Dia del Libro

ideea unei zile mondiale a cartii si drepturilor de autor a venit de la guvernul spaniol, ca astia, ca orice stat civilizat, cred in necesitatea respectarii intelectului national si nu merg pe slogane puturoase, oi, oi, oi si speechuri avortate despre cit de importanta este cartea, gen “ai carte, ai parte”, care in Romania s-a transformat in “ai carte, esti bou”.

e de la sine inteles pentru orice pici de 5 ani ca asa s-a propagat cunoasterea in lume, de la papirus incoace, chiar daca si tincii spanioli cresc cu desene animate, dar o activitate nu o anuleaza pe cealalta. sigur ca spaniolii il au pe Cervantes. noi il avem pe Ion Creanga si in afara de o bojdeuca alte onoruri nu i-am adus, si nu-l stim decit noi, ca cine sta sa-l traduca asa cum trebuie si sa-l arate lumii, cind editorii sint multumiti ca nu i-a mai ramas nici un urmas care sa-i ceara drepturile.

spaniolii, in schimb, au avut ideea sa celebreze moartea lui Cervantes la nivel mondial, si iata cum 23 aprilie s-a decretat “dia del libro”. aprocrifele spun ca si Shakespeare pare sa fi murit tot pe 23 aprilie, inca un motiv in plus ca celor de la Unesco sa li se para minunata ideea spaniolilor.

tot azi este si Festivalul Trandafirilor, am auzit ca in Barcelona miros strazile a roze la ora asta, iar obiceiul este ca femeile sa primeasca flori, iar barbatii carti, un tabiet pastrat din Evul Mediu. Piata centrala din Zaragoza (Piazza del Pilar) e plina de barbati si femei imbracati in haine medievale. am fost mai devreme si m-am plimbat printre ei. copiii alearga porumbei sau se tavalesc pe jos.

tavaleala

tata-si-fiu

piazza-del-pilar1
sint cumulate azi mai multe sarbatori, in afara de Ziua Cartii si festivalul Trandafirilor (care in Zaragoza e de fapt festivalul garoafelor rosii si galbene, culorile steagului aragonez), se mai sarbatoreste si Sfintul Jordi (adica Gheorghe la noi), deci e nebunie pe strazi. s-a declarat zi libera peste toata suflarea, magazine, supermarketuri, centre de tabacco, totul inchis.

flori-prim-plan

flori

pe calea Independentei, in Piazza España, numai tarabele de carti sint viu colorate, iar aragonezii au iesit pe terase ca serpii. am vazut zeci de oameni cu garoafe si carti. altfel in timpul saptaminii, mai ales pe vreme de siesta nu vezi uneori suflare de om.

the-host

copii

am primit cinci invitatii de la Escuala de Creacion, revista On Cultura, editorial Pomaire, Gaceta Editorial si Libros el Nacional. am studiat curioasa comunicatele lor, transmit intr-un fel anume bucuria de a te face partas la munca lor, fara sa se sparga in figuri cit sint ei de buni si cei mai tari, mai tari decit aia din topul topurilor. sint scurte si spun esentialul, daca vrei sa participi la activitatile lor, bine, daca nu, iara bine, nu-ti promit excursii gratuite pe luna ca ai avut amabilitatea sa-i bagi in seama. nici ca scriitorul cutare e cel mai tare. nu, nene, e normal ca oricare alti o mie de scriitori sau o suta de mii, mai buni sau mai putini buni.

pereche

chiar si tarabele de carti sint simple, toate imbracate in aceleasi culori rosu si galben, nu mi-a sarit nimeni in fata sa-mi bage pe git pliante, nu m-a tras nimeni de mineca sa particip la evenimentul lui, care e unic fata de ale altora care nu sint. si nici nu mi-a urlat vreo trompeta in urechi ca sa ma scoata din sarite ca n-am trecut pe la standul cutare. lucurile sint atit de simple aici. te plimbi si daca te opresti sa rasfoiesti o carte nu sare vinzatoarea la tine, in fapt, o angajata a editurii, sa-ti spuna ca e cea mai buna carte din lume si daca nu o cumperi ti se va prabusi biblioteca, plus peretele pe care se sprijina. ceea ce mi se pare normal, ca stiu eu mai bine decit oricine ce trebuie sa cumpar.

