“La misto”

E taverna lui Calinescu.
N-o stiam, dar auzisem de ea. Mi-a facut placere sa-i revad pe Horia, Mike si Jen. Intilnire de ultim moment. Am intrat pe usa cu gura pina la urechi. Si parca n-a trecut decit o zi de cind i-am vazut ultima oara. Dar totusi ce diferenta, ce amalgam de intimplari… La mine si la ei… Anul trecut eram printre ultimii care inchideau taraba in tirg, acum vin la spartul tirgului, si nu mai astept taxiuri care sa duca mai departe monitoare rosii, nu mai am grija cozilor de la posta si nici nu mai impart semne de carte (nici nu-mi vine sa cred c-am facut asa ceva). Desi toate cele de anul trecut sint din alt film, aici, alaturi de ei, din nou ma simt in filmul care trebuie. Apropo de film, aflu ca se face unul dupa o carte de-a mea, zic: zau?, si cer o portie de clatite. E ziua Marelui Urs. Sa ne traiesti, blindule…

Ma gindesc cum sa ma intorc in Anglia mai degraba si ce mai am de completat intr-un anumit dosar. Mike e tacut ca intotdeauna. Vizualizez scrisul lui linistitor pe anumite printuri. Mi-i inchipui apoi pe toti oamenii acestia la mesele lor de lucru, tacuti, facindu-si treaba incet, cu grija, sa nu le scape un rind, o greseala. Orele mici in care ne intrebam unul pe altul: mai poti? “…pina intr-o zi” vorba altui prieten. Acum e relaxare. E desprindere. Poate mai multa siguranta, sprincene desclestate. “plec si eu la Londra de la anul”, zice alt prieten. “te bat daca n-o faci de data asta”.

Just for the record:

geniul care urmarea traficul din insemnarea “Epoca de piatra” era Zoso, de-aia si faceam analogie mai apoi cu filmul de la HBO, iar exemple si linkuri catre gagicile care sufereau intr-un mod atit de sinucigas nu dau fiindca am jurat ca nu mai recomand pe nimeni nici schingiuita de Inchizitie, desi aici nu era vorba de recomandari, si pina la urma e treaba fiecaruia cum se exprima, nu trebuie sa mai punctez si eu cine ce si cum, in speranta ca au avut doar o ratacire de moment. insa daca momentul asta dureaza un an, rid, doar n-o sa pling. al doilea motiv pt care n-am dat linkuri ar fi ca e prea jenant. titlul insemnarii “Epoca de piatra” nu se refera la blogul lui Fred, pe care nici nu-l citesc pentru ca nu am timp, ci pentru ca faceam o alta analogie timpita la “epoca de aur”. Dar cred ca Fred e un tip prea destept sa vada in analogia asta un scenariu cretin. Subliniez totusi, just in case. Nazgul imi place de multa vreme si-mi va placea mereu, mai ales ca mi l-a dat un amic, care a stiut cum sa ma faca sa intru in lumea acestui fel de muzici. Am avut totala incredere in el la vremea respectiva cind mi-a spus: “intr-o zi o sa-ti foloseasca si o sa ai nevoie de melodia asta”. A avut dreptate. Am fost convinsa ca nu am de ce sa dau explicatii (desi am mirosit eu niste reactii ciudate), pina cind am primit azi un mail despre povestea unui avort, nu stiu de ce, fiindca nu l-am provocat eu, si nici nu pot deocamdata sa inseminez o femeie. Poate in alta viata. Sigur ca am ramas masca. Mi se pare incredibil. M-am amuzat in prima faza, dar nu mai e amuzant. Mi se pare chiar trist, dar am lucruri mai importante de facut decit sa-mi bat capul si cu nenorocirea asta. Iar ultima insemnare am numit-o “stop joc!” ca n-am avut alta idee, mi se mai intimpla si mie, nu ca nu vreau sa mai scriu. au ramas in favoritele mele cei pe care ii cunosc si pentru a caror munca am un oarecare respect. in afara de Cristina si XXL, cu ceilalti am lucrat, lucrez in continuare sau, in cel mai rau caz, m-am intilnit de citeva ori si am avut niste discutii. oameni care si-au asumat scrisul si numele. lui Vidal n-o sa i-l trec (numele) nici daca o sa vrea, din cauza unei gafe pe care am facut-o acum citiva ani si in urma careia m-am invatat minte. in rest, cei care ma numesc prietena lor, dar nu i-am vazut in viata mea, au o problema. Oameni buni, pe ce lume traiti?

Mai bine ma uit la Chip and Dale, pe bune si fara misto de data asta, ca Zan are calculatorul plin de desene animate. Acestea fiind zise, noapte buna sau valea de-aici!

