Nici o problema, sa se investigheze cazurile de frauda

Asa e normal. Problema ar fi ca s-ar putea sa iasa mai multe voturi pentru actualul presedinte, atit de contestat de toti. Cu psihologia maselor am vazut cit de prost stau si televiziunile si stuffurile de campanie. Mi se rupe de politica, dar am dreptul sa votez, si incepind din acest moment imi voi exercita de fiecare data acest drept, in orice colt al lumii voi fi.

S-a spus ca diaspora nu e informata cum trebuie, nu are acces la intimplarile si faptele din tara, nu citeste presa si nu se uita la posturile TV romanesti. Nimic mai fals. Majoritatea romanilor (din Zaragoza, de unde am date) sint abonati la DigiTv, isi platesc abonamentele lunar cu ajutorul celor ramasi in tara si au urmarit in perioada aceasta intreg circul politic. Culmea e ca au si internet, va vine sa credeti ca pot citi ziarele online, iar unii mai zelosi chiar sint abonati la newslatterurile agentiilor de presa?

S-a mai aberat, in disperare de cauza, ca au fost cumparate voturile din afara Romaniei si ca s-a facut turism electoral. Ei bine, galetile PSD-ului n-au ajuns in Spania si nici firimiturile alimentare lunare de catre Mazare anumitor pensionari. In schimb, o matusa de-a mea din Constanta voia sa-l voteze pe Geoana pentru ca primea plasa lunara de la primarie. Nu stiu daca a facut-o, ca oricum e batrina, are peste 70 de ani si nu se deplaseaza decit in caz de mari evenimente. Ori, pentru ea, cine iese presedinte nu e o asa mare scofala. Stim insa acum, in urma procentelor date, ca in Constanta Basescu a obtinut un numar mai mare de voturi, in ciuda pancartelor ostentative ale lui Mazare si a articolelor vadit antipesediste din ziarul Telegraf si de pe postul TV Neptun (masinariile mass media ale pesedistilor de-acolo).

Asa ca se se numere din nou voturile si sa se faca publice toate fraudele. Eu n-am gasit nimic in neregula la Consulatul din Zaragoza unde s-au organizat voturile, fiindca altfel as fi scris despre asta. In schimb am stat de vorba cu oamenii care asteptau sa voteze.

Nu au plecat din tara pentru ca traiesc bine, ci din pricina sistemului corupt si a zilei nesigure de miine. de ce au venit atunci acesti oameni, intr-o zi libera a lor, mai mult, in zile de sarbatoare ale orasului Zaragoza, de ce si-au lasat treburile balta si au stat la cozi de doua-trei ore, unii cu copiii in brate? Nu m-a interesat cu cine anume au votat, ci de ce au facut-o. iata raspunsul cel mai des intilnit: pentru ca au in tara familii de care le pasa si pentru ca spera sa se intoarca intr-o zi acasa. nu mai intru in amanunte.

eu insami ma intorsesem dintr-un periplu de trei saptamini din tara, timp in care ma lovisem de functionarimea de la politie, prefectura, inspectorate scolare, notari, tribunale din patru orase: Bucuresti, Medgidia, Constanta si Bistrita. ma blindasem psihic pentru toate drumurile astea. stiam cum functioneaza si stiam cit de posaci, cit de lipsiti de bunavointa si uneori de bun simt pot fi oamenii acestia, nu din rautate, ci din cauza salariilor mici sau a programului sau a altor factori care nu mai tineau de umanul din ei, de parca cei care aveau nevoie de ei si care plateau in continuare taxe pentru fiecare serviciu in plus, ar fi avut vreo vina. peste toate astea lumea facea politica, de la vinzatoarele chiscurilor de ziare pina la soferii de autobuze. daca-i luai insa la bani marunti nici unul dintre acestia nu se ridica in picioare pentru drepturile lui, nici unul nu-si facea curatenie in propria ograda, preocupat fiind mai mult de ograzile altora.

sint detalii atit de mici, trecute la categoria fleacuri, incit adunate toate laolalta te arunca intr-o stare de agitatie si enervare de nu mai poti vedea clar pe cel de linga tine, asa ca ti-e foarte simplu sa uiti de el. sa nu-ti mai pese. ba chiar sa ajungi sa-ti placa mocirla in care traiesti, pentru ca si-asa nu ai o alternativa mai buna. si-atunci incepi sa acuzi, sa te victimizezi, sa alergi ca disperatul de la o institutie la alta, sa injuri, sa te agiti pina obosesti, sa te enervezi, consumind energii din cauza altora care nu-si fac treaba nici la timp spre niciodata, ca mai apoi sa te resemnezi. asta daca nu cumva gasesti solutii intr-un pachet de cafea, de tigari, de galeti goale. spaga nu a disparut din Romania. mita, atentia, cadoul, toate astea devin cursuri de schimb de servicii deja platite. de fapt nu e nici un schimb. doar pierderi pentru cetateanul de rind.

