Revizuirea…

”Aceasta e partea cea mai glacială, cea mai deprimantă și cea mai exigentă a profesiunii de scriitor”, spunea Virginia Woolf în jurnalul ei din 1925, pe cînd lucra la Doamna Dalloway. Abia acum înțeleg fraza asta recitind-o după 14 ani și lucrînd în paralel la un manuscris care se apropie de sfîrșit și cu asta se va mai termina o etapă.

Îmi place să închid cercuri. Dacă mă uit în urmă, o fac doar din curiozitate, ca să văd în ce mod am crescut. Și tot ce s-a scris, spus sau gîndit despre acest ”în urmă” mi se pare acum o tîmpenie, și știam încă de-atunci că este, probabil de aceea n-am căzut în deprimare niciodată. Și nici acum cînd revizuiesc texte și lipesc mari bucăți de drum nu simt deprimare, ci o strașnică nevoie de a încuia totul într-un sertar, și atunci ce rost mai are? E cea mai mare lucrare a mea, atît de mare că mă sperie, și în timp ce se echilibrează totul în ea, încep să se rezolve multe din acele treburi administrative care au ținut de diplome, studii și cursuri și birocrație enervantă, ca și cum fiecare capitol sau subcapitol terminat aduce cu el recompensa.

Am spus într-o zi că sînt curioasă cît de tare vor durea bubele altora. Ei bine, nu mai sînt… după ce termin, VOM călători din nou. adică în formula de-acum. nici n-am idee care a fost formula dinainte, ha! dar pînă atunci în pauzele de respiro, ne uităm la desene animate, singurele filme pe care cădem de acord și nu se supără nimeni, finding nemo, avatar (îl trec tot la desene animate), ratatouille, madagascar și californication (ups, ei da, desene animate pentru adulți). și cîteodată o să ne certăm pe telecomandă, chestie pe care o prefer scandalurilor silențioase în care sînt măcinate, între măsele, orgolii.

deci da. e liniște și vremea ține cu noi și avem și ciocolată. trai pe vătrai, nu?

eh. am avut chef de scris altceva (în afara programului), ceva cît să-mi răcoresc mintea.

7 Comments

  1. Recomand Mary and Max, din categoria animatie pentru adulti.

    Când ai timp te rog explica-mi care sunt formalitatile legate de diplome.

    Si drum bun când va fi sa fie. Farewell.

    Like

  2. Bubu, multumim.

    Antoaneta, va aparea un articol despre diplome (formalitati si preturi) pe la jumatatea lunii ianuarie. o sa pun link aici.

    Like

  3. hmmm… cam de asta m-am indragostit eu de blogul tau si de stilul tau. am asteptat destul de mult, dar a meritat. astept cu nerabdare si restul, acela mare, ca pe o ciocolata din copilarie.

    …iar oamenii ca tine si inca vreo doi, trei sunt singurii care ma mai motiveaza sa ma gandesc la scris. din pacate libertatea creatiei e cea mai grea pasare de prins, si nu creatia in sine. cel putin pentru mine. te invidiez pentru asta, si prin succesul tau traiesc cumva si sperantele mele aproape pierdute. mult spor!

    Like

  4. conde: nu stiu ce sa raspund la comentul tau, dar iti zic sigur ca n-ai de ce sa ma invidiezi, hehe…

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.