si Nobelul pt literatura de anul acesta

e cistigat de o romanca. Herta Muller.
n-am auzit de ea prea multe pina azi.
Sigur ca la Polirom parca vazusem niste titluri care purtau semnatura ei, dar dupa nume nu te prinzi ca e romanca. asta pentru ca e de nationalitate germana.

germanii se mindresc cu ea. si abia ACUM (sper) si romanii, n-am vazut inca nicaieri vreun semn. pina in 87 a fost haituita de securitate, apoi a plecat in Germania.

atit am avut de spus pe ziua de azi.

Later edit:
o intrebare totusi pentru cei care mai ezita: de ce toti artistii care pleaca din Romania sint preocupati sa lupte pentru drepturile umane si pentru libertatea de exprimare? neah, era retorica intrebarea…

Later edit:

ei voila, am gasit prima reactie. Deci, eu nu stiu cine e Costel Busuioc, dupa nume o fi vreun manelist, recunosc ca am ramas in urma cu vedetele din tara si presa n-o mai citesc de un an, cum o faceam cindva, si nici pe Herta Muller n-am citit-o, dupa cum am spus mai sus, probabil de bine ce-a fost promovata… dar totusi, e o chestie MAAAARE DE TOT, ma… cum naiba sa fie confuzii???… bucurati-va cu masura deci… asa… cu tiriita… cu picatura… ca parca Mihaela Tatu ar putea face fata conversatiei serioase cu un scriitor, hahahaha…

in fiecare zi mai aud o aberatie romaneasca.

alt link. de data asta despre un scriitor roman mai cunoscut, poeta Ana Blandiana, mai precis, premiata in Franta. (mersi Adrianei pentru link si o citez: “bine c-o premiaza Franta, ca noi o avem pe Udrea”). invitati-o domle pe Udrea peste tot, ca_cu asta fac fata la emisiuni toti prezentatorii, incepind cu Tociu si Palade si terminind cu Busu… sau care mai e pe-acolo.

alt link tot despre Herta. Stiu/scriu mai multe spaniolii decit romanii despre ea.

si iata cum incheiam un articol din Observator despre Literatura pentru Copii. Nu e nevoie sa-l cititi pe tot, e de-ajuns atit. “Ne mîndrim şi facem statuete de glorie cu ce fac alţii, cu produsele lor. Cu ceea ce facem noi o să ne mîndrim după ce venim cu laurii gloriei de pe filiere străine.”

Si-acum poa` sa inceapa showul.

8 Comments

  1. http://www.guardian.co.uk/books/2009/oct/08/herta-muller-nobel-prize-literature

    cei de la the guardian au un articol destul de misto.

    Pana la urma, mie mi se pare ipocrizie daca acum sarim in sus ca e romanca. Nu e de etnie romana, nu are cetatenia romana in acest moment, nu a scris in romana ci direct in germana, nu a fost promovata in Romania nici dupa 89 nici inainte si nu stiu cat de mult se considera ea, ca persoana romanca. Stiu ca revine in Romania destul de des. Daca ea se considera romanca ok, daca nu, suntem caraghiosi.

    Like

  2. bucuria mea e ca femeia asta a plecat la timp din Ro. atit. altfel s-ar fi ales praful de munca ei. a, da, da,. stiu ce se zice, ca scriitorii nu muncesc, ca ce, aia e munca ce fac ei etc.

    asa e parerea multor editori. mie mi se rupe ca s-a nascut femeia asta in Romania, mi-am scos palaria ca a plecat. revine fiindca are prieteni si rude si nostalgii. si oricum, stai linistita, ca n-o sa sara in sus nimeni mai mult decit e cazul, dar faptul ca cineva s-a trezit sa spuna “hai sa stam in banca noastra elegant” cind n-a piut nimeni de fapt, iti dai seama ce fel a sunat risul meu???

    evident ca nu se considera romanca. in primul rind pentru ca nu e. in al doilea rind au avut altii grija sa-i spuna mereu ca nu e. intelegi? doar cind ne convine… abia atunci E. si cind E… nici atunci nu-i bine.

    mersi pentru link. intru acum sa citesc. : )

    Like

  3. pe evenimentul zilei si hotnews apare stirea, spunand ca e de origine romana.

    Tu spui chiar ca a fost premiul castigat de o romanca. Tocmai din cauza asta am spus ca daca incepem sa ne laudam cu ea, suntem chiar penibili. Exact cum ai spus tu, cand ne convine sa recunoastem pe cineva de roman, atunci E.

    Ce se considera ea, nu stiu. Nici nu vreau sa speculez. Oricum, gasesti cateva articole interesante despre ea pe internet:
    http://www.signandsight.com/
    http://www.signandsight.com/features/1136.html
    si niste recenzii pe site-ul ny times. Eu ma bucur ca o sa tradusa mai mult, desi nu stiu cat de receptiv e publicul din Romania la romane despre comunism.

    Like

  4. depinde cum sint scrise.

    daca incep unii sa aiba nostalgii despre guma tipitip si despre ce bine era la cozile la lapte, eu n-o sa citesc asa ceva in veci. insa nu cred ca e cazul aici.

    ccea ce lipseste poporului roman e intuitia. si iata ca se mai adevereste o data treaba asta. or sa se laude acum cu “romanca noastra” fara sa fi miscat un deget pentru ea.

    io ma bucur pentru Herta! sincer o spun. din toata inima ma bucur… pentru ca in spatele muncii ei vad altceva, ceva mai intens, mai profund si sint sigura ca exact despre lucrul asta vreau sa citesc.

    Like

  5. Am citit din Mme Muller. Nu e genul meu, dar stiu citeva persoane care au apreciat-o sincer. Evident ca dupa mediatizarea de acum se va produce ca si cu Vama ca si cu festivalul de la Sighisoara si alte 200 de chestii un val de lecturi fortate in care niste isterici vor aproba comisia Nobel. Aceeasi tarani care acum X ani citeau Coelho “de curiozitate”, sau Codul lui DaVinci vor emana cultura in discutii. Gretos. Vezi discutia despre intelectualii romani care traduc pe doi sfanti – sincer nu cred ca se incadreaza doar pentru ca i-a tinut papa la oras sa termine aia 4 ani de studii superioare.

    Cit despre romanca… oare de ce boala asta de a se lipi o intraga societate ca rahatul de cracul pantalonului fiecaruia care a trecut pe aici? Exista valori. Dar sint scuipate in fata. In schimb cei care au intors dosul sint adulati.

    Apropo de cultura, nu am vazut referinte in “mainstream” despre faptul ca s-a refuzat realizarea unui centenar Ionescu in Romania. Why? Pentru ca ciorditorii au avut de ales intre a plati cinstit pentru piese sau a continua sa le joace pe gratis. Oricum mai cinstit decit ce practica “elita” gen escavatoristul de la Green Hours.

    Moi

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.