care, iata, intr-o zi ajunge sa conteze. prezenta lui devine necesara, desi pina atunci el e inexistent. el insusi se condamna la asta de fiecare data cind nu foloseste institutiile de stat adiacente, puse acolo ca sa-i protejeze drepturile. lucru pe care cetatenii altor state il fac. orice neregula e taxata, condamnata, cu conditia ca cineva sa faca plingere. romanul e dispus sa stringa din dinti. o mentalitate paguboasa care a disparut din datele celor care traiesc de ceva timp peste hotare. asta pentru ca s-au integrat in alte sisteme de organizare a cetatii, au vazut ca se poate si altfel, au fost nevoiti sa se intereseze de drepturile lor si au invatat ca pot beneficia de ele: dreptul de a fi platiti pentru munca lor, dreptul de a se odihni, de a le fi platite concediile, de a beneficia de un sistem de securitate si de cel medical, dreptul de a nu-si bate cineva joc de timpul lor etc etc. si-apoi, dupa ce aceste drepturi fundamentale le sint protejate din start, fara atitea batai de cap si fara spagi, se pot gindi sa construiasca, sa evolueze ca fiinte umane sau sa nu faca nimic, daca asta vor.

deci, care e problema acum? aveti presedinte? adversarii lui il contesta? sa se investigheze cazurile de frauda si din doua una: ori nu merita sa va reprezinte, ori adversarii lui politici se vor umple si mai mult de penibil. dar oricare ar fi cazurile de frauda, ele trebuie investigate si facute publice, cu nume, prenume si partidul politic din care face parte, si, bineinteles, apoi condamnate, altfel la ce bun o noua mobilizare de energii pe banii contribuabilului? asta ca data viitoare sa nu mai indrazneasca nimeni fraudari, ori cel putin sa se imputineze cazurile, pina cind vor disparea.

si poate ca de-aici ar trebui sa inceapa lupta anti-coruptie.

si un link via Spania Romaneasca, un articol cu titlul “Simpatizantii PRO-GEOANA arunca cu noroi pe onestitatea romanilor din strainatate”.

Am pus si citeva poze si va rog sa cautati printre ele tigani sau prostituate. Sint convinsa ca acestora din urma le pasa cel mai putin de viitorul presedinte al Romaniei. Ei vor cersi, fura sau curvarasi, indiferent de cine cirmuieste tara.

Ce zice presa straina: aici.

Hotnews despre Diaspora.

Agentia de Monitorizare a Presei despre comportamentul iresponsabil al televiziunilor: aici.

Ce spun romanii din Anglia .

17 Comments

  1. stii care e treaba? ca mi s-a rupt de cine iese presedinte pina in ziua alegerilor. il preferam totusi pe geoana. dar nu m-am dus la vot. seara insa cand m-am intors de la munte am fost curiosa, drept urmare m-am uitat la televizor. regula din cate stiu eu, e ca fiecare candidat sta in curtea sa, asteapta rezultatele exit poll-urilor si pe cine indica invingator ala tine primul discurs. toate cele 3 sondaje il indicau invingator pe geoana dar basescu s-a declarat invingator si a inceput sa-si tina discursul, ceva de genul:hahaha eu sunt invingator, o sa vedeti, procentajul o sa fie de 50,5 la 49.5. n-a fost departe. deci da, cred ca au fost furate si mai cred ca basescu face misto de noi toti pe fata. si atunci m-au apucat dracii.

    Like

  2. Stimatul domn Ciutacu a spus chiar că dacă ai plecat din ţară, nu ar trebui să mai ai voie să iei decizii pentru “cetate”. Mişto atitudine, Zully, nu? Dacă vrei mai bine, atunci trebuie interzise drepturile până te faci bine la cap şi alegi mai rău…
    Oare domnul Ciutacu o trăi din 10 milioane salariu, ca alţii, asta dacă au noroc să ducă acasă 10 milioane?
    Mi-e scârbă. Nu de România. Ci de români şi modul lor aparte de a gândi.