cartio

apropo de asta, i-am cumparat stimabilului domn Vodky “El talento de Mr. Ripley” a Patriciei Highsmith, sa intru si eu in rindul tabieturilor spaniole…

alte poze…

copil

copil1

copil-2

floricica

femeie

biciclist

Lecturi si plimbari usoare! Si la multi ani tuturor cititorilor din toata lumea… in special, cititorilor mei, aia care au mai ramas 🙂

17 Comments

  1. Superb, zano! M-ai facut sa-mi doresc linistea , normalitatea momentului cultural care devine parte fireasca a vietii; carte si flori, absolut superb! Iti ies de minune reportajele astea! Si apropo, daca mai pui multe figuri de pici,o sa ma intreb cand…:)))

    Like

  2. imi place mult ultima imagine, am senzatia ca reda tot ce as fi vrut sa “vad” din atmosfera. si mi-am dat seama inca o data, daca mai era nevoie, ce imbuibata e mintea romanului de idei preconcepute si cum ne interzicem noua insine sa fim liberi. ma rog, asta aluneca spre alta discutie.

    sa mai scrii, z. tot ce vezi si trebuie sa stim. ca trebuie.

    Like

  3. mamaaaaaa,ce mi-ar fi placut sa fiu acolo,ce senzatie de pace sufleteasca pluteste peste oamenii aia…. si ce de flooooori!!!(io-s moarta dupa garoafe rosii,sunt preferatele mele si mi-a trintit-o cineva odata,de mi-a stricat toata bucuria ,ca i-am adus flori de mort!)

    Like

  4. moooaaaama,ce mi-ar fi placut sa fiu acolo!
    ce senzatie de pace sufleteasca pluteste peste omii aia si ce destepti” e” ei ca-si “duce” copii sa vaza carti!
    si ce de flooori,preferatele mele sunt garoafele rosii!(i-a stricat odata, cineva, bucuria….cica i-am luat flori de mort… si le dusesem cu atita drag…)

    Like

  5. raton, lasa, nu te mai intreba tu ce si cum, doar stii ca imi plac copiii, pur si simplu nu ma pot opri sa nu-i fotografiez, iar astia nu ies nicaieri fara copii. sa nu mai vb de faptul ca in Spania e interzis avortul. asa ca ieri a fost explozie de carti, garoafe si copii.

    mirela: stiu… de-aia scriu si arat… pentru cine are ochi sa vada!

    ceau: imi dau seama cit de mult ti-a placut de-ai pus tu comentariu de doua ori :)))

    Like

  6. Ai facut niste poze reusite,dar nu apari in niciuna.Incearca, poate reusesti sa ne arati una printre florile alea ,ca merita.Intre civilizatia spaniola si cea romaneasca exista o diferenta,seeeculara!La noi familia mediatizata este a Columbenilor!Zuper model.
    Mi-au placut consideratiile tale(chiar si cele din febr-martie) privind relatiile edituri-autori si starea literaturii contemporane.Cu toate ca nu am citit cartea lui Negrici(culmea,o carte de critica pe care nu o gasesc in librariile din cartierul meu)numai titlul spune totul-Iluziile lit romane-toti scriitorii de azi traiesc din iluzii.Nicio carte scrisa de tine nu este prin librarii(n-am luat la control toata capitala!),chiar in cele care au stand special TRitonic,nu e curios?

    Like

  7. nu, draga zorro, nu e curios, ci de-a dreptul previzibil, avind in vedere faptul ca i-am dat in judecata pe Tritonici. eu nu sper nimic de la cultura romana. nu exista asa ceva… e doar o adunatura de intelectuali lasi, dar cu figuri de buftea si fara caracter.

    multumesc ca m-ai cautat prin librarii, imi pare rau ca se intimpla asta, dar probabil, ca duipa ce voi incheia socotelile cu editurile la care am publicat si-mi voi recupera cartile, o sa public pe cont propriu pentru doar o mina de oameni din Romania. in rest, lumea e larga, mare si, dupa cum vezi, colorata.

    Like

  8. Ratonelul, iscoditor ca intotdeauna, “cand, cand?” :)))
    Mi-a placut mult descrierea evenimentului, si daca tot am scroll and scroll doar-doar te voi vedea si pe tine printre florile acelea (si…nada…:), iti doresc sa iti vad numele pe carti, acolo, la evenimentele anilor urmatori! 😉 xoxoxo

    Like

  9. Z ai o mare problema cu aprecierile. In final te comporti cel putin pe potriva cu cei pe care ii critici slash scuipi intre ochi.

