Puncte de suspensie și alte semne de punctuație

Primul meu fan a fost o nebună, o zăbăucă, folosea foarte multe puncte de suspensie, aveam impresia că se va sinucide sau că oricum nu-i e bine acolo unde e. Era ceva ciudat la punctele astea de suspensie, atîtea tărăgănări și pauze de respirație în scris, te fac să-ți iei de urgență măsuri de protecție împotriva oricui le folosește.

crazy-girl-in-a-graveyard cel mai rău însă este cu femeile care pun aiurea pauza între cuvinte. ceva de genul acesta:  “de ce,oamo , n-ai vrut să ajuți un extraterestru ? de ce n-ai vrut să ajuți o întreagă planetă de extratereștri ? pentru un zîmbet ? doar un zîmbet . ăla potrivit . aham , și sufletul ?eh , lasa , mai vedem noi ” (am luat un fragment dintr-un text mai vechi publicat pe weblog, prin 2006 ”Convorbire cu un extraterestru” și am pus pauze aiurea spre exemplificare). nu cunosc bărbat care să scrie în halul acesta și mi-au trecut destule caiete și scrisori prin mîini. nu neapărat de dragoste sau de sinucigaș, e ceva fascinant la scrisul de mînă, aproape că nici nu mai are importanță mesajul cît desenul creierului pe hîrtie.

în fine… avertisment: gagicile care scriu ca-n halul bolduit de mai sus au nevoie de corecție nu numai în scris, ci și în viața reală. dacă observați așa ceva mai bine puneți biciul pe ele. nu-l vor, dar le va plăcea și alți vreo doi-trei vă vor mulțumi că le-ați adus pe calea cea dreaptă (oricare aveți voi impresia că ar fi aceea).

și cînd ce să vezi, ieri îmi zice un amic: ”băh, toate bune și frumoase, dar ”Sevraj” are prea multe puncte de suspensie.” mă uit, avea dreptate. și nici nu-ți dai seama cum ajung dubioșii să te influențeze pe tine, pe cînd credeai că va fi invers. le-am scos val vîrtej. în exces de zel, le-am scos și pe cele din articolele Roxanei de pe Mala Hierba. te pomenești că devenim și noi dubioase. bine că n-am ajuns să fiu fanul cuiva!

acum de-abia aștept să prind niște puncte de suspensie, le voi dili fără milă. orice, numai să nu părem nebune. :D  ah, da, și faza asta din Seinfeld cu Elaine și semnele ei de exclamație :))

 

Etiquetas de Technorati:

18 Comments

  1. pfiuuuuuuuuu….am avut emotii! la greseli gramaticale si de punctuatie credeam ca sunt pe primul loc, dar se pare ca sunt altii/ altele mai abitir ca mine. de cand ai devenit asa de critica, soro? :)) ei si tu acuma…nu ai aflat ca nu toti suntem destepti in mod egal? unii mai destepti ca altii! :)))) te pup! 🙂

    Like

  2. eh, stai liniștită, mă amuzam de exagerări și de cît preț punem pe punctuație atunci cînd nu e cazul. de pildă am întîlnit gagici care aveau blind date-uri cu bărbați care puneau virgulele corect într-o discuție pe messenger, chit că le făceau să aștepte apoi juma de ora la prima lor întîlnire. trei semne de exclamație și încă două de întrebare la sfîrșitul unei propoziții mă fac s-o iau razna, poa să fie cea mai deșteaptă idee expusă acolo nu pot s-o mai urmăresc neam.

    și Lami, vezi că ai folosit în exces punctele de suspensie în comentariul de mai sus : )))))
    văd că și xxl a luat-o razna : D

    hai să ne suspendăm cu toții printre puncte.

    Like

  3. miqtza: huh? am zis eu sau altcineva de-aici ceva despre analfabeți sau c-ar avea legătură cu…? zuli confused.

    fernoss: :))) marfă gagiuuuu

    Like

  4. Si eu am avut boala asta a punctelor de suspensie grav de tot. Am scapat de ea de ceva vreme insa. Eu aveam impresia pe vremuri ca are legatura cu suspansul, ca e cumva interesant. Acum insa am realizat ca de fapt de cele mai multe ori e vorba de carente in exprimare si organizare in scris.

    Evident, ma refer aici la un text de-o pagina PLIN de puncte de suspensie, nu la cateva folosite, asa, razlet.

    Like

  5. Feminem: of course, și eu tot la ce e folosit în exces mă refer. că-n exces mi-am ”prins” și eu urechile, tot pe rezonuri de suspans :))) iote de-aia e bine să ai frienzi destupați.

    de ce-ai dilit bre blogul?

    Like

  6. hihi, ce meciuri am avut io cu prietena din cauza punctuației… nu atât legat de puncte de suspensie, nu prea folosește (alea când sunt abuzate demonstrează gândire (?) incoerentă), cât de virgule lipsă, spații înainte de virgulă și punct, două spații între cuvinte, ghilimele amestecate de-amboulea (românești „” cu englezești “”), exprimare în limbă de lemn (viața în corporații dăunează grav logicii) și rromgleză („iau poze” mă face să vreau să strâng pe cineva de gât, mă bucur că nu aud și „e ok cu tine”, „face sens”, „determinare”)

    P.S. ar trebui să te bucure faptul că fana ta nu scria MARE………………. 😀

    Like

  7. ah, și apropos de semne de exclamare, lucrez cu un neamț care termină jumate din fraze cu așa ceva, nu-i limitată defecțiunea numai la femei (deși, dacă mă uit la fața lui și la faptul că în loc de email/IM preferă skype…)

    Like

  8. m0nst3r: ce rău ești, hai că-i funny rom-engleza, aici nu prea e vina nimanui, iti dai seama ce ciudați am părea noi englezilor dacă le-am spune ”ești varză”? ups am folosit ghilimele nașpa. fiecare cu nebuniile lui șșșș, hai să ne culcăm pe o ureche :d

    Like

  9. nu mă deranjează “” folosit în loc de „”, e enervant când sunt amestecate, si e comunicat de presă sau ceva blog post “oficial” 🙂 (btw, înclinațiile mele de grammar nazi au avut urmări nașpa, am corectat la texte în ultimu an…)

    Like

  10. Frate, voi deja exagerati. 🙂 Aveti pretentia ca oamenii sa stie sa foloseasca corect semnele de punctuatie! Eu as fi multumita daca as vedea ca stiu sa scrie corect cuvintele terminate cu un i sau cu doi de i, dupa caz.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.