Acomodarea

De fiecare dată cînd mă-ntorc în țară, după vreo perioadă mai lungă de hoinăreală, găsesc o Românie tot mai dezolantă, tot mai prăfuită, tot mai ruginită, mai dezmembrată și cu oameni din ce în ce mai apatici și mai disperați. o disperare mută, resemnată, din care se nasc cinisme și răutăți, dar nu atît de crunte și disperate ca ale ălora care s-au dezrădăcinat de tot. oricum ar fi, tot niște manele de ambele părți.

***

nimeni nu-și mai cere demult drepturile, pentru că oricum nu i se dau, atitudine din ce în ce mai înrădăcinată în mentalitatea românilor. dar libertatea de exprimare nu e un drept care se dă, ci unul care se ia, și nu România e supusă acestei reguli, ci întreaga lume, de-aia s-a înțeles mai mult democrația la alții și deloc la noi. în fine… n-are rost să intru în amănunte.

***

sărmana Autostradă a Soarelui. cîtă mizerie a mai adunat peste balustradele scorojite de iarnă, dacă s-ar fi dat amenzile care trebuie, fără pile sau milă, acum la soare te-ai fi putut uita, dar la dînsa ba… românii sînt gospodari, cum să nu… în Medgidia, spre exemplu, toate coșurile de gunoi de pe strada principală sînt trecute prin furcile ignoranței, iar canalizările șterpelite de țigani, de cine altcineva? pe celelalte străzi, inutil să cauți coșuri de gunoi. umbli cu un cotor de măr juma de zi, pînă cînd îți vine să-l arunci în fața Primăriei. dar… dar cică sînt cei mai buni ginecologi din țară aici, Berecleanu în Medgidia a venit să nască. e bine că avem cu ce ne mîndri totuși. poate peste 20 de ani, spitalul va deveni muzeu în funcție de celebritățile care și-au scos la lumină plozii.

***

frig și umezeală, mai sănătos totuși decît căldură și umezeală.

nu pot înțelege de ce se tot miră oamenii că indienii sînt jegoși și put, asta nu e o ficțiune, dom`le, e cruntul adevăr și o stare de fapt. numai cînd mă gîndesc că fix acum o săptămînă mă trezea din somn mirosul greu al sosurilor ce se strecura pe sub ușă, un miros greu de țigănie amestecat cu cele 40 de grade care se ghiceau încă de dimineață. brrr… prefer Europa.

aer. verdeață. ei bine, și criză. și glume proaste televizate. dar nu ești nevoit să vezi decît ceea ce vrei să vezi. restul ignore. în fiecare zi sun cîte un prieten, azi e rîndul Alinuței. intru fără grabă, dar cu bucurie, în rutinele pe care le aveam cîndva.  cosmeticiana aceeași, manichiurista aceeași. poveștile de la coafor. nu-s cele mai bune din oraș, trec pe lîngă mine ca gloanțele oarbe. cutiile de cărți. biblioteca. nepotul care acum are nouă luni și doi dințișori și nu mai stă într-un loc.

casa-vinului-galati***

dezastrul din Japonia și curvele de-acolo care se gîndesc să se întoarcă acasă de teama radiațiilor. Moni și Iri si toate loazele de la Tv, disperarea prezentatorilor de a-și face meseria de lătrători de duzină, Boc în sus și Boc în jos, sfaturile lu Tatoiu, principala babă a țării, cu păreri despre orice și care încă se mai crede în fața catedrei atunci cînd vorbește cu camerele de filmat, tot atîtea motive de amuzament și  sictiruri matinale. în Galați se vinde pizdulice la grătar, mă-ntreb cîți se ling pe degete după ce halesc așa ceva. și parcă aud hăhăhă-urile unor boschetari fără dinți în gură, puși pe violuri de băbuțe singure. welcome to romania! ne vom distra și de data asta.

***

planific în paralel o scurtă călătorie și o renovare (chiar două, dacă iau în calcul și revista). 

3 Comments

  1. Bine te-am regăsit!

    Da, s-a dus vorba dom`le. Vezi? Ne putem lauda si noi cu ceva bun 🙂 Cel puțin bebelușii sînt în siguranță în orașul nostru.

    Like

  2. Oare cat timp a trecut de la prima mea postare?Erai in Spania,Zaragoza.Azi te intorci din tarile arabe.Intre timp am vagabondat pe internet si am ajuns la concluzia ca nu exista femei mai interesante(din toate punctele de vedere ) ca cele din Balcani.In manualul de istorie pe care l-am invatat scria Balcanii”-butoiul cu pulbere al Europei”-acum sunt de acord:femeile au partea lor de contributie:ma pun pe jar!

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.