti copiilor lor de apele de-aici, care încă n-au fost vîndute, dar cine știe, poate nu e prea tîrziu. eu am ales să nu scriu pentru proști și tîmpiți, și de-aia am rămas cu cititori-prieteni în viață. dacă le-aș spune ”hai să ne întîlnim la revoluție” am fi acolo în păr cu toții de dragul de a ne întîlni și a face ceva împreună.

am spus oare cuiva că am numai prieteni revoluționari care ar dărîma ei singuri, cu pieptul gol, un întreg sistem?

și poate că dacă aș fi fost în bucurești aș fi lăsat frustrările mele deoparte și le-aș fi spus asta, hai să ne-ntîlnim la revoluție,  și ei la fel, le-ar fi lăsat deoparte pe ale lor, dar, din păcate, nu mai suntem acolo, împrejurările ne-au făcut să ne căutăm motivații și recunoașteri și mai ales liniște în altă parte, să scriem, să pictăm, să cîntăm din alte colțuri ale lumii etc. mi se pare un tupeu fantastic să lătrați acum la noi că nu ne facem treaba.

ar trebui să ne cereți scuze. ar trebui să reparați ani în șir de greșeală, ani în șir de ignoranță. ceva pîlpăieli sunt în acest sens, dar nu cumva e cam tîrziu? nu cumva au plecat toți cei care aveau ceva de spus, ceva coerent, nu zbierători de-ăștia cu foi A4, deși eu am toată mila pentru ei, sunt oameni sărmani, la limita subzistenței, care nu pot, nu mai au cum să aleagă să-și schimbe viața… deci, ce să mai… cred c-ați prins ideea.

8 Comments

  1. Mi s-a spus că sunt turcoaică și că numele meu nu va vinde bine
    ===============================================
    Uau! Ce patron de editura cu creier mititel ti-a zis chestia asta? Pai e tocmai pe dos! Mai ales ca numele tau e… exotic :). Ok, cum vad eu lucrurile: intre 2000-2008 a existat acea frenezie a imbogatirii care a acaparat atentia tututor. Micul ecran s-a umplut de miliardari, top-modele si actrite de doi lei. Dupa ce criza a reasezat lucrurile ar fi fost normal ca televiziunile sa-si recapete publicul. Insa, intre timp, publicul a gasit o noua jucarie: computerul. Computerul ofera ceea ce televiziunile nu o pot face: interactivitate. Treaba asta s-a copt inca din anii jocurilor pe calculator, si clopotelul a sunat a paguba cand noua industrie a depasit-o pe cea de film. Aparitia fisierelor de incapsulare audio-video (mp3, avi, mpeg) a asezat cireasa pe tort. Situatia industriei muzicale si a filmului e rea peste tot. Situatia presei e la fel de rea, iar daca e sa judecam la rece n-as gasi presei o vina prea mare.
    Conduci un supliment literar. Cate pagini poate avea? 40 sa spunem. Cati scriitori poti publica? Si cate pagini din fiecare? Si la cat timp poti scoate suplimentul? Lunar, saptamanal, zilnic, la 6 ore? Un supliment online e cu totul altceva. Poti publica din ora in ora daca ai chef. Paginile sunt virtuale, nu te costa nimic. Si le distribui instantaneu, de fapt publicarea e si distributie.

    Vrei sa faci o revolutie? Foloseste Twitter. Sau YouTube. E mai eficient. Exista insa si reversul medaliei: atomizarea societatii. Fiecare cu bisericuta lui. Intelectualii nu mai au ce cauta la televizor pentru ca publicul lor s-a mutat pe net. Iar pe net e greu sa aduni la un loc.

    Like

  2. Din nefericire, ai dreptate. Dintr-o altă nefericire, singura grijă pe care trebuie să o purtăm este vizavi de ai noştri. Nu mai suntem o naţiune, nu mai funcţionăm ca un organism, am fost aduşi la stadiul unei simple populaţii gata să se ucidă, sub o formă sau alta, dacă interesele personale cer acest lucru. Aş avea destule de spus în piaţă, dar nu are rost. Aşa că le ţin în mine şi trag atât cât pot să depăşesc problemele cu care mă confrunt sau, dacă nu-mi stă mie în putinţă să le rezolv, să rezist în faţa lor până când Cerul trimite o rezolvare, dacă o trimite.