17 Comments

  1. am văzut “strugurii” la Gaudeamus, legaţi cu o bucată roşie de hârtie, pe care scria ceva in genu’ “în curând şi film” 😀

    Like

  2. Ce casa de productie internationala se va ocupa de ecranizare? Care-i distributia (si ea la fel de internationala)? Ma gandesc ca daca niste scotieni – care mie-mi plac, ba mai mult, ii consider cei mai buni debutanti pe 2008 – au batut dihai drumu’ din Glasgow pana la Brasov pentru a inregistra cu un cor bisericesc… nu e asa greu ca filmu’ dupaa “struguri” sa se faca international. Poftim, chiar daca ti-am dat piesa si “in private”, o pun si aici. Poate le-o placea si altora.

    Like

  3. ha!
    adica ai fost la coltul blocului si n-am stiut?????
    pai,daca ziceai ceva,coboram si io in “papuci si capot”,soro!

    Like

  4. ea nu, n-a mincat papanashi. ea a fost doar ea, zulu a mea, nebuna si agitata si frumoasa si draga. si parca mai inteleapta un pic? 🙂

    Like

  5. matinight: ca de obicei, autorul afla ultimul de toate astea. probabil ca la anul veti avea alte buline pe carti pe care se va scrie: “in curind va muri”.

    turkish: nush, ca nu mi-am dat acordul pe nimic. dupa cum vezi, abia am aflat. vestile bune nu vin niciodata fara alte probleme. stai linistit, turkish, in rolul meu nu pot sa joc decit eu.

    ceau: am fost, dar nici eu n-am stiut ca voi fi acolo, ma mere.

    hnu: zici tu ca mi-au intrat mintile in cap? : D

    Like

  6. unii oameni ajung pana la a cersi un nume de “prieten” tocmai pentru ca nu au. si atunci vad in fiecare om care le zambeste, care le da nitel atentie, care ii adreseaza un cuvant.. un prieten. e doar trist. si cand te gandesti ca ai nevoie doar de UN prieten ca sa se rezolve toate frustrarile astea!

    Like

  7. Vrei sa pleci la Londra? si de unde inspiratie la londra? Acolo unde desi se lauda ca sunt toleranti vedeam privirile fals politicoase cand videam pietre in camasile noastre albe si cum in spatele ochilor era raceala aia plina de ura. Stii unde as vrea eu sa fiu acum, acasa in romania. Si sa fiu asa ca tine, sa ma duc la biserica cu copii crestini, sa ascult muzica ca ei, sa nu citesc cartile tale pe ascuns si sa imi inchipui ca atunci cand eram copil ca voi fii acceptat. Tu ai reusit probabil ai fost l compostella desi esti de religie islamica si lumea iti citeste cartile. Mi-e dor de bucuresti nu imi place la londra, manchester sau new york, nu vreau sa port numai camasa alba si uneori nu vreau sa fiu evreu. Vezi tu nici macar Philip Roth sau Shalom Auslander nu au reusit asa ca ce sanse am eu… care am aflat la 18 ani ca tb sa plec de acasa si ca peste tot in lume se gasesc aceleasi discuri cu muzica clasica si aceleasi carti ca acasa.Dar zapada nu e niciunde ca in bucuresti iarna. Fericiti cei saraci cu duhul?Nu e adevarat. Fericiti NUMAI cei saraci cu duhul.

    Like

  8. mirela, eu inteleg multe, mi-as dori doar sa nu mai vad.

    al kazuri, nu ma intorc in anglia pentru oameni. nu te intoarce nici tu in bucuresti pentru zapada. nu mai ninge ca-n alte dati.

    Like

  9. horia, da, stiu, nu m-am invatat minte nici acum. trebuia sa fiu shulfa, cum au tot incercat unii sa-mi arate ca numai asa as fi avut de cistigat. stii tu, joc de glezna si ciocu mic. totusi inca nu m-am prins ce trebuia sa cistig… hahaha… lasa, mai bine in norii mei. si la o adica, iote cine vorbea :)))

    bine mai keloole, tu crezi ca dau eu veveritele lui walt pe niste spermatozoizi umflati si aia cu vitamine? nu te inclina, ca nu e nici o poarta. dar sa stii ca mi-a fost dor de tine : )

    Like

  10. E al-kuzari cu kazuri ca nu sunt cazuri de la politie:)))
    Kuzari e un joc de cuvinte de la Kitab al kuzari scris d rabbi Yehuda Halevi.:))

    Like

  11. kel, ce mai freamat, ce mai zbucium, haha… pai nu te bagi ca ai ceva minte, de-aia… si nu degeaba am crescut amindoi.

    al-kuzari, am vazut acu. nu le am cu araba si nici n-am citit koranul. eee, vezi, daca traiai in Ro deveneai imediat un kaz, nevinovat fiind. stai acolo pe unde esti, nu mai plinge dupa zapada. ca si aia s-a speriat, cica dupa alegeri o sa ne fericeasca pe toti.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.