Carti si filme…

am reusit sa termin, cu greu, cartea lui Kerkeling, cea despre Camino. Dintre toate scrise despre acest pelerinaj, aceasta e cea mai plictisitoare si probabil ca daca nu ar fi fost in spaniola, interesata fiind sa-mi imbogatesc vocabularul, as fi lasat balta demult lectura ei. intr-un fel insa mi-am amintit cum am inceput eu sa citesc, din pura curiozitate, cea mai frecventa intrebare la vremea aceea, dupa ce-am depasit stadiul basmelor, fiind: “dar ce inseamna cuvintul acesta sau expresia aceasta”. Tin minte si-acum explicatia sintagmei “razboiul invizibil”, data de verisoara mea preferata, Elmira, cu noua ani mai mare decit mine.

ma intorc la literatura engleza. dupa 300 de pagini din “Portretul unei doamne” al lui Henry James mi se face dor de ceaiuri si ceturi si ploi si case mari cu odai multe, prin care sa ma pierd si sa pierd timpul cu vizite in familie sau musafiri carora sa le fac prajituri. sa ne luam cu toti micul dejun in gradina si sa-i ascult sporovaind fleacuri sau cum se pun bazele unor casnicii, facindu-se predictii dintre cele mai ciudate. aveam o verisoara experta in cupidoneala, Selvia, a lipit multi cunoscuti intre ei, cu succes. cred ca succesul asta a fost o urmare a lipsei de cinism.

dimpotriva, madam Merle mi se pare ca seamana cu marchiza de Merteuil din “Legaturi primejdioase” (cartea lui Choderlos de Laclos si flimul cu Glen Close si John Malcovich, acestia din urma avind un joc exceptional de replici). interesant e ca acelasi John Malcovich il interpreteaza si pe Osmond, alta figura intunecata, in “Portretul unei doamne”, filme pe care as dori sa le revad.

Scena finala dintre vicontele de Valmont si marchiza de Merteuil:

si un trailer din “Portretul unei doamne”:

deocamdata insa ma distrez cu seria a cincea din Colombo. am pe dvdurile astea optiunea de a-l pune sa vorbeasca in spaniola cu subtitrare in engleza. imi place la nebunie cind Colombo da masca jos, isi ascute privirea si zice: “porque tu eres el criminal”. intelegeti voi!

5 Comments

  1. Chiar ieri ma uitam la un “Colombo”, episodul cu Lisa, femeia in negru, si remarcam privirea tipului cand isi da “masca” jos. Nici o sansa penru criminal!

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.