    Like

  3. @BogDan: am fost aduşi la stadiul unei simple populaţii gata să se ucidă
    ==========================================================
    Da, extraterestrii au teleportat o clasa politica venita de pe alta planeta, si aceasta clasa politica ne-a adus in pragul disperarii. Nu noi suntem de vina, nuuu! N-am salivat la vilele lui Becali, Columbeanu sau Borcea Mondialul. Nu, fereste gandul! Noi suntem un popor aplecat spre latura frumoasa a lucrurilor, spre familie, spre armonie. N-am bagat bani la FNI, extraterestrii ne-au convins. N-am blurat linia dintre decenta si bogatie, pana am ajuns la o saracie lucie. Nu ne-am visat in viloance babane, facute din loteria imobiliara sau a jocurilor piramidale. Noi suntem aia bunii, ei sunt aia rai.

    Like

  4. ah, cum ar fi. zully, unii cu nume mai orientale ca al tau vand bine p-aici zic eu. de ex mafhuz. treaba e destul de simpla, de unde sunt si ma uit eu., o carte e un produs, si ai nevoie de marketing ca sa ajunga la intelectualii aia cititori. chiar si intelectualii aia destepti tot au nevoie de niste marketing sa le indrepte atentia spre o carte. intri la carturesti ai mii de carti din care poti alege, la raftul cu romani probabil vreo 30-40 de autori. ce s-alegi? poate o tucoaica la raftul ala chiar ar sari in ochi. dar iti trebuie promovare, o editura care sa promoveze cartea etc. etc. fac marketing si stiu ce zic. poate reusesti “abroad” cum au facut altii mai demult sau mai incoace si vei avea o promovare de la sine in tara. din pacate, tre’ sa zic ca printre intelectualli aia sunt chiar multi aia care lucreaza in marketing. daca vreo cativa si-ar da mana sa faca ceva ca autorii romani sa nu mai fie sclavii editurilor poate s-ar mai schimba si ceva. deh, viata asta literara in marketing (sau invers) e ceva ciudat. dar eu cred ca mai exista cai chiar si pentru dezamagitii ca tine. neconventionale, de guerilla, de ambush. la naiba ca n-am acum timp sa fac ceva pt asta. poate in cativa ani…

    Like

  5. @BogDan, asa ziceam si eu, ca nu mai are rost, lasa sa se agite altii, viitorul romaniei nu se va schimba in bine decit daca iese acum la un balcon un magician si zice ca cei care se intorc inapoi in tara vor primi citeva mii de euro – despagubire pentru dislocare – , slujbe cu salar baban, care se dau in ziua de salariu, nu peste doua luni, ca va desfiinta nepotismul, spaga, furtul si ca va demotiva cu bagheta magica toate vedetutele fara creierasi, barbateii fara dzeu, si tot cu bagheta asta va curata strazile de ciini fara stapini, ca-i va lua pe toti la ea in ograda monica davidescu sau se vor gasi culcusuri pentru ei, atunci poate… a, si daca vreodata presa va fi obiectiva, cine stie? oricum e interesanta solidaritatea de pe strazi, foamea a scos lumea in strada, mi-ar fi placut s-o scoata niste principii.

    @Liviu: extraterestrii nu, dar e clar ca majoritatea. si cine a incercat sa indobitoceasca majoritatea asta? eh… discutia e veche, am purtat-o deja in postarile mai vechi. acum nu mai conteaza ce-a fost, ci ce fac unii cu ceea ce stiu si au experimentat pina acum.

    @Dragos: ceea ce-am amintit aici in post despre nume si carti publicate a fost spus asa, ca un fapt divers. nici macar nu sunt dezamagita, am depasit demult stadiul asta. pentru binele meu scriitoricesc e ok ca s-a intimplat asa. stiu cum sta treaba si cu marketingul si cu promovarea si cu lansarile, de fapt cu toata industria de carte, am trecut prin toate verigile si am inteles cum se invirt. se invirt aiurea in ro. intre timp am mai iesit pe-afara si am pus intrebari, ba chiar am avut si-un stadiu de citeva luni intr-o editura din Anglia. diferenta e ca de la cer la pamint, nu ma mai pot intoarce la ce-am vazut ca se intimpla in Ro. acum imi sare si mai mult furtul si neprofesionalismul in fata, nici nu ma mai obosesc sa-l rostesc. ma gindeam la un moment dat sa transform blogul asta in ceva tips-uri pentru tinerii autori, ca sa stie de ce sa se fereasca sau cum sa-si negocieze contractele. poate o s-o fac intr-o zi, nu stiu… ca si tine, acum nu prea am timp pt asta.

    Like

  6. Postam anuntul dvs in peste 365 de siteuri de anunturi din Romania impreuna cu o poza si adresa siteului dvs. (in siteurile ce permit acest lucru) crescand astfel numarul celor care vad anuntul dvs cu cateva sute de mii de persoane zilnic. Noi facem aceasta munca in locul dvs. Anuntul va fi indexat de Google rapid (cateva zile) si va fi afisat in primele pagini.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.