    Like

  3. Mjolnir (DeMaio) sa-l lasam pe dl Ciutacu sa faca spume in continuare. e si el reprezentatul multor voci agresive. pe linga el mai latra o gramada si oricum, asa cum spuneam, e degeaba. eu nu mai cred in romani, si nici nu mi-e mila de ei. n-o sa ma reprezinte niciodata sistemul de-acolo, sau un anumit om, nu voi blama pe nimeni pentru esecul sau decaderea mea, asa cum n-o sa datorez nimanui succesul meu fie el profesional, sau personal, fie ca o sa traiesc in Spania, Franta, Anglia etc., n-o sa-l intereseze pe presedintele nici uneia din aceste tari daca o duc mai bine sau mai rau si nici n-am pretentia asta. am scris despre ce-am vazut. atita tot. restul depinde numai de mine.

    Like

  4. Eu cred că el, plus alţii de pe la Antene, sunt puţin temători, aşa. Însă problema este că am văzut cum părerea asta se extinde. Spunea unul că “dacă tot votezi, să stai aici, în ţara ta şi să beneficiezi de ceea ce ai votat”. Zully, ăştia au luat-o razna, creează tipuri diferite de cetăţeni???

    Like

  5. mie mi se pare stupid să stai pe margine și să-i înjuri pe ăia care au votat cu băsexu, și pe urmă cânt de întreabă cineva ce crezi, să spui că, de fapt, îi urăști și pe pesedei și nu ai vota cu ei, că sunt mai răi ca ăilalți… eu prefer să fac o alegere și să mi-o asum

    ultima bășină care a ieșit (din mai multe guri în același timp) e că ăia care au plecat sunt buni plecați, și nu mai au dreptul să ia dotarâri pentru cei care au rămas, omițând să ia în calcul faptul că ăia plecați au familii în țară, sau poate vor să se întoarcă și vor să mai aibă unde

    P.S. Geoană și-a luat țeapă pentru că nu știe matematică :D: atunci când diferențele erau de câteva ori mai mici decât marja de eroare, trebuia să stea calm în banca lui până se clarificau lucrurile (singurii care au dat exit poll 50-50 fără zecimale au fost ai lu băsescu)

    Like

  6. mai zully – n-am mai intrat pe blogul tau de mult, dar primesc insemnarile pe email. in ultima vreme am ramas uluit sa vad despre ce scrii. ok esti o luptatoare, o rebela, spui lucrurilor pe nume, ceea ce e foarte frumos. dar sa te vad intrata in roata asta, in circul asta dezgustator, in mocirla asta politica…
    cinica fiind cred eu, dar poate si optimista incurabila pe alocuri, indraznesc sa-ti zic o parere – indiferent cine conduce politic tara asta, aceleasi grupuri de interese economice o vor conduce mereu. apoi sistemul institutional este atat de putred (de la copii de 23 de ani pana la aia de 50 educati in comunism) incat nimic nu se va schimba in urmatorii 20 de ani.
    ma bucur ca inca mai crezi ca lucrurile pot merge mai bine cu cine o fi conducator iubit sau neiubit, dar eu m-am convins. nu ai cu cine.
    nu stiu daca te prinde lupta asta. eu zic ca iti sta mai bine sa te lupti cu prejudecatile, prostia barbatilor si a femeilor, exploatarea traducatorilor etc.

    Like

  7. e frumos ce scrii…dar….eu cred ca nu au nici un drept romanii de “afara” sa “unga” un presedinte….e corect ca au acces la media de tot felul…dar, exista un “dar”….ei , oricum nu vor mai veni never in Romanica….atunci, putem crede ca le pasa de cine e presdinte la noi?….ei nu merg la fisc cu caciula in mina aici in Romania….de ce sa credem ca le pasa?….deci, eu personal astept refacerea alegerilor(ca nu au fost curati portocalii, indiferent ce-o zice , cine o zice), desi vad ca e o varianta imposibila…
    tate bune!

    Like

  8. sorina. tu esti cam timpita, asta doar asa ca sa te alint. tie trebuie sa-ti trimit o copie cu declaratia mea fiscala, sa vezi cite taxe inca mai platesc EU in Romania, pentru ca desi stau in afara granitelor, lucrez pentru publicatiile din tara. dupa aia o sa vezi numai portocaliu in fata ochilor. hai dispari de-aici!

