Ce mai scrie Diaspora

Hai că nu mă pot abține, e prea mișto.

”La 1 martie 1837, în satul Humulesti din tinutul Neamtului, în inima Moldovei, s-a nascut Ion Creanga, cel care avea sa devina IMPARATUL POVESTILOR romanesti. A fost cel mai frumos martisor daruit de Dumnezeu poporului român. Este unul dintre clasicii literaturii române, alaturi de M. Eminescu, I. Slavici si I.L. Caragiale, recunoscut datorita maiestriei basmelor, povestilor si povestirilor sale. Timp de 12 ani a fost slujitorul altarului (dascal, diacon, la diferite biserici din Iasi) apoi a fost exclus din cler. Abia în 1993, dupa 122 de ani, s-a luat post-mortem o hotarâre reparatorie: Creanga a fost reprimit în rândul clerului ca diacon. A fost timp de 25 de ani un excelent invatator. Este autorul a 4 manuale scolare în colaborare cu alti institutori. În anul 1875 îl cunoa?te pe MIHAI EMINESCU, atunci revizor scolar la Vaslui si Iasi si devin prieteni pentru totdeauna. Este cea mai frumoasa prietenie din istoria literaturii române. Eminescu îl determina sa scrie si-l introduce în cenaclul Junimii, unde citește Soacra cu trei nurori (publicata la 1 oct. 1875 în Convorbiri literare). Dupa Soacra cu trei nurori, Creanga publica în Convorbiri literare: Punguta cu doi bani, Danila Prepeleac, POvestea porcului, Mos Nechifor Cotcariul, POvestea lui Harap-Alb, Fata babei si a mosneagului, Ivan Turbinca, POvestea unui om lenes, Amintiri din copilarie (primele trei parti, a patra fiind postuma). Când se fierbea Unirea la Iasi, Creanga va scrie: Mos Ion Roata si Unirea si Mos Ion Roata si Cuza Voda. La 31 decembrie 1889, ION CREANG? trece în nefiinta. Este înmormântat pe 2 ianuarie 1890 la Iasi, în cimitirul ”Eternitatea.” (Mihaela Horumbete)

Bietul Creangă…

PS: păstrat diacriticele ca-n original…

4 Comments

  1. mereu e cite un triunghi pe undeva, dar nu-i incurca: era caragiale, eminescu si veronica, si nici macar n-a fost triunghi, cit mai degraba o demonstratie de “uite cine vorbeste”.

    in fine, eu ma refeream aici la exprimari de genul ”cand se fierbea Unirea, Creanga va scrie”, ”a fost cel mai frumos martisor daruit de Dzeu”, ”dupa 122 de ani s-a luat o hotarare post-mortem” etc etc.

    articol pentru retardati.

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.