Ceva timp din viața unui scriitor

tick tock Dacă un scriitor ar dori să trimită o singură nuvelă (poveste, articol etc) spre publicare la un număr de 50 de publicații (presupunînd că le știe deja targetul și stilul de lucru), iată cam cît timp va pierde pentru fiecare activitate ce implică:

  • Cercetarea celor 50 de reviste literare: (așa ceva nu prea există în România, adică cele zece de pe piață sînt insignifiante ca loc de publicare a tinerilor scriitori, sau deja luate sub aripă de către ”dinozaurii” literaturii – mai mult sau mai puțin buni – care au pus monopol pe ele și nu se vor da nici un centimetru mai încolo pentru tine, mă, mucea cu pretenții de scriitor). Cercetarea se va face, deci, în afara României (cam 2 h/zi, timp de o lună, și deja ai datele necesare să te apuci de lucru. (Presupun aici că deja ai cîteva lucrări scrise și traduse în engleză, dacă nu, ar trebui s-o faci înainte de a te apuca de această cercetare – timpul acela nu l-am pus la socoteală, pentru că variază de la scriitor la scriitor, de la traducere la traducere). De preferat să căutați în afară fiindcă chiar veți fi plătiți (dacă aveți norocul să vă fie acceptată lucrarea).
  • Scrierea unui mail sau a unei scrisori de intenție strategice: ar trebui să-ți ia cam 3 ore, cu tradus cu tot (presupun din nou că știi cum se scrie aceasta, cum trebuie să te adresezi editorului și care sînt lucrurile pe care trebuie să le spui și cele pe care nu trebuie să le amintești – adică nu interesează pe nimeni din prima abordare că ai 3 copii și crampe la stomac, că nu ești Lucian Mîndruță, celebru pentru gherla lui de pe un post național cu ”da` io am copii” – zici că era singurul de pe planetă care se înmulțise – și cred că e la mintea cocoșului că nu trebuie să-ți începi mailul sau scrisoarea cu ”Hei yo, Mr Publisher”).
  • Mai trebuie să mai știi că fiecare scrisoare de intenție trebuie adaptată la publicația respectivă, astfel că presupunem că stai bine și cu abilitățile de adaptare. Trimiterea unei povestiri pentru copii e diferită de trimiterea unei nuvele fantastice. (între 10-15 minute pentru fiecare mail de trimis)
  • Unele publicații nu acceptă înscrierea online, așa că va trebui s-o iei pe calea veche (a poștei), asta înseamnă că va trebui să pierzi vremea cu plicurile (scriere, lipire, timbrare), cu cercetarea de SASE (un fel de plic autoadresat pentru viitorul răspuns pe care-l vei primi de la editura sau publicația la care ai trimis aplicația – nu pentru că n-ar avea ei bani de trimis un plic, ci pentru că au prea multe feedbackuri de dat – pe care de obicei le dau -, dar prioritari vor fi cei care le fac activitatea mai ușoară). Vei mai pierde ceva timp cu statul pe la cozi de poștă (pentru cel puțin jumătate din lista de 50) și cam pe la sfîrșitul lunii vei vedea că ai mai cheltuit și niște bani (pe plicuri și poștă, plus că știm deja cît de bine organizată e poșta – un mare noroc să pleci de la ghișeele acelea cu nervii întregi).

IMGA0026

  • Dezvoltarea unui sistem de urmărire a răspunsurilor primite (ca să nu ai surpriza ca peste 3 luni sau 5 luni sau 8 luni, cînd vei primi un răspuns, să nu mai știi cine sînt oamenii aceia și cu ce se ocupă publicațiile respective (o agendă e numai bună).

baftă!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.