    Vorbesti de drepturi de autor, dar acasa ai un calculator cu soft nelicentiat pe motiv ca oamenii “e” saraci. Vezi filme piratate pe motiv ca “toata lumea face la fel”. Colaborezi cu edituri de doi lei care nici ei, la rindul lor, nu isi platesc licentele pentru aparatele pe care lucreaza. Angajatii acestor edituri si tipografii isi trateaza foarte prost angajatii si cei fara spate sint platiti sub nivelul decentei. Sa nu uitam ca pina si o editura “reputata” de genul afacerii Humanitas nu se oboseste sa plateasca impozitele si nici macar contributiile la sanatate, desi indivizi pe statele de plata ale editurii isi permit sa critice starea spitalelor romanesti.

    Pe scurt, nici nu faci vre-un gest sa iti aperi drepturile si nici nu consideri necesar ca ar trebui ca altii sa isi primeasca drepturile. Si cu toate astea poti sa arati senina cu degetul problemele Romaniei. Tu esti una din acele probleme. Corecteaz-o inainte de a da cu piatra. Altfel se cheama ipocrizie practica asta a vaietelor blog-uite.

    Like

  10. double I, tu ai si mai mari probleme, te apuci sa vb fara sa stii cu cine stai la discutii. iti raspund totusi pe scurt.

    editurile din romania sint toate de doi lei, tocmai pt motivele enumerate chiar de tine, si pentru multe altele despre care eu am scris de nenumarate ori. nu esti la curent se pare. si nu pt mine am scris, ca eu stiu deja cu ce ma confrunt, ci pt altii care inchid inca ochii.

    la fel, mini reportajele astea nu pt mine le fac, am alte lucruri mai bune de facut in viata, cu care ma simt deja destul de bine.

    si da, eu vb despre ele pentru ca rar o fac altii, mai mult decit atit drepturile mele nu le-am obtinut decit prin angajarea de avocati. s-a terminat totul cu rezilieri de contracte. nu ma mai intereseaza sa public in editurile din romania. asta eun fapt pe care mi l-am asumat. tritonicul la fel este dat in judecata pentru incalcarea drepturilor de autor si a contractelor. mai mult decit atit am trimis rapoarte in elvetia, la OIM si urmeaza si la Ministerul Culturii. altceva, mai ai de comentat?

    licenta pe calculator am. iar filmele le vad de pe cd-uri imprumutate de la prieteni sau facem schimb. bineinteles ca am si dat jos citeva de pe huburile din romania, pentru ca nu-mi permit sa-mi cumpar in fiecare luna cite filme mi-as dori sa vad. probabil ca daca mi-as fi primit drepturile la timp as fi facut si asta.

    asa ca double I, pentru cultura ta generala, ca tot ai trecut pe-aici, nu tin acest blog pentru mine, ci pentru altii. nu vb ca sa ma aflu in treaba, ci pentru a-i avertiza pe cei care vor sa fie avertizati ca se poate trai si altfel daca ar renunta la frici si alte timpenii. dupa ce citesti acest reply la comentul tau, sa-mi spui unde e ipocrizia. pina atunci o sa-mi tot dau cu parerea, daca imi permiti, bineinteles.

    Like

  11. Scuze Z, inseamna ca am inteles gresit tot blog-ul.

    Ipocrizia e a mea de a crede ca stiu despre ce vorbesti.

    II

    Like

  12. nu stii si nici nu aveai de unde ca abia acum doua luni m-am hotarit sa scriu despre fapte concrete. pina acum am tot vorbit la modul general, de-acum o vom face cu acte doveditoare si actiuni, o treaba fara sens, de altfel. dar daca unu singur din toti citi trec pe aici va sti sa se fereasca pe viitor de cei despre care povestesc, atunci sint multumita.

    altfel, ceilalti care stiu despre ce vb si tac in continuare, si nu iau nici o masura, deh… e problema lor. nu mai am de-a face cu ei.
    o seara buna…

    Like

  13. Adica spui ca nu se poate negocia cu ei? Copyright-ul este strain pentru publicistica romana?

    Acelasi I

    Like

  14. draga I, urmareste te rog celelalte articole care vin, ca nu are rost sa reiau in comentarii.

    incet incet ii dam noi de cap.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.