De ce pe Bernard Bernard îl cheamă Bernard Bernard

pentru că în satul lui unde a avut nenorocirea să se nască pe toată lumea chema Bernard. pe părinții maică-sii îi chema Bernard (numele de familie) și pe părinții lui taică-su îi chema tot Bernard (nume de familie) astfel că atunci cînd părinții lui s-au căsătorit familiile și-au aliat și numele, nu numai bunurile și sexurile, și-uite-așa familia 1 Bernard plus familia 2 Bernard s-a transformat în familia Bernard Bernard (nu Bernard bis, nici Bernard pur și simplu), ci Bernard Bernard, dar ca să facă totuși diferența dintre tatăl Bernard Bernard Bernard și mama Ana Bernard Bernard, nenorocitului copil i-au adăugat un Ramon în față, că în Spania nu se practică șmecheria cu Jr. mai ales cînd ai doi Bernarzi în coadă deja.

Însă prietenii din copilărie (care aveau tot nume cu Bernard, firește, doar era satul Bernarzilor) i-au spus Pepe sau Pepito, sau Pepinelito. Altfel ar fi stat treaba dacă pe unul dintre părinții lui Bernard (chiar nu mai contează care) l-ar fi chemat Gonzalez, atunci țîncului i s-ar fi pus numele Ramon Bernard Gonzalez, zis Pepe, zis Pepito, zis Pepelin, sau Pepinelito. iar dacă în continuare ipoteticul Ramon Bernard Gonzalez s-ar fi căsătorit cu o dra cu nume de familie diferit (să zicem de la Guerra) pe biata ipotetică progenitură a lor ar fi chemat-o Jesus Bernard Gonzalez de la Guerra (că tre să fie și un Jesus în orice familie catolică respectabilă). și tot așa la nesfîrșit, fiii fiilor și răsfiilor poartă numele stră-stră-stră-bu-bunilor, dar ei mereu în copilărie își vor spune Pepe sau Jorge sau inevitabilul Jesus.

Și vin eu cu doar un nume și prenume și gata, toată Spania s-a zăpăcit. Păi de ce nu mă cheamă și Medgidia?

Pe urmă vin după cîteva luni și zic stați așa că s-a schimbat numele de familie, acum am luat numele bărbatului, luați de-aci hîrțoage, traduceri, ștampile, acorduri și alți deștepți de funcționari prin fața cărora am trecut. Gataaaa… Spania întreagă a intrat în ceață, o ceață de-aia mai groasă decît vălutucii groși din pădurile Galiciei.

Că cum? că nu se poate așa ceva, ca unde s-a mai pomenit ca femeia să ia numele bărbatului? că trăiți în Evul Mediu, că nu se mai practică așa ceva de cînd hău și bălălău… dați hîrtiile încoace să vedem, să probăm, că dacă ești altcineva. că chestii, trestii, sule, mături… și trei sedii de colindat alte 15 mii de explicații de dat că obiceiul în lumea întreagă e ca o familie să aibă un singur nume, nu cîrnați nevrednici de milioane de nume de familie, de nu mai știi dreacu cine ești, al cîtelea Bernard și a cîta Gonzalez dintr-un cîrnat uscat de Bernarzi și altul putrezit de Gonzalezi, care dau mii de Pepe și sute de Jorge.

alo, treaba voastră cum vă cheamă, pe mine mă cheamă acum așa, ce nu înțelegeți? da în oglindă cînd mă uit tot eu sunt. și de ce nu v-ați căsătorit în Spania, că rudele noastre erau toate în România, și pe rudele voastre cum le cheamă, păi pe unii Mamut, pe alții Sali, pe alții Iusein, pe ăia români Popești, Mopești, Leordești… da pe noi Socaciu, păi cum? că pe tine te cheamă Mustafa, dhhhhhh….

și-asta pentru că trebuia să fac o electrocardiogramă la care fusesem programată cu cîteva luni înainte pe cînd mă chema mai domnișorește așea, iar acum că sunt mai doamnă, deci am un corn în frunte, tre să demonstrez, că_cornu e la locul lui plus 15 mii de hîrtii pentru un nume pe care ți l-ai schimbat tocmai ca să fii în rîndul lumii și să nu se încurce familiile, iar ipotetica ta progenitură (pe care n-o va chema nici Pepe, nici Jorge, și în nici un caz Jesus) să știe pe ce lume trăiește.

o dimineață întreagă pierdută să dai cețurile Galiciei la o parte. du-te încolo, vino-înapoi, în sfîrșit trei sedii pricep, bagă ștampile, mi se dă voie de spanioli să port noul nume și cînd ajungem la sediul inițial, Bernard Bernard scrie sub ștampilă Mustafa. logic!

bine că nu mă chema înainte Smith. poate mă confundau ăia cu Anjelina Jolie după a zecea naștere. întoarce-te înapoi…

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.