De la Rushdie citire…

“Ca orice profesionist în domeniu, Max știa că nu există siguranță absolută. Înregistrarea video a încercării de asasinare a președintelui Reagan era exemplul care demonstra cel mai convingător acest lucru”.

***

”… Parisul rămăsese în memoria americanizată a ambasadorului, sub forma unei serii de imagini tremurătoare. Era prezent în felul în care ținea țigara sau în norul de fum ce plutea ușor, reflectat în oglinda cu rama aurită. Parisul era pumnul care lovea ca un ciocan masa din îte o cafenea, ca să sublinieze vreo idee politică sau filosofică. Un pahar de coniac și o brioșă călduță. Acel oraș inocent-neinocent era o prostituată, un gigolo, o formă de infidelitate sofisticată a după-amiezelor vinovat-nevinovate. Era prea frumos și făcea paradă de această frumusețe, ca și cum ar fi implorat să fie rănit. Era un soi de amestec exact de tandrețe și violență, de dragoste și durere.”

***

”Cînd masculul puternic îi retrage concubinei protecția lui, aceasta devine ca un copil abandonat pe niște dealuri pline de lupi. adopția lui Mowgli de către haita Seeone e atipică. De obicei, lucrurile nu se petrec așa.”

***

”Se dovedea că iubirea și ura nu erau chiar atît de diferite. Nivelurile de intimitate erau aceleași. (…) Furia ucigașă a lui Shalimar, flacăra posedării demonice ardea aprig în el și îl ducea mai departe, dar în noaptea plină de murmure aceasta nu era decît una din multele povești de-acolo, o oarecare povestire mică și nespusă într-o mulțime de astfel de povești, o părticică minusculă a istoriei nescrise a Cașmirului”

***

”O! acele zile cînd toți ne iubeam și aveam ploaia în brațe oriunde mergeam.”

 

Deși abia a început vara, cred că nu greșesc dacă pun ”Shalimar Clovnul” în topul preferințelor acestei veri. Îmi amintește de replica lui Jodie Foster în ”The Brave One” și anume ”I want my dog back”, spus pe tonul acela scrîșnit, ca și cum ai măcina printre măsele nedreptatea timpului care nu mai poate repara nimic.

***

Am avut cîțiva Shalimari prin viață (bărbați sau femei) cărora le-am supraviețuit.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.