Scriitorii si refugiile lor

Cabane, case la tara, sanatorii, castele sau turnuri au fost locurile unde fiolosofii si marii creatori de literatura si-au construit operele. Ideea e ca uneori poti sa innebunesti de atita previzibil, de atitea vesti care se duc incolo si incoace, fara sa foloseasca nimanui. Cind eram mica ii vedeam pe scriitori ca niste stinci dure, pe care tot incercau sa le modeleze altii si nu reuseau. Singuri in turnurile lor de beton armat. Mi-i inchipuiam vorbind in timp ce se plimbau prin gradini si punindu-si ordine in idei. Desigur, vorbesc despre giganti, desi poate si aia care-si reduceau existenta scriitoriceasca la o carte sau doua, pierdute in praf acum, visau la gradini, case, insule pustii, refugii in care existenta oamenilor sa nu le influenteze deciziile.

Nietzsche a evadat din viata lui academica galopanta si si-a gasit refugiul in Sils-Maria in 1881, un loc solitar cu clima uscata, care i-a permis sa lupte impotriva migrenelor. Acolo, in Alpii suedezi elvetieni, afirma el ca “a gasit pamintul promis” si avea impresia ca “asista la nasterea lumii”. Vreme de cinci ani si-a petrecut indelungi perioade intr-o casa rustica. Desi unii au interpretat viziunile sale ca probe evidente ale dementei, in Sils-Maria filosoful si-a convertit intuitia intr-o gindire liberatoare, aici s-a nascut germenele din “Asa grait-a Zarathustra” si numai gindul ca l-ar putea vizita cineva in refugiul sau il imbolnavea. Casa pe care a ocupat-o Nietzsche este acum muzeu si se poate vizita (aici: http://www.nietzschehaus.ch)

Friedrich Holderlin a trait o viata atit de bogata social ca a dat-o la un moment dat in niste crize de nebunie. In 1806 a fost spitalizat intr-o clinica, iar medicul sau i-a spus ca va mai trai 3 ani. Si aia abia abia. Din fericire, Ernest Zimmer, un timplar de lux, care fusese fascinat de poemele sale l-a invitat la el acasa, de unde n-a mai iesit decit dupa 36 de ani, cind a murit. Timplarul l-a instalat in incaperile din Turnul Tubinga de unde Holderlin putea vedea riul Neckar si culmile muntilor Suabia. In mijlocul familiei Zimmer, Holderlin a gasit dragostea de care avea nevoie sa nu innebuneasca de tot si linistea intrerupta doar de zgomotul penei de gisca pe hirtie. A scris aici sute de versuri pe care le-a semnat cu pesudonimul Scardanelli. Refugiul sau din Tubinga (Germania) a fost atit de bine conservat incit se gasesc acolo, intr-un urcior, firicelele de lalele pe care i le-a daruit un alt poet, Ludwig Uhlan, de ziua lui.

Heidegger si-a construit in 1922 o cabana in Todtnauberg, o localitate situata in partea meridionala a muntilor Padurea Neagra, la o inaltime de 1150 m de nivelul marii. Cabana care s-a transformat imediat in atelierul lui de lucru si intre peretii careia zicea ca a gasit locul perfect de gindire. Filosoful considera ca aceasta cabana ii permitea sa simta miscarile si duritatea, cu sensul de salbaticie, a naturii in toata splendoarea ei. Muntii, schimbarile vremii in functie de anotimpuri, cruzimea vietii rurale, luptele animalelor salbatice pentru teritorii, toate acestea i-au servit lui Heidegger pentru a explora si a-si extinde ideile despre fiinta umana. Arhitectul Adam Sharr in lucrarea sa “Cabana lui Heidegger” spunea ca “avea o dimensiune morala in interpretarea pe care Heidegger o dadea cabanei sale si imprejurimilor. Simtea ca gindurile si reflexiile lui derivau din acest loc”. Cabana exista si acum, dar actualii proprietari ar prefera sa nu fie deranjati cu vizite inoportune.

Michel de Montaigne, cel care a inventat genul “eseu” s-a nascut si a murit intr-un castel din Franta sec. XV, in Dordona, cunoscut sub numele Castelul de Montaigne. Simplu. In 1571, pe la 38 de ani, si-a instalat biblioteca la etajul 2 si si-a facut acolo un atelier de lucru, unde ginditorul se refugia pe timpul iernii, pentru a pacali frigul. Biblioteca avea peste 1500 de titluri. Probabil ca Montagne este scriitorul in a carui opera se reflecta cel mai mult imprejurimile in care a trait. Castelul aluat foc in 1885, dar flacarile nu au atins biblioteca lui Montaigne, care acum este considerata monument istoric si se poate vizita.

Dupa o lunga perioada de sedere intr-un ospiciu din Waldau, Robert Walser a fost transferat intr-un sanatoriu mental din Herisau, unde a ramas pina la moartea sa, 23 de ani mai tirziu. “Nu sint aici pentru a scrie, recunostea el, cit pentru a nu innebuni”. In vederea revenirii sale la literatura, Walser isi dedica orele participind la activitatile personalului sanatoriului. Subordonarea la regulile de acolo, lucru pe care l-a aprofundat mai tirziu in lucrarile sale, i-au readus pacea spiritului pe care nebunia sa i-a rapit-o. Isi petrecea timpul cu ceilalti pacienti si evita contactul cu exteriorul, delectindu-se doar cu contemplarea naturii si lungile plimbari in afara sanatoriului. In una dintre aceste plimbari a fost gasit cadavrul sau in zapada, intr-un 25 decembrie. Locul este in continuare sanatoriu pentru bolnavii mintali.

David Thoreau si-a construit o cabana pe un teren cedat de amicul sau Ralph Waldo Emerson. S-a instalat acolo in 1845 si a abandonat locul doi ani mai tirziu. In toata aceasta perioada a scris doua carti “O saptamina in Concord si pe riul Merrimack” (unde relateaza o excursie la fratele sau) si faimoasa “Walden sau viata in paduri”. De exemplu, Thoreau povesteste aici cum facea curatenie in cabana. Se trezea in zori, scotea mobilele afara, pe iarba, sa le aeriseasca si apoi le baga inapoi inauntru. Haha! Ce tare! Mi-a placut partea asta. Cabana se afla la citiva km de oras unde locuiau familia si prietenii sai, pentru ca pentru Thoreau deconectarea de la viata sociala nu a fost niciodata absoluta. De aceea, Thoreau a explicat de ce a renuntat la refugiul sau “pentru ca mai avea si alte lucruri pentru care sa traiasca”. Asa ca, dupa ce a simtit ca se incheie experimentul sau, acela de a trai exclusiv in natura, s-a intors la familia lui. Cabana Walden nu mai exista, dar Thoreau Society a construit o replica in acelasi loc, unde, daca vrea cineva, se poate duce sa experimenteze viata prin pustiuri.

2 Comments

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.