    Like

  9. Oameni buni, a începe să desenăm categorii diferite de cetăţeni în funcţie de unde locuieşte fiecare duce direct către o dictatură bazată pe excludere. V-aţi tâmpit sau ce? @sorina379 – Ce dracului de ţară procedează aşa cum vreţi voi să se procedeze? Ce ţară îşi reneagă cetăţenii doar pentru că aceştia au plecat temporar sau definitiv din ea? Constat că la 20 de ani de la revoluţie, devenim o adunătură de imbecili care urlă după Ceauşescu şi minunatele binefaceri ale comunismului. Ei uite, de aia pleacă lumea din ţară, să stea departe de dobitoci aşa cum sunteţi voi, care vor să limiteze drepturile omului, după ce alţii au murit să le câştige.
    Vă rog să mă scuzaţi, dar vă fut în gură, fără drept de apel.
    Iar când se va decide ceea ce ai vrea tu să se decidă, am să plec în pizda mă-sii şi-n Sahara, dacă asta va trebui să fac, numai să nu mai văd români care vor să pună pumnul în gură altor români.
    Muie România! Zully, dacă mai calci în ţara asta, dacă te văd că ai de gând să te stabileşti aici, te bat cu mâna mea, te leg fedeleş, şi te trimit pachet să trăieşti demn. Îţi sunt prieten şi aleg să îţi vreau binele.
    Futu-i!

    Like

  10. Mjollnir: de calcat o sa mai calc, dar nu asa curind. mi-au ajuns cele trei saptamini, mi-am facut portia de greata pentru luni de zile. sinteti irecuperabili ca natie. intr-o zi o sa fac tot posibilul sa trag cit mai multi oameni de valoare dupa mine.

    incepe sa-mi para rau ca n-a iesit Geoana sa fi dat cu adevarat de dracu si pe urma sa incepeti sa-i fi ridicat osanale lui Basescu, cind va fi fost prea tirziu, cind ar fi trebuit sa te duci, Sorino 379, cu galeata la Fisc, nu cu caciula. probabil de-aia v-au dat-o in avans.

    Like

  11. Ce dracului să mai spun…cred că încep să fac tot posibilul să fug de aici, atât cât nu-mi vor percepe taxă să trec graniţa. Prefer să fiu sclav la străini, decât sclav pentru români ca ăştia. Pizda mă-sii, undeva trebuie să mă opresc să plătesc taxe pentru toţi cretinii, că din banii mei mănâncă alocaţie mulţi rataţi care au cablul de reţea înfipt în calculator şi au senzaţia că pot dezvolta păreri.

    Like

  12. Eu sunt de parere ca acei romani care vietuiesc in afara tarii vad altfel decat noi lucrurile, poate mult mai bine, mai corect. Va mai amintiti de Balta Alba a lui Alecsandri? Sau Scrisorile persane?
    Incerc sa raman echidistanta, eu urmarind ambele tabere…
    Alegerile de acum au nascut pasiuni, patimi inimaginabile. Asa suntem noi romanii, ne incaieram si ne jumulim parul unii altora, ne omoram caprele unii altora, ne sapam gropile unii altora si ne pandim pentru a ne azvarli definitiv dusmanul politic acolo.
    De-aia suntem unde suntem… 😦

    Like

  13. diaspora diaspora fir-ar ea a dracu de diaspora… nu mai poate si statul roman de diaspora. tot sincer, mjollnir, pentru mine s-a incheiat circul. m-am intors la manuscrisele mele.

    bine-ai revenit in blogosfera!

    Like

  14. Sunt sigur. Românii plecaţi afară sunt buni, din ceea ce am văzut, doar să voteze. Atunci şi-aduce lumea aminte de ea, atunci încep şi ei să conteze. La fel cum, de altfel, contăm şi noi. În rest, taxe şi impozite, nene.
    Mulţumesc. Bine te-am regăsit.

    Like

  15. da, domle, romanii din romania sint cei mai frumosi si mai destepti. nush cum dracu, ca eu cind eram acolo nu dadeam asa des de ei, ci tot de pupincuristi si genii nu mai povestim. la faza cu faptele o dadeau in bara big time, asa la palavrageala nu le mai tacea melita. cind si cind unu mai rasarit si cu doua idei bine legate in cap, nu ciordite de la altii. pe ala/ aia era o bucurie sa-l/-o asculti, dar cine avea timp?

    bine ca s-au inventat blogurile sa ne favorizam unii pe altii si sa keeping the small world.

    hai sanatate tuturor, ma duc sa ma interesez si eu cum renunt la cetatenie…

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.