Duhul din lampă…

Să vedem pe cine am întîlnit azi și ce mai zic/fac/doresc puștii noștri.

IMGA0479     Lavinia (despre care mami spunea că e foarte timidă, dar a fost foarte activă. Plus că este una dintre fetițele care citește foarte cursiv). S-a împrietenit repede cu ceilalți copii și s-a bucurat (era să spun ca un copil hihi) cel mai mult pentru ceaiul cu aromă de tei. Pe la sfîrșit, deja ne spunea povestea cicatricei ei de pe mîna dreaptă.

IMGA0488

Dacă s-ar întîlni cu duhul din lampă și-ar dori să-i îndeplinească următoarea dorință: o căsuță în Deltă, cu grădină, unde să crească multe animale, printre care și un delfin. Este mereu sub atenta supraveghere a mamei, care îi citește povești de cînd Lavinia avea 3 ani. A plecat acasă cu ”Poveștile cu zîne” ale Contesei de Segur.

IMGA0492

   Dani, 9 ani. Îi plac dinozaurii, of course, și cam tot ce ține de știință. A citit cu Lavinia în gînd din aceeași carte, luîndu-se la întrecere pe pagini. Au ținut scorul aproape și ca s-o facă să zîmbească în poză a gîdilit-o pe sub băncuță. Dacă l-ar întîlni pe duhul din lampă, i-ar cere să-l facă un prinț puternic să poată împărți fericirea cui vrea el și nu l-ar deranja nici cîteva animale de care să aibă grijă: cîini, pisici etc. Este client fidel al bibliotecii. De data aceasta a plecat acasă cu ”Fram, ursul polar”, o carte despre ”Corpul uman” (pe care o citise deja, dar ”știți ce mult mi-a plăcut?”) și ”Poveștile cu zîne” (că le-am dat ca temă să citească despre prințesa Rozalia din ”Șoricelul cenușiu”).

IMGA0494  Sedan (abia intră în clasa I), nu știe încă să citească, dar îl duce mintea la năzbîtii. A ascultat cuminte cum citeau ceilalți la partea de ”lectură în lanț” și a desenat lampa lui Aladdin cum s-a priceput el mai bine. Pe I.L. Caragiale l-a descoperit pe coperta unei cărți și-a răcnit ”eu îl cunosc pe băiatul ăsta. E pe niște bani”. Iar duhul din lampă să facă bine ”să-l crească mai repede bine, că vrea să se facă președintele țării și să împartă bani la săraci, ca să nu mai fie așa oameni triști”. Era înnebunit să afle cum se scrie litera H, nici o treabă cu ce făceam noi acolo. Parcă era omulețul din povestea cu biscuitele.

IMGA0496

  Sevil (sora mai mare a lui Sedan), o turco-tătăroaică plină de pistrui, cu ochi lucioși și foarte cuminte. N-a vorbit niciodată neîntrebată, am o bănuială că e mult mai timidă decît Lavinia. Citește fluent și uite că nu-mi mai aduc aminte ce i-a cerut duhului din lampă, dar sigur n-a vrut să fie vedetă. E la a doua întîlnire cu noi și dacă la prima era serioasă, acum s-a simțit mult mai în elementul ei. 

IMGA0497

Denisa (Deni), în schimb, vrea să fie vedetă și nu ar deranja-o ceva animale prin preajmă. (Încep să cred că între animale și copii e un atașament mai mare decît mi-aș fi închipuit.) Deni e cea mai mare din grup (va intra clasa a V-a), firește citește cel mai repede dintre toți și cînd am vrut s-o trec la grupa de vineri (grupa celor mari) a zis că nu vrea să se despartă de prietena ei, Daniela. Bine, fie!

IMGA0501

  Daniela. Am văzut așa o strînsă competiție camaraderească între cele două prietene. Foarte frumos aranjate, aproape cochete, au venit amîndouă, și-au spălat cănile de ceai amîndouă, au plecat amîndouă. Și desigur, dacă Deni va ajunge – datorită duhului din lampă vedetă – Daniela sigur va fi cîntăreață cel puțin. Bine, zic, aveți niște dorințe foarte frumoase, dar – și întrebarea e doar pentru mine – nimeni nu mai vrea în zilele astea să fie învățătoare? (păi nu prea, las răspunsul în baltă, că-ntr-un fel le dau și dreptate, de unde modele?)

IMGA0502Anamaria. O fetiță foarte grațioasă și hotărîtă în același timp. Iată o discuție:

”Dar, tu, ce i-ai cere duhului din lampă?”

”Să fiu vedetă pop și un cățel”

”Crezi că dacă ajungi vedetă-pop o să mai ai nevoie de cățel?”

”Nu renunț la cățel”. Mai spune ceva dacă mai poți. Citește cu intonație și știe cum stă treaba cu semnele de exclamație. Cînd ne mirăm trebuie să ne mirăm și cînd strigăm trebuie să strigăm. Punct.

IMGA0507      Camelia. Very smart. Are o frezură foarte interesantă, nu prea se vede aici în poză. Foarte activă. Foarte rapidă. Ne-a dat nota zece plus la prăjiturile de la ceai. Am rîs împreună la cuvîntul ”deznădăjduit”, pentru că l-am bîlbîit cu toții, inclusiv eu. Și-am găsit tot împreună sinonime la ”mahala”, ”mușteriu”, ”uliță” și ”derbedeu”.

IMGA0509   Daria. Citește greoi, dar e curajoasă. Nu s-a lăsat intimidată ușor, cu alte cuvinte, n-a fost deloc deznădăjduită că-i fugeau literele de sub ochi. După cum spuneam, bucuria mare a fost ceaiul de la pauză, Daria venise cu cana mamei ei de serviciu și-și făcea griji să n-o piardă sau să nu o încurce. Își scrisese numele pe ea. Nu-i așa că sînt simpatici foc?

Nu sîntem singurii cu astfel de activități. Undeva într-o bibliotecă din București, mai exact la filiala Marin Preda a Bibliotecii Metropolitane doamna Mariana Gavrilă împarte bucuria lecturii alături de puștanii ei.

curs_l2_009

Proiectul domniei sale a fost gîndit pentru a face să circule cărțile franțuzești din colecția Elena Văcărescu. Pozele au fost trimise de Angela, fostă bibliotecară, o mare iubitoare de cărți și de oameni.

PS: Doamnele bibliotecare din Medgidia au ținut expres să-i mulțumească lui Mihai Bursesc, cel care a dăruit copiilor atît de aromatele ceaiuri. Pozele cu micii băutori de ceai și marii devoratori de prăjiturele de casă le-am pus pe facebook.  

3 Comments

  1. nu stiu exact de ce, mie asta mi se pare unul dintre cele mai tari posturi citite in ultimii ani.in afara de ale mele, :d

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.